Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana w mieszkaniu co polecacie?

masllak

Recommended Posts

o kurcze! zaczynam trochę panikować. Ale ogólnie jest to wykonalne dla laika. Nie zepsuję tego? I czy wylewka pod parkiet to wylewka pod deski podłogowe? Przecież to nie to samo. I co to są te niwelacje i megapaskale...boże taki stary, a taki głupi.

Nie zrobisz tego równo. MPa czy N/mm2 dotyczy wytrzymałości masy na ściskanie co przenosi się na ścinanie i zrywanie. Przyklejone deski czy parkiet w wyniku anizotropii jakiej ulega drewno podczas regulowania swojej wilgotności w zależności od wilgotności otoczenia działa poprzez klej na podłkład (wylewkę). Im więcej MPa lub N/mm2 tym masa mocniejsza, pod warunkiem, że jej nie zepsujesz nie umiejętnym rozlewaniem i rozprowadzanie po podłożu. Przy tym wszystkim trzeba umieć ją wymieszać. Robi się to mechanicznie a nie kijkiem czy łopatą. Taką wylewkę należy przed pełnym utwradaeniem wyrównać szlifujac jej powierzchnię a przy okazji nadać jej szorstkości. W innym przypadku należy stosować odpowiednie primery nadające się do podkładów mało chłonnych lub nie chłonnych i połyskujących. Szlifowanie po pełnym utwardzeniu się masy pogarsza sytuację.

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Baumance chodziło o przemysłówkę, sprawdziłem. Wystarczy wpisać merbau + dlh i wyskoczy: http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/5,92785,6479346,Parkiet_tradycyjny___przeglad_produktow.html?i=3

Tak chodziło mi o przemysłówkę, czy to cos złego, tzn. czy to zły wybór?

Absolutnie nie :D

Rozwarzaliśmy tylko kwestię ceny. Napisałaś że myślisz o desce, natomiast sądząc po cenie stwierdziłem że masz zapewne na myśli przemysłówkę.

Pozdrawiam :D

mam pytanie dotyczące desek podłogowych firmy GlobalWood a dokładnie o bambus prasowany karbon, ma ktoś je w domu? jak się sprawują?

Globalwood bambus prasowany czy Ipowood Merbau 1 lamelowy lakierowany ( 1220 x 120 x 15 mm) ?

Co wybrac bo dylemat duzy, a cena w miare podobna ?! :>

Jesteś pewna/y co do tak ciemnej podłogi w mieszkaniu?

W mieszkaniach jest raczej ciemno , no chyba , ze duże w nim przeszklenia , ja bym poszła na Twoim miejscu w jaśniejszą podłogę .

Trzeba miec na uwadze , że mieszkanie , to nie dom , gdzie większa powierzchnia i tej podłogi widac wiecej.

Koleżanka położyła merbau na 50 m2 w mieszkaniu , do tego doszły meble i zrobiło się bardzo ciemno , wręcz przygnębiająco. Do tego widac niesamowicie kurz.

Ja z ciemnej zrezygnowałam i ide w jesion, własnie po doświadczeniach koleżanki.

Dodatkowo koleżankę przygnębia fakt , ze będzie musiała życ w ciemnicy przez najbliższe kilka lat.

Przemyśl to jeszcze.

A ja mam dylemat, może mi pomożecie :) Zabieram się za wykańczanie góry w mieszkaniu, w którym już mieszkamy. Na dole jest parkiet olejowany, co do tego nie miałam żadnych wątpliwości. Natomiast nie wiem co z górą (sypialnia, pokoje dzieci) - rozważam deskę warstwową lub mozaikę przemysłową. Nie zależy mi na jakiejś supertrwałości, zamierzam mieszkać tu nie więcej niż 12-15 lat, ale chciałabym mieć możliwość manewru przy jakichś wypadkowych zniszczeniach.

