Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oswietlenie domu

Recommended Posts

Witam na poczatek zapytanie w sprawie oswietlenia domu. Generalnie hccialem montowac oswietlenie na scianac rezygnujac z oswietlenia na suficie. Ale kolega podsuna mi pomysl oswietlic dom ledami wiem ze nie tylko ja wpadlem na to ale jak to sie widzi w codziennym uzytkowaniu jako podstawowe oswietlanie domu i nie jakis oczka diodowe tylko cale gotowe panele.

Albo jakie oswietlenie waszym zdaniem spisuje sie najlepiej, i przy okazji najtansze w uzytkowaniu.

Czy swiatlo z ledow jest zdrowe dla oka ludzkiego??

W domku na działce mam dwie żarówki LED, jedna na 48 LED, druga 80, podłączone sa do akumulatora 18Ah, domek jest mały więc wystarczają za całe oświetlenie. Kupiłem je na alledrogo, zwracając uwagę, aby w opisie aukcji było napisane, że dają "ciepłe światło". Na tym marnym zasilaniu mogą być użytkowane dość intensywnie przez kilka tygodni, komfort użytkowania według mnie nie różni sie od zwykłych żarówek.

Na podstawie tych doświadczeń budowany właśnie dom wyposażę przede wszystkim w ten rodzaj oświetlenia, uzupełnie je świetlówkami, takimi o ciepłym świetle. Tradycyjne żarówki tylko tam gdzie będę musiał, choć na razie nie wiem jeszcze gdzie ;) Jest to spora inwestycja, ale moje Panie nie moga się nauczyć, że wychodząc z pomieszczenia gasi się za sobą światło :-?

Inwestycja powinna się szybko zwrócić

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja również myślę o oświetleniu led np. łazienka na poddaszu. Kupiłem na próbę żarówkę led o mocy 5 W firmy OSRAM (350 lm), kosztuje ona 90PLN. Kupiłem również żarówkę energooszzczędną o mocy 9W. Po obserwacjach żarówka led daje więcej światła. Tak więc jeśli zainstaluje cztery takie żarówki w oprawach halogenowych w suficie z karton-gipsu to powinno być ok. Nie wiem tylko czy oprawy od halogenów będą pasować, niby wymiary te same ale żarówka led jest luźniejsza w oprawie niż halogen, piszę o żarówkach z gwintem GU10. Może ktoś ma linka z oprawami do ledów, które mogę zastosować w łazience, wiadomo wilgoć?

http://www.osram.net/osram_com/Consumer/Home_Lighting/LED_lamps/Product_overview/LED_reflector_lamps/PARATHOM_PAR16_5W/index.html

Witam!

Odnośnie oświetlenia LEDami mam niemałe doświadczenie zdobyte na "złasnej skórze".

W chwili obecnej mam pomieszczenia oświetlane tylko LEDami:

- sypialnia (diody LED Cree barwa neutralna 12 sztuk)

- łazienka (diody LED Cree barwa biała zimna 7 sztuk)

- korytarz (diody LED Cree barwa biała neutralna 1 sztuka) - na czujkę ruchu,

- oświetlenie przed domem (LED Cree barwa biała zimna) - całonocne.

Do tego oświetlenie dekoracyjne zbudowane w oparciu o inne rodzaje diód.

Barwa biała zimna może nie wszystkim odpowiadać. Ma lekko niebieskawy odcień. Barwa biała neutralna jest bardzo dobra - czyste białe światło podobne do dziennego.

Oświetlenie robiłem sam (także "żarówki") w oparciu o dostępne na rynku (Allegro) komponemty.

Diody wybierałem zawsze najlepsze z dostępnych, ale z uwagi na szybki rozwój w tej dziedzinie, w chwili obecnej są już lekko przestarzałe.

Pozdrawiam i polecam oświetlenie LED.

Masło maślane. ALBO diody ALBO LED.

Witam!

Odnośnie oświetlenia LEDami mam niemałe doświadczenie zdobyte na "złasnej skórze".

W chwili obecnej mam pomieszczenia oświetlane tylko LEDami:

- sypialnia (diody LED Cree barwa neutralna 12 sztuk)

- łazienka (diody LED Cree barwa biała zimna 7 sztuk)

- korytarz (diody LED Cree barwa biała neutralna 1 sztuka) - na czujkę ruchu,

- oświetlenie przed domem (LED Cree barwa biała zimna) - całonocne.

Do tego oświetlenie dekoracyjne zbudowane w oparciu o inne rodzaje diód.

Barwa biała zimna może nie wszystkim odpowiadać. Ma lekko niebieskawy odcień. Barwa biała neutralna jest bardzo dobra - czyste białe światło podobne do dziennego.

Oświetlenie robiłem sam (także "żarówki") w oparciu o dostępne na rynku (Allegro) komponemty.

Diody wybierałem zawsze najlepsze z dostępnych, ale z uwagi na szybki rozwój w tej dziedzinie, w chwili obecnej są już lekko przestarzałe.

