Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek na bioetanol

comonte

Recommended Posts

Ja potrzebuję informacji z pierwszej ręki a nie od googli :) Czy to paliwo, którym się w nim jest bezpieczne dla alergików? I czy rzeczywiście litr tego płynu starcza na 5 godzin?

Jak to wygląda w rzeczywistości? - na zdjęciach które znalazłem wychodzi to sztucznie....

a masz uczulenie na alkohol?:p to nie zdjęcia, to wizualizacje, jesli masz na mysli to na ich stronie. zdjecia byly na melwinr.fotosik.pl

Trudno mi powiedziec na jak dlugo starcza paliwo bo ja widzialam ze kubek pali sie okolo 1h 20 min. Tempo spalania zalezy od przeciagu w pomieszczeniu

A tak całkiem serio to jeśli masz w domu ALERGIKA pomyśl o kominku który nie powoduje ruch powietrza . Praktycznie jedynym dobrym rozwiązaniem jest kominek z paleniskiem piecowym , takim bez konieczności montowania kratek, oddający ciepło w formie promieniowania. Na naszej stronie www są to paleniska serii Dynamik . Optymalne byłoby zastosowanie pierścieni kumulacyjnych aby rozłożyć oddawanie ciepła w czasie. Taki "kominek " może mieć budowę kompaktową i część ciepła [ 3-4 kW] oddawać do wody lub ogrzewać kilka przylegających pomieszczeń przez promieniowanie . Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Nie tlen tylko z tego co się zorientowałem - dwutlenek węgla i para wodna.

Nie mogę zamontować kominka prawdziwego - tzn z paleniskiem gdyż mieszkam w bloku - nie mam możliwości podłączenia się do szybu kominowego. Dlatego interesują mnie glassfajery których podłączać nie trzeba.

Z tego co wyczytałem na stronie:

"- Podczas spalania nie wydzielają się ani zapach ani dym.

- Na skutek spalania w powietrzu pozostaje para wodna i dwutlenek węgla w proporcjach podobnych do wydychanego przez człowieka powietrza.

- Spalanie w biokominkach tak jak i w innych urządzeniach z odkrytym ogniem wymaga możliwie stałego dopływu powietrza (sprawnej wentylacji pomieszczenia). W warunkach mieszkalnych (o mniejszej kubaturze) wystarcza uchylone okno."

Więc nie ma żadnych spalin. Chyba. :)

• 1 year później...
Słyszała:D i sprzedawała ale popyt na to niespecjalny na 100 wkładów sprzedanych jeden ekologiczny a może nawet i nie.......te cudo jest przeznaczone dla kogoś kto niema komina aby podłaczyc normalny wkład,do bloku gdzie niema mozliwosci zrobienia,chce tylko popatzrec na ogien od przypadku i stac go na wypalanie 22-27zł w ciągu 2-5 godzin...a swoją drogą ogień niejest tak ladny jak na tej reklamie :wink: