Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont sufitu w drewnianej chacie

Recommended Posts

W mojej starech chacie sufit parteru i podłoga poddasza to po prostu dechy.

Na strychu poprzedni właściciel trzymał słomę, paszę itp. Zeby "farfocle" nie spadały mu na głowę na parterze podbił sufit płytą pilśniową.

Chcemy na parterze ocieplić sufit. Pytanie brzmi: czy zrywać pilśnię i usunąć "farfocle", które na niej zalegają czy darować to sobie i ocieplać (membrana, wełna, nowe deski).

W mojej starech chacie sufit parteru i podłoga poddasza to po prostu dechy.

Na strychu poprzedni właściciel trzymał słomę, paszę itp. Zeby "farfocle" nie spadały mu na głowę na parterze podbił sufit płytą pilśniową.

Chcemy na parterze ocieplić sufit. Pytanie brzmi: czy zrywać pilśnię i usunąć "farfocle", które na niej zalegają czy darować to sobie i ocieplać (membrana, wełna, nowe deski).

z tymi membranami to w starych chałupach bym był ostrożny, bo z nadgorliwości można głupstw narobić.

od gory przy strychu uzytkowym:

podloga - deska/plyta osb, ew. legary, belki stropowe (w przestrzeni legarow/belek izolacja), ruszt (drewniany lub stalowy), poszycie - okladzina z desek/plyt/g-k.

przy strychu nieuzytkowym miedzy rusztem dla okladziny sufitu a okladzina paroziolacja

Retrofood a co masz na myśli?

Jakoś mi się to kojarzy z folią, która zakłóci dotychczasowy uklad mikroklimatyczny. Tak mi się kojarzy z autostradą, która przecina ważne drogi życiowe zwierzyny.

ja kiedyś ocieplałem wełną sufit, to dałem wełnę normalnie na deski (ale deski na felc). Nic się nie sypie. Folii nie dawałem. Tyle, że to były lata 80-te, wtedy "tak się robiło". Może czasy się zmieniły?