Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd w montażu stropu Teriva I

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PeZet napisał:tu piszesz tak
W kwestii opuszczonego wieńca, sądzę, że obowiązkowo być musi w przypadku ścian stawianych z gazobetonu.
a tu tak
Jeśli jednak pozostaniesz przy tym, co wykonali budowlańcy, to te 8cm nadbetonu może dałoby się wykorzystać, nie wiem,... na podłogówkę?? Tylko tu już potrzebna jest konsultacja z inżynierem/kierbudem.
A pomysł z podłogówką bardzo fajny,oszczędnośc na izolacji,wylewce(podłoga pływająca). Wystarczy tylko ponacinać dylatacje...

Oparcie belek stropowych bezpośrednio na scianach nie jest błedem i jest to rozwiązanie wystarczajaco dobre... Rozwiązanie, gdzie strop gęstożebrowy jest opraty na scianach za posrednictwem opyuszczonych wieńców jest rozwiązaniem książkowym z podręczników budowlanych... Jest dosyć kłopotliwe do wykonania i w małym domu nie ma powodu, by je stosować, a nawet lepiej tego nie robić, gdyz istnieje niebezpieczeństwo, że w trakcie betonowania części wieńca znajdujace się pod belkami pozostaną puste...
jest rozwiązaniem książkowym z podręczników budowlanych
autor wątku korzysta z projektu
w trakcie betonowania części wieńca znajdujace się pod belkami pozostaną puste
analogicznie do tych cudnych kształtek

No kurczę na czymś się muszę oprzeć. Tak na szybko to takie czynniki wpływają na mój proces decyzyjny dotyczący mojego przedsięwzięcia budowlanego:

- zdrowy rozsądek

- projekt i zdanie projektanta

- zdanie kierownika budowy

- moje doświadczenie i intuicja

- zdanie wykonawcy

- wiedza nabyta (literatura tematu, fora dyskusyjne)

Uszeregownie niekoniecznie związane z hierarchią.

Pozdrawiam

slawek9000 napisał

belki DZ-3, praktycznie robione bez stemplowania, więc od razu obciążających ściany zanim beton w wiencu zwiąże.
mój chłopski rozum(oczka też) mówi mi,że belki DZ3 a belki teriva różnią się. A poza tym DZ 3 również kotwi się w wieńcu opuszczonym.
Poza tym, wieniec czy ma 15x15 czy 24x30 to ma taką samą wartość dla budynku, o ile ma to samo zbrojenie.

Inne kraje stosują dużo mniejsze przekroje stali w wiencach, wg norm francuskich dla takich domów jak robimy wystarcza 4#10 czy nawet 4#8, a oni w końcu więcej budują od nas

a to potraktuje jako ciekawostke

slawek9000 napisał
belki DZ-3, praktycznie robione bez stemplowania, więc od razu obciążających ściany zanim beton w wiencu zwiąże.
mój chłopski rozum(oczka też) mówi mi,że belki DZ3 a belki teriva różnią się. A poza tym DZ 3 również kotwi się w wieńcu opuszczonym.
Poza tym, wieniec czy ma 15x15 czy 24x30 to ma taką samą wartość dla budynku, o ile ma to samo zbrojenie.

Inne kraje stosują dużo mniejsze przekroje stali w wiencach, wg norm francuskich dla takich domów jak robimy wystarcza 4#10 czy nawet 4#8, a oni w końcu więcej budują od nas

a to potraktuje jako ciekawostke

No ale chyba nie przeczytałeś mojego posta, bo napisałem że dla DZ-3 było to rozwiązanie wymagane (było, bo DZ się dawno już nie robi) a dla Teriva ten wymóg jest imho zupełnie niepotrzebnym anachronizmem. O ile czoła belek zabetonowane są we wieńcu. Chociaż, na pewno taki obniżony wieniec ładnie wygląda na projekcie, oraz elegancko na budowie.

Witam

No i wszystko załatwione. Będzie w/g projektu. Gdzie się da podklinują, podbiją a gdzie nie wchodzi to w rachubę zdemontują i zrobią od nowa. Dziękuję za rady zwolenników obu opcji. Obyło się bez dantejskich scen, na przyszłość poprosiłem jednak aby mnie tak nie zaskakiwali. Pozdrawiam.

Witam!

Widzę, że mam identyczną konstrukcję ścian i stropu.

U mnie w projekcie nie było opuszczonego wieńca. Za to kierownik budowy kazał na ścianie pod wieniec wymurować jedną warstwę z cegły kl.150.

Stoi tak już prawie 10 lat, żadnych problemów.

Pozdrawiam

Też mam warstwę cegły między gazobetonem a stropem, a do tego opuszczony wieniec :wink:

u mnie 2 warstwy cegieł były - ale jak zobaczyłem jak wyglądał wieniec w części lanej razem z nadprożem ( nad drzwiami tarasowymi) to lepiej, że wieniec nie był opuszczany... niestety chłopaki nie używają wibratorów tylko jadą metodą naturalną (tak jak w chałupie) a ta robota jednak przerasta możliwości przeciętnego chłopa... :p No gdyby to robił jakiś Pudzian...

Co ciekawe słupy jakoś dali radę ostukać że się zagęściło ale pod belki to beton sam by raczej nie wpłynął...

Czemu ma służyć to pytanie?

Mamy gorszy dzień?

Pozdrawiam

nie - po prostu

zastanawiam sie po co produkujesz takie posty

dołozyłes do interesu i się chcesz wyżalić ?

czy wydaje Ci sie ze dobrze zrobiłeś - i to ma byc jakieś samouspokojenie ?

Czemu ma służyć to pytanie?

Mamy gorszy dzień?

Pozdrawiam

nie - po prostu

zastanawiam sie po co produkujesz takie posty

dołozyłes do interesu i się chcesz wyżalić ?

czy wydaje Ci sie ze dobrze zrobiłeś - i to ma byc jakieś samouspokojenie ?

Zrobiłem tak jak chciał kierownik budowy, a żalić się z tego powodu nie zamierzam :roll:

Uważasz, że jest to błędne rozwiązanie tudzież zbędny wydatek?

Mój KB twierdził że strop nie powinien opierać się bezpośrednio na gazobetonie i dlatego doszła warstwa cegieł.

Nie jest tak bądź to jakiś błąd(nie piszę zaczepnie, chcę po prostu wiedzieć).

Pozdrawiam :D

tak uważam

t.j.

dopuki belki stropowe obciążają punktowo takie badziewie jakim jest tandetny ytong - nie jest błedem podmurowanie ytonga rolką cegły

natomiast wylany wieniec /obojetne czy opuszczony czy nie/ obciąza sciany nosne jednakowo

z tym, ze ten opuszczony bardziej obciąża - bo ma większa mase

tak uważam

t.j.

dopuki belki stropowe obciążają punktowo takie badziewie jakim jest tandetny ytong - nie jest błedem podmurowanie ytonga rolką cegły

natomiast wylany wieniec /obojetne czy opuszczony czy nie/ obciąza sciany nosne jednakowo

z tym, ze ten opuszczony bardziej obciąża - bo ma większa mase

Rozumiem, ale dotychczas zawsze spotykałem się z informacjami, że strop typu teriva I wymaga opuszczanego wieńca, a Ty jak rozumiem, twierdzisz że to niepotrzebne obciążanie?