Zalety gotowej podłogi z mojego punktu widzenia:

- nie ma kłopotu z cyklinowaniem w zamieszkałym mieszkaniu

- można samemu ułożyć - nie trzeba szukać/czekać na fachowca (po dotychczasowych doświadczeniach doszliśmy do wniosku że im mniej fachowców tym lepiej - i proszę PRAWDZIWYCH fachowców o nieobrażanie się - trudno na was trafić :))

Wady - cena i stukanie nieprzyklejonej podłogi. Można kleić, ale wtedy jeszcze wyższa cena + chyba fachowiec.

Co byście zrobili na moim miejscu?

A ja mam dylemat, może mi pomożecie :) Zabieram się za wykańczanie góry w mieszkaniu, w którym już mieszkamy. Na dole jest parkiet olejowany, co do tego nie miałam żadnych wątpliwości. Natomiast nie wiem co z górą (sypialnia, pokoje dzieci) - rozważam deskę warstwową lub mozaikę przemysłową. Nie zależy mi na jakiejś supertrwałości, zamierzam mieszkać tu nie więcej niż 12-15 lat, ale chciałabym mieć możliwość manewru przy jakichś wypadkowych zniszczeniach.

Zalety gotowej podłogi z mojego punktu widzenia:

- nie ma kłopotu z cyklinowaniem w zamieszkałym mieszkaniu

- można samemu ułożyć - nie trzeba szukać/czekać na fachowca (po dotychczasowych doświadczeniach doszliśmy do wniosku że im mniej fachowców tym lepiej - i proszę PRAWDZIWYCH fachowców o nieobrażanie się - trudno na was trafić :))

Wady - cena i stukanie nieprzyklejonej podłogi. Można kleić, ale wtedy jeszcze wyższa cena + chyba fachowiec.

Co byście zrobili na moim miejscu?

na 12-15 lat podłoga warstwowa ułozona pływajaco.

o kurcze! zaczynam trochę panikować. Ale ogólnie jest to wykonalne dla laika. Nie zepsuję tego? I czy wylewka pod parkiet to wylewka pod deski podłogowe? Przecież to nie to samo. I co to są te niwelacje i megapaskale...boże taki stary, a taki głupi.

Nie zrobisz tego równo. MPa czy N/mm2 dotyczy wytrzymałości masy na ściskanie co przenosi się na ścinanie i zrywanie. Przyklejone deski czy parkiet w wyniku anizotropii jakiej ulega drewno podczas regulowania swojej wilgotności w zależności od wilgotności otoczenia działa poprzez klej na podłkład (wylewkę). Im więcej MPa lub N/mm2 tym masa mocniejsza, pod warunkiem, że jej nie zepsujesz nie umiejętnym rozlewaniem i rozprowadzanie po podłożu. Przy tym wszystkim trzeba umieć ją wymieszać. Robi się to mechanicznie a nie kijkiem czy łopatą. Taką wylewkę należy przed pełnym utwradaeniem wyrównać szlifujac jej powierzchnię a przy okazji nadać jej szorstkości. W innym przypadku należy stosować odpowiednie primery nadające się do podkładów mało chłonnych lub nie chłonnych i połyskujących. Szlifowanie po pełnym utwardzeniu się masy pogarsza sytuację.

Czyli muszę wynająć fachowca? No to żona będzie miała używanie na mnie...a mówiła, że sam tego nie zrobię. Ile taki Pan kosztuje? Ktoś zna jakowegoś z Krakowa? eh...

Przemysłówka merbau leży w DLH na Modlińskiej w W-wie na niej olej. Kilka już lat przewijają się tam tłumy ludzi, buty z błotem a teraz ze śniegiem a podłoga OK. Miejsce takie, że każdy może podjechać i zobaczyć.

Tzn. że to dobre drewno?

merbau w wiekszosci rozmiarow sprowadzanych jest "dobrym" drewnem dla uzytkownika:)