Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY MOGĘ ZAIMPREGNOWAC GRS PRZED POŁOZENIEM NA PODŁOGĘ?

klaczek2004

Recommended Posts

Wiem, że temat impregnacji gresu był poruszany na forum wielokrotnie, ale ja trochę z innej beczki.

Witam, kupiłam gres Arkesia beige i grafit. Ostatnio mam trochę wolnego czasu i pomyslałam, ze może zaimpregnuje gres, zanim zostanie położony przez fachowców. Potem z tego co wyczytałam na forum, trzeba troche odczekać, zanim połozy się fugę, więc nie musiałabym robic tego po nocach :D . Czy myslicie że to dobry pomysł?

W ogóle to nie jestem przekonana do tej impregnacji, boje się, że pozostaną smugi. I jak rozpoznać, że płytki pokryte są woskiem?

Liczę na wskazówki, pozdrawiam.

Wiem, że temat impregnacji gresu był poruszany na forum wielokrotnie, ale ja trochę z innej beczki.

Witam, kupiłam gres Arkesia beige i grafit. Ostatnio mam trochę wolnego czasu i pomyslałam, ze może zaimpregnuje gres, zanim zostanie położony przez fachowców. Potem z tego co wyczytałam na forum, trzeba troche odczekać, zanim połozy się fugę, więc nie musiałabym robic tego po nocach :D . Czy myslicie że to dobry pomysł?

W ogóle to nie jestem przekonana do tej impregnacji, boje się, że pozostaną smugi. I jak rozpoznać, że płytki pokryte są woskiem?

Liczę na wskazówki, pozdrawiam.

Witam

Rozumiem że kupiłaś gres polerowany (ten na wysoki połysk)...

Po pierwsze sprawdź najpierw czy Producent nie posmarował płytki woskiem, wosk ma za zadanie chronić powierzchnię płytki przed ich ułożeniem, chociażby nawet po to aby płytki nie rysowały się w jeszcze w kartonie. Nie zawsze producenci smarują płytki polerowane woskiem. Wosk jest widoczny na powierzchni płytki bo zwyczajnie ją zmatowi-nie błyszczy się tak jak powinna-tak jak widziałaś ją np na wystawie sklepowej. Jest specjalny środek do usuwania wosku bo wodą na pewno nie dasz rady osiągnąć takiego efektu np z "HG-zmywacz nabłyszczaczy".

Moja rada jest taka abyś najpierw ja ułożyła - jeszcze z woskiem. A dopiero po ułożeniu go usunęła i kolejnie zaimpregnowała np "HG-impregnat do gresów polerowanych". Co do chemii wiem,że Sopro też takie ma ale HG są tańsze i wydajniejsze. Na opakowaniach tych środków masz całą instrukcję jak to zrobić.

Bardzo ważne: nie rób kontrastowych fug do polerów. Zrób pod kolor lub przynajmniej kolor zbliżony. Widziałam taki efekt: kremowy poler a jego ranciki delikatnie naciągnięte czerwoną fugą... :( tutaj pewnie ktoś zapomniał również o impregnacji...

Impregnat ma za zadanie zabezpieczyć płytkę przed plamami. Gres polerowany ma otwarte pory przez co jest chłonny. Ja u siebie w pomieszczeniu gospodarczym wykorzystałam resztkę gresu na wyłożenie parapetu, nie impregnowałam go bo mi się po prostu nie chciało i zauważyłam że zostawiałam na nim ślad (nawet) po mokrej szklance a dokładniej po mokrym denku. Zostało takie sine kółeczko, bo nie wytarłam od razu. Ale nie zrażaj się tym, bo po impregancji nic mu się nie stanie. Naprawdę. Aha: impregnatu w żaden sposób nie widać jest przezroczysty.

Witam,

Gres polerowany z firmy Paradyż należy bezwzględnie zaimpregnować, można to zrobić przed ułożeniem a na pewno przed fugowaniem. Polecam np impregnat firmy HG, który się nazywa "Ochrona przed plamami"

Tylko gresy polerowane firmy Nowa Gala są impregnowane fabrycznie. Wszystkie inne gresy należy zaimpregnować dwukrotnie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu -unikniemy powstania smug.

Mam nadzieję, że już wszystko jasne :)

W razie gdyby były jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania odnośnie płytek, ich układania itp -pisz śmiało

Pozdr