revalidon 03.01.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 gratuluję - boskiego - poczucia - prawdy a ja gratuluję betonowego umysłu... hmmm... revalidonku.... właśnie chyba złamałeś /hmmm/ netykietę, dobre obyczaje itp... więcej Cię Trolu nie będę karmił.... papa... żegnamy cię bez żalu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 03.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 PeZet napisał:tu piszesz takW kwestii opuszczonego wieńca, sądzę, że obowiązkowo być musi w przypadku ścian stawianych z gazobetonu. a tu takJeśli jednak pozostaniesz przy tym, co wykonali budowlańcy, to te 8cm nadbetonu może dałoby się wykorzystać, nie wiem,... na podłogówkę?? Tylko tu już potrzebna jest konsultacja z inżynierem/kierbudem.A pomysł z podłogówką bardzo fajny,oszczędnośc na izolacji,wylewce(podłoga pływająca). Wystarczy tylko ponacinać dylatacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 03.01.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Oparcie belek stropowych bezpośrednio na scianach nie jest błedem i jest to rozwiązanie wystarczajaco dobre... Rozwiązanie, gdzie strop gęstożebrowy jest opraty na scianach za posrednictwem opyuszczonych wieńców jest rozwiązaniem książkowym z podręczników budowlanych... Jest dosyć kłopotliwe do wykonania i w małym domu nie ma powodu, by je stosować, a nawet lepiej tego nie robić, gdyz istnieje niebezpieczeństwo, że w trakcie betonowania części wieńca znajdujace się pod belkami pozostaną puste...jest rozwiązaniem książkowym z podręczników budowlanychautor wątku korzysta z projektuw trakcie betonowania części wieńca znajdujace się pod belkami pozostaną pusteanalogicznie do tych cudnych kształtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 03.01.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Rozwiązanie, gdzie strop gęstożebrowy jest opraty na scianach za posrednictwem opuszczonych wieńców jest rozwiązaniem książkowym z podręczników budowlanychautor wątku korzysta z projektu błogosłaiweni, którzy nie wiedzieli, a wybudowali od A do Ż zgodnie z projektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 03.01.2010 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 No kurczę na czymś się muszę oprzeć. Tak na szybko to takie czynniki wpływają na mój proces decyzyjny dotyczący mojego przedsięwzięcia budowlanego: - zdrowy rozsądek- projekt i zdanie projektanta- zdanie kierownika budowy- moje doświadczenie i intuicja- zdanie wykonawcy- wiedza nabyta (literatura tematu, fora dyskusyjne) Uszeregownie niekoniecznie związane z hierarchią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 03.01.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 slawek9000 napisałbelki DZ-3, praktycznie robione bez stemplowania, więc od razu obciążających ściany zanim beton w wiencu zwiąże.mój chłopski rozum(oczka też) mówi mi,że belki DZ3 a belki teriva różnią się. A poza tym DZ 3 również kotwi się w wieńcu opuszczonym.Poza tym, wieniec czy ma 15x15 czy 24x30 to ma taką samą wartość dla budynku, o ile ma to samo zbrojenie. Inne kraje stosują dużo mniejsze przekroje stali w wiencach, wg norm francuskich dla takich domów jak robimy wystarcza 4#10 czy nawet 4#8, a oni w końcu więcej budują od nasa to potraktuje jako ciekawostke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 03.01.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 slawek9000 napisałbelki DZ-3, praktycznie robione bez stemplowania, więc od razu obciążających ściany zanim beton w wiencu zwiąże.mój chłopski rozum(oczka też) mówi mi,że belki DZ3 a belki teriva różnią się. A poza tym DZ 3 również kotwi się w wieńcu opuszczonym.Poza tym, wieniec czy ma 15x15 czy 24x30 to ma taką samą wartość dla budynku, o ile ma to samo zbrojenie. Inne kraje stosują dużo mniejsze przekroje stali w wiencach, wg norm francuskich dla takich domów jak robimy wystarcza 4#10 czy nawet 4#8, a oni w końcu więcej budują od nasa to potraktuje jako ciekawostke No ale chyba nie przeczytałeś mojego posta, bo napisałem że dla DZ-3 było to rozwiązanie wymagane (było, bo DZ się dawno już nie robi) a dla Teriva ten wymóg jest imho zupełnie niepotrzebnym anachronizmem. O ile czoła belek zabetonowane są we wieńcu. Chociaż, na pewno taki obniżony wieniec ładnie wygląda na projekcie, oraz elegancko na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 04.01.2010 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam No i wszystko załatwione. Będzie w/g projektu. Gdzie się da podklinują, podbiją a gdzie nie wchodzi to w rachubę zdemontują i zrobią od nowa. Dziękuję za rady zwolenników obu opcji. Obyło się bez dantejskich scen, na przyszłość poprosiłem jednak aby mnie tak nie zaskakiwali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.01.