Pozdrawiam i polecam oświetlenie LED.

Diody mogą być LED, SLD, prostownicze, impulsowe, uniwersalne itp.

A poprawnie po Polsku powinno się pisać Dioda elektroluminescencyjna :)

mimo że nieco wątpliwości, do oświetlenia blatu roboczego w kuchni, kupiliśmy taśme z ledami SMD w kolorze biały zimny. Wynik - bardzo dobry. Trzeba jednak pamiętać, że diody są przyklejone 50 cm nad blatem. raczej nie wyobrażam sobie jednak, żeby stanowiły główne oświetlenie - daleko im do naturalnego światła.

Drugie miejsce w którym zastosowaliśmy te same ledy w kuchni, to dekoracyjne oświetlenie ściany (podłączone do zasilacza 9V) - sprawdza sie wyśmienicie, również jako źródło światła podczas wchodzenia do kuchni "na chwilę" - znaleźć cos na szybko itp.

Jednak jako główne źródło światła w kuchni wybraliśmy typową lampę (z żarówkami energooszczędnymi - światło jest w sam raz).

Tak więc jako główne źródło światła - nie, jako dodatkowe - na pewno.

Łukasz na Boga przecież nikt nie mówi, żeby jakąś taśmą LED oświetlać pomieszczenie. LED to nie tylko jakieś marne taśmy.. :)

Dody mogą być LED, SLD, prostownicze, impulsowe, uniwersalne itp.
Dody może i tak :wink:

Rozwińmy skrót LED i dodajmy do niego słówko dioda. Na pewno wyjdzie coś mądrego...

Łukasz na Boga przecież nikt nie mówi, żeby jakąś taśmą LED oświetlać pomieszczenie. LED to nie tylko jakieś marne taśmy.. :)

Spokojnie, żeby nie było wątpliwość - ja jestem zwolennikiem ledów, i akurat "marne taśmy" które zastosowałem, są znacznie jaśniejsze od popularnie dostępnych "żarówek LEDowych" tanich firm. Po prostu barwa światła jak i jego intensywność powodują, że ich zastosowanie jako głównego źródła światła jest po prostu kiepskim pomysłem. Jest to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucie jakie odniosłem podczas ostatnich 2 tygodni użytkowania.

Te, które "umieją" - to wydzielają go naprawdę dużo!

W efekcie - do takiego LED musi być przykręcony całkiem niemały kaloryfer.

Taka hybryda już nie każdemu odpowiada.

Jakoś tak kłóci nam się z naszymi przyzwyczajeniami umieszczanie kaloryfera na suficie...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Te które potrafią to pewnie miałeś na myśli Power LED. Z tego co wiem strumień światła jakie dają 85lm/W. Sprawność jest rzędu 20 – 30 %.

Żarówka 75W ma 1000lm więc możemy policzyć jaka żarówka LED odpowiada tej zwykłej.

Czy swiatlo z ledow jest zdrowe dla oka ludzkiego??

LED dają barwę światła biała ciepła – ok. 3000K lub zimna – ok. 6000K

A zwykła żarówka coś około 2700 K.

Przy LED światło nie migocze jak w wypadku świetlówek.

Widmo LED (za wyjątkiem takich wytwarzających IR i UV) nie zawiera szkodliwej podczerwieni i ultrafioletu (np. nie powodując starzenia się oświetlanych przedmiotów). Z tego względu diody LED są szczególnie uznane jako źródła światła oświetlające eksponaty muzealne.

Normalne jest to, że co roku w technologii LED będzie jakiś postęp, bo to się teraz dzieje to dopiero początki tej dziedziny, ale jeśli będę miał do wyboru dobrą świetlówkę za 25zł, żarówkę LED za 25zł i zwykłą żarówkę za 2 czy 3zł to bez wahania wezmę LED-ową. Może nie będzie świecić tak jak piszą 3, czy 5 razy dłużej niż świetlówka, ale nawet jeśli poświeci tyle samo (a poświeci) to będę szczęśliwy.

:

CO do żywotności to producenci podają 50 000h ale jest to wartość do osiągnięcia w warunkach idealnych! Prawdziwa żywotność żarówek LED to około 25 000 h.

Diody z reguły też nie ulegają nagłemu przepaleniu, zmniejszają tylko stopniowo strumień emitowanego światła (tzw. stopniowa utrata emisji).

Dody mogą być LED, SLD, prostownicze, impulsowe, uniwersalne itp.

A poprawnie po Polsku powinno się pisać Dioda elektroluminescencyjna

Dody może i tak :wink:

Rozwińmy skrót LED i dodajmy do niego słówko dioda. Na pewno wyjdzie coś mądrego...

Na pewno nie. :D

Ale nie masz racji bo albo samo LED albo dioda elektroluminescencyjna. Bo diody mogą być rożne.

Ale nie czepiajmy się szczegółów.

