Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel do oświetlenia ogrodu

Recommended Posts

o kurna liczyć no to może tak -najdalszy punkt ogrodu to ok. 60 m-80m zalezy jak patrzeć ogród -ok. 40 arów.chciałam porobić sekcje aby nie świecił się cały tylko tam gdzie pstryknę palcem w pstryczek, na stałe to tylko podjazd-50mb i z 10 lamp dookoła reszta -to gdy zapalę.Obwód ogrodu- idąc od lewej to 80m, dalej -na wprost-tylna sciana 80mb, dalej po prawej110m i 23 mb od przodu, podjazd 50m

Wersja max. czyli 50 lamp po 40W każda to zaledwie 2000W mocy.

Kabel YKY 3x1,5 wystarczy w zupełności - to wersja najtańsza.

Nieco droższa wersja to zastosowanie kabla YKY 4x1,5 lub 5x1,5.

Masz wtedy możliwość zmiany aranżacji oświetlania (łączenia je w grupy) kiedyś tam w przyszłości bez konieczności kopania.

Ja jednak proponuje Ci od razu przy jednej robocie ułożyć dodatkowy kabel YKY 3x2,5 z wyjściem na gniazdko w narożnikach działki.

Do koszenia, karchera, etc... jak znalazł.

Podsuwam Ci pomysł, aby przy jeden robocie (jednym kopaniu ogrodu) ułożyć również kabel 3x2,5 do zasilania gniazd wtyczkowych 230V.

Z czasem ogród zagospodarujesz, obsadzisz, położysz kostke, posadzisz drzewka i.... kopanie ogrodu będzie nie lada wyzwaniem. Stąd moja rada, od razu układaj 2 przewody - oświetleniowy i "gniazdkowy".

Z powodu korzeni i gryzoni nie oszczędzaj sił i od razu zakop kable na min. 30-40cm => na głębokość 2-3 szpadli.

O oznakowaniu takich kabli w ziemi nie pisze bo to oczywista oczywistość.

Wersja max. czyli 50 lamp po 40W każda to zaledwie 2000W mocy.

Kabel YKY 3x1,5 wystarczy w zupełności - to wersja najtańsza.

Przy tych odległościach 3 x 1,5 to porażka!!!

Proponuję YKY 3 x 2,5 jako przekrój minimalny, przy cieńszym spadki napięcia mogą byc zauważalne

Z drugim kablem pomysł niegłupi.

poza tym, przy układaniu kabla, radzę pomyśleć o rozrastających sie drzewach.

O Panowie dzięki wielkie :) Już myślę nad projektem oświetlenia :D mam całą zimę.

Czyli rozglądać się będę za kablem 3x2,5 w zdecydowanie wielkiej ilości- zapytam najpierw swego elektryka co on na ten temat- wypada i po ile on ma ten kabel w swojej hurtowni :)

nie za kablem 3 x 2,5, tylko za kablem YKY 3 x 2,5

TAK, tego typu kabel powiniem zostać zakopany w Twoim ogrodzie.

Przed tobą mini projekt rozmieszczenia oświetlenia skonsultowany z elektrykiem i później to już tylko prace ziemne.

Rurki osłonowe nie są potrzebne, chyba że zostały Ci po budowie i nie masz co z tym zrobić ;)