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam! Widzę, że mam identyczną konstrukcję ścian i stropu.U mnie w projekcie nie było opuszczonego wieńca. Za to kierownik budowy kazał na ścianie pod wieniec wymurować jedną warstwę z cegły kl.150. Stoi tak już prawie 10 lat, żadnych problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.01.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam! Widzę, że mam identyczną konstrukcję ścian i stropu. U mnie w projekcie nie było opuszczonego wieńca. Za to kierownik budowy kazał na ścianie pod wieniec wymurować jedną warstwę z cegły kl.150. Stoi tak już prawie 10 lat, żadnych problemów. Pozdrawiam Też mam warstwę cegły między gazobetonem a stropem, a do tego opuszczony wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 u mnie 2 warstwy cegieł były - ale jak zobaczyłem jak wyglądał wieniec w części lanej razem z nadprożem ( nad drzwiami tarasowymi) to lepiej, że wieniec nie był opuszczany... niestety chłopaki nie używają wibratorów tylko jadą metodą naturalną (tak jak w chałupie) a ta robota jednak przerasta możliwości przeciętnego chłopa... No gdyby to robił jakiś Pudzian... Co ciekawe słupy jakoś dali radę ostukać że się zagęściło ale pod belki to beton sam by raczej nie wpłynął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Też mam warstwę cegły między gazobetonem a stropem, a do tego opuszczony wieniec ... chwalisz sie czy żalisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.01.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Też mam warstwę cegły między gazobetonem a stropem, a do tego opuszczony wieniec chwalisz sie czy żalisz ? Poradźcie może teoretycy i praktycy, każdy argument jest cenny i każde doświadczenie. Pozdrawiam! Czemu ma służyć to pytanie? Mamy gorszy dzień? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Czemu ma służyć to pytanie? Mamy gorszy dzień? Pozdrawiam nie - po prostu zastanawiam sie po co produkujesz takie posty dołozyłes do interesu i się chcesz wyżalić ? czy wydaje Ci sie ze dobrze zrobiłeś - i to ma byc jakieś samouspokojenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.01.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Czemu ma służyć to pytanie? Mamy gorszy dzień? Pozdrawiam nie - po prostu zastanawiam sie po co produkujesz takie posty dołozyłes do interesu i się chcesz wyżalić ? czy wydaje Ci sie ze dobrze zrobiłeś - i to ma byc jakieś samouspokojenie ? Zrobiłem tak jak chciał kierownik budowy, a żalić się z tego powodu nie zamierzam Uważasz, że jest to błędne rozwiązanie tudzież zbędny wydatek? Mój KB twierdził że strop nie powinien opierać się bezpośrednio na gazobetonie i dlatego doszła warstwa cegieł. Nie jest tak bądź to jakiś błąd(nie piszę zaczepnie, chcę po prostu wiedzieć). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Uważasz, że jest to błędne rozwiązanie tudzież zbędny wydatek? tak uważam t.j. dopuki belki stropowe obciążają punktowo takie badziewie jakim jest tandetny ytong - nie jest błedem podmurowanie ytonga rolką cegły natomiast wylany wieniec /obojetne czy opuszczony czy nie/ obciąza sciany nosne jednakowo z tym, ze ten opuszczony bardziej obciąża - bo ma większa mase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.01.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Uważasz, że jest to błędne rozwiązanie tudzież zbędny wydatek? tak uważam t.j. dopuki belki stropowe obciążają punktowo takie badziewie jakim jest tandetny ytong - nie jest błedem podmurowanie ytonga rolką cegły natomiast wylany wieniec /obojetne czy opuszczony czy nie/ obciąza sciany nosne jednakowo z tym, ze ten opuszczony bardziej obciąża - bo ma większa mase Rozumiem, ale dotychczas zawsze spotykałem się z informacjami, że strop typu teriva I wymaga opuszczanego wieńca, a Ty jak rozumiem, twierdzisz że to niepotrzebne obciążanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Najlepsza jest radość tych co wymurowali warstwe cegieł na gazobeton i zwiekszyli sobie mostek cieplny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ... Ty jak rozumiem, twierdzisz że to niepotrzebne obciążanie? dokładnie /czytaj wyżej - tam rozszerzyłem dlaczego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.01.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 http://x.garnek.pl/ga913/e4ab8b9eee3dd7a8296142a2/8296142.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts