Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd w montażu stropu Teriva I

Recommended Posts

Witajcie

Mam taki problem. W przerwach pomiędzy zimową pogodą moi wykonawcy ciągną w górę mury mojej przyszłej chatki. W tym momencie znajdują się na wysokości wieńca nad parterem i stropu. Ponieważ robią to z doskoku (pogoda i inne budowy) nie zawsze ja i kierownik budowy wiemy, że akurat tego dnia coś robią. Mając ostatnio chwilę czasu przyjrzałem się efektom układania konstrukcji stropu (Teriva I) i lekko się zdziwiłem. Tu zrobiłem szkic, jak wygląda to u mnie w projekcie:

http://www.procontrol.koszalin.pl/pawel/wieniec1.png

Natomiast zauważyłem że pominęli oni opuszczenie wieńca 4 centymetry poniżej dolnej płaszczyzny stropu. Belki stropu opierają się bezpośrednio na ścianie. Ściana nośna, to Ytong 24 cm. Pomyślałem sobie że poszli na łatwiznę (mniej szalowania) i postanowili uprościć sobie robotę. Tylko jak sobie to poskładałem w myślach, to przestało to wyglądać zabawnie. Zbrojenia mam zrobione na wymiar z projektu i już są gotowe. Jeśli założyć 2 cm otulenia dla zbrojenia to wyszły mi jakieś gigantyczne ilości nadbetonu co naszkicowałem poniżej:

http://www.procontrol.koszalin.pl/pawel/wieniec2.png

Chwyciłem za telefon do kierownika i szefa ekipy. Umówiłem na poniedziałek rano spotkanie na budowie i teraz zastanawiam się co robić. Wykonawca twierdzi że tak jak on chce zrobić się robi i ma to przemyślane. Przez telefon nie mówiliśmy o szczegółach, ale sądzę że chce dodatkowo zaszalować wieniec, zapewne tak aby uzyskać coś takiego:

http://www.procontrol.koszalin.pl/pawel/wieniec3.png

Nie jestem budowlańcem, ale mój zmysł inżynierski podpowiada mi że nie jest to rozwiązanie prawidłowe. Czy ktoś znający się na mechanice budowli mógł by mi podpowiedzieć czym taki błąd grozi? Na mój gust obciążenia od stropu (w rozwiązaniu z trzeciego rysunku, drugiego w ogóle nie biorę pod uwagę) były by przenoszone na ściany w sposób bardziej punktowy, w miejscu podparcia belek. Zdaje mi się że opuszczenie punktu podparcia belek stropu poniżej zbrojenia wieńca eliminuję usztywniającą rolę wieńca w przenoszeniu obciążeń stropu na ściany.

Wszystkie rozwiązania są jeszcze na dzień dzisiejszy możliwe i jeśli trzeba będzie, to zostanie wszystko zdjęte i zrobione poprawnie od nowa (zaawasowanie prac przy stropie oceniam na 50%). Poradźcie może teoretycy i praktycy, każdy argument jest cenny i każde doświadczenie. Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nad czym tu się naradzać???

niech podnoszą belki i pustaki do góry o te 5 cm i tyle...

innej wersji nie dopuszczaj....

a jak ich sprawa - mogą rozebrać i ułożyć na rygach od nowa, albo spróbować

jakoś dźwigać czy podbijać klinami - ich sprawa....

a przy argumentach - "że tak zawsze robili" - pogoń ich...

przy okazji - a co to za "przerwy" w zimie od miesiąca jest zima

i pogoda raczej nie nadaje się do murowania, betonowania itp...

Szczerze -miałem ten sam problem u siebie tzn-podczas układania to firma dzwoniła do mnie co mają zrobić bo jest taki strop w projekcie, a są dwa rozwiązania i oni mogą i tak i tak.

W konsultacjach z inspektorem nadzoru postanowiono zrobić tak jak jest w projekcie tzn tak jak i u Ciebie.

Zakupiono 3,86m3 desek ,śruby do mocowania kilka paczek 5kg gwoździ i wykonano szalunek na którym ułożono belki Terivy, a potem pustaki ,całość zalano betonem wg projektu 24m3 u mnie 25,5m3 a więc niewielka różnica.

Dodatkowo napiszę, ze wyjściem było wymurowanie na ostatniej warstwie ściany czterech warstw z cegły pełnej i dopiero na to układanie belek terivy, jednak inspektor stwierdził, ze taki strop(oryginalny z projektu)jest bardziej wytrzymały i stabilniejszy, a przy rozpiętości powyżej 4m mniej podatny na spękania.

