aga__daniel 02.01.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Mamy problem z położeniem belek stropowych - nie wiemy w którą stronę lepiej je położyć. Ten naszej roboty rysunek to widok od góry piętra, schody idą od prawej do lewej, spocznik i do góry. Jeśli ktoś mógłby nam coś podpowiedzieć, będziemy wdzięczni... W projekcje strop jest monolityczny czyli zalewany betonem. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.01.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 W tym przypadku sprawa nie jest prosta i proponuje aby sprawe przeanalizował konstruktor projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 03.01.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Rozumiem, że otwór w stropie musi obejmować podest i górny zabieg, zaś zabieg dolny będzie jeszcze pod stropem ? Jeśli tak to belki stropu gęstożebrowego powinny iść na rysunku pionowo. Dwie ostatnie od lewej będą oczywiście krótsze i trzeba je na czymś wesprzeć - potrzeby będzie murek lub podciąg i kolumna. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6e876fa428bece1.html . Jaką ma budowę komin i pozioma wewnętrzna ściana nośna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 03.01.2010 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Gdyby tak można było zrobić raczej nie mielibyśmy z tym większego problemu... Problem w tym, że analogicznie do tych schodów z rysunku, są schody do piwnicy(z piwnicy na parter wchodzi się tak samo jak z parteru na piętro) Dolny zbieg może być pod stropem. Wewnętrzna ściana nośna to pustak, a kominy narazie tylko na rysunku Czy ew. można byłoby 6 i 7 belkę od lewej z rysunku pociągnąć do schodów i na nich oprzeć schody z dodatkową belką poprzeczną, która będzie przechodziła przez całe pomieszczenie???(chodzi mi o tą ze zbrojeniem zalewaną betonem) Takie belki mają być dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 03.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Z tego co wiem, popularne stropy gęstożebrowe (Teriva, Rector) muszą mieć belki podparte obustronnie. Podparcie w środku nic tu nie zmieni. Jeśli chcesz zrobić w stropie podciąg wzdłużny i poprzecznie do niego podciąg kotwiący krótkie belki, to tak jak już napisał kolega bez konstruktora się nie obejdzie. A dlaczego chcesz zrezygnować ze stropu monolitycznego ? Dla płyty z wycięciem, jeszcze tak dużej, to optymalne rozwiązanie. Mur na parterze który zaproponowałem może mieć przecież w sobie drzwi do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 03.01.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 monolityczny nie obejdzie się beż zbrojarza.Zbrojenie do podbijania starych ław zbrojenie w fundamenty wieńce i schody do piwnicy zrobiłem sam a do takiego stropu mam szacunek i bałbym się sam go kręcić ,wiadomo... chodzi o koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 03.01.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 monolityczny nie obejdzie się beż zbrojarza.Zbrojenie do podbijania starych ław zbrojenie w fundamenty wieńce i schody do piwnicy zrobiłem sam a do takiego stropu mam szacunek i bałbym się sam go kręcić ,wiadomo... chodzi o koszty Kolego jeżeli jest projekt z rozrysowanym zbrojeniem to nie ma wielkiego problemu. Odczytać rysunek napewno pomożemy. Jeżeli możesz to zamieść konstrukcję stropu lub link do projektu. Zamiana konstrukcji stropu na własną rękę, jeszcze w takim układzie jest niedopuszczalna bez wiedzy i akceptacji projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 03.01.2010 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 no niestety,plan tego nie obejmuje w grę wchodzi też koszta materiłlu a betonu mam kontakt w jednym ze składów na materiały po extra cenie i dlatego wole terive ... nad piwnicą też miał być lany strop,a jest z garów a projektanta mam na przeciwko tyle że strasznie zalatany i jak coś to robi tylko te zmianki co w czsię dotychczasowej budowy wynikły, a było ich sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts