klin trujdzielny 02.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Przyjemność pracy w kamieniu jest oczywista , przynajmniej dla mnie! jest to podstawą żeby utrzymywać zainteresowanie w tym kierunku. Stały dochód z tej trudnej pracy jest niemożliwy w polskich warunkach dla takich amatorów jak ja,czy wielu uczestników form. Więc postanowiłem traktować to jak hobby kosztowne hobby! Które trwa już od 10 lat .zajmuje się głównie usuwaniem głazów polnych z ziemi ornej wiąże się to z dogadywaniem się z rolnikami co nie jest łatwe!. Sympatyk forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Przyjemność pracy w kamieniu jest oczywista , przynajmniej dla mnie! jest to podstawą żeby utrzymywać zainteresowanie w tym kierunku. Stały dochód z tej trudnej pracy jest niemożliwy w polskich warunkach dla takich amatorów jak ja,czy wielu uczestników form. Więc postanowiłem traktować to jak hobby kosztowne hobby! Które trwa już od 10 lat .zajmuje się głównie usuwaniem głazów polnych z ziemi ornej wiąże się to z dogadywaniem się z rolnikami co nie jest łatwe!. Sympatyk forum. Niezły tekst. . Pracujesz w kamieniu czyli zwozisz kamienie z pola? Jedziesz, patrzysz - kamień, szybko do rolnika a on marudzi? Dochód z tego? "klin trujdzielny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 02.01.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Tak to prawda , ale co ty rozumiesz za normalność normalnej pracy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Tak to prawda , ale co ty rozumiesz za normalność normalnej pracy ! Ja wogóle nie pojmuję tego sformułowania Nie wiem i pewnie nie tylko ja na czym polega twoje hobby i na czym chciałbyś zarabiać a się nie da; na zbiórce kamieni? Co to ma wspólnego z ich obróbką? Zbierasz je i obrabiasz? A co z twojej pracy powstaje? Napisałeś jakoś tak mało zrozumiale i jeszcze ten "klin trujdzielny", co to za dziwo? To tak jakbym sobie dał nicka "chebel gładzik". Daruj lekką ironię ale to naprawdę mało zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.01.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 To od trucia i dzielenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 02.01.2010 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Pytasz o klin trójdzielny(klin patentowy) ! To podstawowe narzędzie kamieniarza używane od ponad 2000 do pozyskania materiału . Hebel mógłby użyć stolarz to bardzo proste.Pragnę się skupić na zawodzie który jest starszy od stolarki , ślusarstwa czy kowalstwa , nie zamierzam się przechwalać własnymi pracami bo nie jestem autorytetem w tym trudnym kierunku ale wiem że sąsiedzi Niemcy szanują ten zawód .Jestem z zawodu ślusarzem więc pozostało mi tylko poznanie właściwości materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.01.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Ale my nadal nie wiemy czym się zajmujesz ( w kwestii kamieni) - może napisz coś. Na czym polega Twoja praca ? Usuwasz kamienie z pól rolnikom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 02.01.2010 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Słupy granitowe z głazów polnych to moja ulubiona praca bo nie wiem cz ktoś robi podobną prace następnie przewiercanie w zdłusz co dale materiał na ogrodzenia i fontanny , mury cyklopowe ,mozaikowe ,szlifowanie , żeźbiebinie rytowanie , grawerka .to wymaga droższego sprzętu ale nie są mi obce wiem że to za mało ale domyślam śię o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Słupy granitowe z głazów polnych to moja ulubiona praca bo nie wiem cz ktoś robi podobną prace następnie przewiercanie w zdłusz co dale materiał na ogrodzenia i fontanny , mury cyklopowe ,mozaikowe ,szlifowanie , żeźbiebinie rytowanie , grawerka .to wymaga droższego sprzętu ale nie są mi obce wiem że to za mało ale domyślam śię o co chodzi. Nie znam nikogo co robi słupy granitowe z głazów polnych, nie znam też nikogo kto przewierca je "w zdłusz". To robią zakłady kamieniarskie odpowiednimi maszynami no i ze skał pozyskanych z kamieniołomów. Z kamieni polnych chyba trudniej i gorzej więc jaki sens?. Zdaje się że jesteś niezły oryginał Masz jakieś zdjęcia tego co robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.01.