Twoi fachowcy widać chcą iść na łatwiznę(na pewno mniej pracy) bardzo prawdopodobne, że ze szkodą dla Ciebie(nie wiadomo jakie następstwo może nieść za sobą tak wykonanie stropu?), ale przecież Ty płacisz więc wymagaj zgodności z projektem!

Kolego nawet udało mi sie znaleźć fotki mojego stropu-zdjęcie nawet pokazuje identyczne miejsce jakie zamieściłeś z projektu :p

http://www.imagic.pl/files//15069/./IMG_3938.JPG

a tutaj widać jak belki stoją na deskach przymocowanych do ścian wewnętrznych i podpartych stemplami :wink: http://www.imagic.pl/files//15069/./IMG_3944.JPG

Teriva jest stropem gęstożebrowym.Podobny strop ma w swojej ofercie

Wienerberger (porotherm).Różnica niewielka.Belki podobne,tylko wypełnieniem jest pustak ceramiczny o budowie plastra miodu.Tutaj zgodnie z instrukcją wieniec układa się nad belką.Zgadzam się,że rozwiązanie w Terivie jest lepsze,ale pod warunkiem prawidłowego zabetonowania miejsca pod belką (wibrator).Piszę o tym stropie,ponieważ był okres,że był w cenie Terivy.Nie wiem jak dziś.Różnica jednak jak między babą,a chłopem co do jakości wykonania.Ma dwa rozstawy układania belek 60 i chyba 52.5,czyli jest możliwość lepszego wypełnienia stropu.

jabol

przy okazji - a co to za "przerwy" w zimie od miesiąca jest zima i pogoda raczej nie nadaje się do murowania, betonowania itp...

U nas klimat jest dość łaskawy. Bliskość morza. Zima zawsze nieco później przychodzi i ogólnie łagodniejsza jest. Jak śniegu nie ma, jest zaplecze gdzie można się ogrzać, to można coś zrobić. Co do lania betonu, trzeba będzie zaczekać na kilka dni z odpowiednia temperaturą, zdarzają się i takie. A jak już przyjdzie wiosna na całego, zawsze będzie jakiś etap do przodu...

Wszystkie rozwiązania są jeszcze na dzień dzisiejszy możliwe i jeśli trzeba będzie, to zostanie wszystko zdjęte i zrobione poprawnie od nowa (zaawasowanie prac przy stropie oceniam na 50%).

Jeśli tak, to zastosuj gotowe kształtki wieńcowo-nadprożowe i po sprawie.

Ich zastosowanie nie pozwoli nawet największemu laikowi zepsuć stropu.

Sam kilka razy stosowałem te:

http://stropex.pl/?s=stropy

http://stropex.pl/?s=pkss

http://stropex.pl/?s=09

Super sprawa.

I wcale nie są droższe od fury desek i tygodnia szalowania.

Eleganckie. Nie mogę znaleźć nigdzie na ich stronie sieci dystrybucji. Niestety zakupiłem już "furę" desek. Szkoda.

P.S. Dodatkowo i tak by się u mnie nie obyło bez deskowań. Nadproża nad oknami są monolityczne wylewane razem z wieńcem, dodatkowo z wieńca wychodzi płyta która nie jest podparta słupami i w tym miejscu zbrojenia nieco się komplikują. Ale zgadzam się, że jak by takie kształtki były zastosowane, to nie było by możliwości popełnić opisanego błędu:)

a co z tym zrobisz

Nie, nie oczywiście tym razem nie zastosuję tych kształtek, bo faktycznie jak spojrzałem wcześniej na wymiary to nie pasowało by na 100%. Gdyby przewidzieć ich zastosowanie na nieco wcześniejszym etapie, to rozwiązanie było by eleganckie. Tym bardziej, że jestem umówiony z wykonawcą na płatność za etap budowy więc siłą rzeczy na robociźnie w takim przypadku nie zaoszczędzę pieniędzy.

Wick.

Litości...

Budujesz fabułę jak Alfred Hitchcock.

W pierwszej scenie trzęsienie ziemi, a później już tylko gorzej...

Posłuchaj zmysłu swego.

Oj chyba będą musieli najpierw rozebrać.

A co z tym zrobisz?

A wiesz o co mi tu chodzi?

Spójrz na swoje rysunki...

Z niecierpliwością czekamy razem z autorem wątku na Twoją diagnozę...

Dawaj...