To wszystko przez wprowadzanie tych anglojęzycznych skrótów. :o

Jak juz ktos zamierza kupowac diody LED do oswietlenia badz dekoracyji, to zdecydowanie polecam Diody POWER LED, po naszemu Diody Mocy.

Nowe zarowki ok. 3W maja teraz po 3 lub nawet jedna diode mocy, te starsze tansze na standardowych LED-ach maja ich po kilkadziesiat.

Przelicznik jaki stosuje przy mocach diod i zarowek energooszczednych w stosunku do klasycznej zarowki to mniej wiecej - 1/5 dla energooszczednych i 1/10 dla LED.

Wady i zalety... wszyscy dobrze wiedza, ze zarowki energooszczedne nie lubia czestego zapalania i gaszenia bo szybciej padaja, tak samo nie mozna ich sciemniac (govena zrobila takie co mozna sciemniac, ale to margines).

Diodom LED to nie szkodzi, mozna je zapalac i gasic jak swiatlo dyskotekowe i nic im to nie szkodzi, tak samo nie ma u nich problemu ze sciemnianiem.

Warto tez zauwazyc, ze Diody LED nie przepalaja sie nagle, one z czasem coraz slabiej swieca. Maja one polowyczny czas zycia (po ktorym ich jasnosc spada o 50%) i uzyteczny czas zycia to czas po ktorym obniza sie ich jasnosc o 70% i oba ten czas jest duzo dluzsze niz w pozostalych zrodlach swiatla. Nie trzeba sie martwic, ze nagle jakas zarowka nam nieoczekiwanie zgasnie i sie polamiemy, sami wymienimy jak dojdziemy do wniosku, ze sie zrobilo za ciemno ;)

Warto wspomniej, ze klasyczne zarowki i energooszczedne tez z czasem swieca slabiej.

Klasyfikacja diod LED w zaleznosci od temperatury barwy swiatla to:

2600K - ciepla barwa

3000K - barwa swiatla halogenowego

4500K - idealna barwa biala odpowiadajaca swiatlu slonecznemu

6000K - chlodna barwa, prawie niebieska

1000K - bardzo zimna, wrecz fioletowa - trupia ;)

Polecam wszystkim policzyc koszt palenia swiatla i oplacalnosc zamiany na oszczedniejsze:

moc [W] * sredni czas dzienny [h] * 30 / 1000 * koszt kWh (0,309 zl) :D

Koszt kWh wziety z:

http://www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/196628gospo/1455560cenyx/1455736uniwe/index.jsp

Moze wyjdzie, ze te LEDy wcale nie sa takie drogie glownie ze wzgledu na zywotnosc, szczegolnie w miejscach, gdzie duzo sie swieci. Wiele razy czytalem zarzut w kierunku zarowek energooszczednych, ze jak zaczynaja sie zwracac to sie przepalaja i cale oszczedzanie od nowa... :lol:

Witam

Moze nie jest tak źle z tą jasnoscią "żarowek" led . Przynajmniej ja tak sadzę bo mialem jakis czas temu przyjemnosć montować oświetlenie w takim czyms . Zamontowalem tam 15 "zarowek" led firmy Polux - sa to 12 voltowe miniaturowe (mniejsze niż tradycyjny halogen GU10 ) - kazda z nich ma 30 diod i kosztowały po 24zł sztuka . Zamieszczone zdjecie przedstawia jak swieci 7 z nich . Przy tym swietle można czytać gazety bez oszukiwania sie ze jest jasno -bo jest . Dodatkowo po obwodzie tego prostokąta zamontowalem 8 sztuk - niestety nie posiadam zdjecia ze swiecącymi wszystkimi 15 ma zarowkami jednak zapewniam że jest 2x jasniej wtedy . Każda z zarowek ma 1,5 W czyli na zdjeciu świeci sie 10,5 W kiedy pala sie wszystkie jest 22,5 W czyli bardzo malo . W związku z tym ze jest to oswietlenie glowne ktore swieci sie srednio 5-6 godzin dziennie inwestycja zwroci sie po roku (kiedys to liczylem ale glowy nie dam) .Przy zakupie nalezy pamietać żeby kupować zarowki w zielono zółtych opakowaniach gyż tylko te daja przyjemne swiatło -niebieskie opakowania zapewnią nam prosektorium .......brrrr.

http://img80.imageshack.us/img80/1518/ledy.jpg

I dobrze, że nie ma...

Ceny powalają.

To wtedy, jak wyrób rzeczywiście się do czegoś nadaje...

A te taśmy?

Jak które...

Spotkałem taką, co wzbudziła mój zachwyt!

Światła daje ile daje.

Jest addytywne, to jak trzeba jaśniej - to dajesz więcej metrów...

Ale....

Na kompletnie zdechniętym akumulatorze, kiedy wszystkie inne moje "cudowne LED" już świeciły jak kotu oczy - te dawały pełnym światłem!

Było im wszystko jedno czy 13,6 czy 10,2V

Adam M.