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Słupy granitowe z głazów polnych to moja ulubiona praca bo nie wiem cz ktoś robi podobną prace następnie przewiercanie w zdłusz co dale materiał na ogrodzenia i fontanny , mury cyklopowe ,mozaikowe ,szlifowanie , żeźbiebinie rytowanie , grawerka .to wymaga droższego sprzętu ale nie są mi obce wiem że to za mało ale domyślam śię o co chodzi. A dzięki - teraz rozumiem. Praca lekka to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 03.01.2010 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Mam kilka zdjęć,ale nie wiem jak je wstawić może mógłbyś mi podpowiedzieć jak najprościej to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.01.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Wchodzisz na imageshack http://imageshack.us/ Tam po prawej klikasz na przycisk browse wskazujesz u siebie na komputerze na zdjęcie które chcesz zamieścić i klikasz na dole na start upload. Otworzy się okno w którym bedzie miniatura zdjęcia i linki. Zaznaczasz link w okienku Thumbnail for forums (1) (tylko zaznacz cały bo wszystkiego nie widać!), dajesz kopiuj i potem przy pisaniu odpowiedzi tu na forum dajesz wklej. W poscie pokaże się miniaturka zdjęcia którą mozna powiększyć (więcej widać) np tak: http://img696.imageshack.us/img696/5039/img0250b.th.jpg Możesz też skopiować link obok Hotlink for forums (1) wtedy wyświetli się zdjęcie ale w wielkości nieoryginalnej co może zamazać szczegóły. np tak http://img696.imageshack.us/img696/5039/img0250b.jpg. Zdjęcia są z forum, nie pamiętam kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 03.01.2010 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 wzór cyklopowy http://img37.imageshack.us/img37/332/008nzw.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dzielny klinie, nie wiem co powiedzieć! Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 03.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 To od trucia i dzielenia? ... no coś Ty, Mirek ... to od "potrujnej dzielności" ... cyklopi od tych swych murów (może móruf - sam już nie wiem) tak mają - "potrojona dzielność z jednym okiem wef środku" ... być może nasz zdolny cyklop wy-żeźbiebini nam tutaj z polnego kamienia ... "kamień filozoficzny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.01.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 No ja tak ortograficznie kombinowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 04.01.2010 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Stopnice na schody ogrodowe . http://img85.imageshack.us/img85/290/003ruf.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ... no nie wiem co powiedzieć Cyklopie ... no piknie (prawie jak na Wyspach Wielkanocnych - tylko skala mniejsza) ... najbardziej podoba mnie się, ta sztuka w narożniku (w tej "czapce z uszkami") ... no i te "cyklopie mury" - ktoś się musiał bardzo starać, ... rozumiem, że nie miałeś tego droższego sprzetu, żeby je troszkę "podrytować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.01.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Nie wiem czy widziałeś jakie są standarty firm kamieniarskich. To najczęściej te od nagrobków . To prezentujesz nijak się do tego ma . Nie wiem na ile "przaśność" twoich wyrobów jest zamierzona a na ile wymuszona techniką. To się może sprzedawać ale musi być moim zdaniem widać że jest to kamień z pola a nie cięty z bloku. Jak to zrobić nie wiem. Jak ci się uda to klientów znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klin trujdzielny 04.01.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja akurat mieszkam na mazurach i zainteresowanie tym materiałem jest ,materiału też nie bak , co do zarobków to nie są to (kokosy).Te materiały są z czasów kiedy zaczynałem przygodę z kamieniem .Prawda że zakłady kamieniarskie mają inne standardy wyższe . Ale jak na amatora to nie poddaje się i nie mam zamiaru.(przaśność ,surowość ) Jest częściowo celowa częściowo wymuszona.Obecnie jestem za granicą i nie mam dostępu do ostatnich moich zdjęć i wiem że te zdjęcia nie są imponujące ale moim głównym celem jest temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts