jarekkur 09.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 o kurcze! zaczynam trochę panikować. Ale ogólnie jest to wykonalne dla laika. Nie zepsuję tego? I czy wylewka pod parkiet to wylewka pod deski podłogowe? Przecież to nie to samo. I co to są te niwelacje i megapaskale...boże taki stary, a taki głupi. Nie zrobisz tego równo. MPa czy N/mm2 dotyczy wytrzymałości masy na ściskanie co przenosi się na ścinanie i zrywanie. Przyklejone deski czy parkiet w wyniku anizotropii jakiej ulega drewno podczas regulowania swojej wilgotności w zależności od wilgotności otoczenia działa poprzez klej na podłkład (wylewkę). Im więcej MPa lub N/mm2 tym masa mocniejsza, pod warunkiem, że jej nie zepsujesz nie umiejętnym rozlewaniem i rozprowadzanie po podłożu. Przy tym wszystkim trzeba umieć ją wymieszać. Robi się to mechanicznie a nie kijkiem czy łopatą. Taką wylewkę należy przed pełnym utwradaeniem wyrównać szlifujac jej powierzchnię a przy okazji nadać jej szorstkości. W innym przypadku należy stosować odpowiednie primery nadające się do podkładów mało chłonnych lub nie chłonnych i połyskujących. Szlifowanie po pełnym utwardzeniu się masy pogarsza sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 09.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 A żeby przygotować podłoże po płytkach PCV dobrze mieć frezarkę. A do przetarcia wylewki wafera. A ipe kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumanka 10.02.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Baumance chodziło o przemysłówkę, sprawdziłem. Wystarczy wpisać merbau + dlh i wyskoczy: http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/5,92785,6479346,Parkiet_tradycyjny___przeglad_produktow.html?i=3 Tak chodziło mi o przemysłówkę, czy to cos złego, tzn. czy to zły wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwap 10.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Baumance chodziło o przemysłówkę, sprawdziłem. Wystarczy wpisać merbau + dlh i wyskoczy: http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/5,92785,6479346,Parkiet_tradycyjny___przeglad_produktow.html?i=3 Tak chodziło mi o przemysłówkę, czy to cos złego, tzn. czy to zły wybór? Absolutnie nie Rozwarzaliśmy tylko kwestię ceny. Napisałaś że myślisz o desce, natomiast sądząc po cenie stwierdziłem że masz zapewne na myśli przemysłówkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumanka 11.02.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Bo już myślałam:) Skusiła mnie cena. I marka firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 11.02.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Przemysłówka merbau leży w DLH na Modlińskiej w W-wie na niej olej. Kilka już lat przewijają się tam tłumy ludzi, buty z błotem a teraz ze śniegiem a podłoga OK. Miejsce takie, że każdy może podjechać i zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent82 13.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 mam pytanie dotyczące desek podłogowych firmy GlobalWood a dokładnie o bambus prasowany karbon, ma ktoś je w domu? jak się sprawują? Globalwood bambus prasowany czy Ipowood Merbau 1 lamelowy lakierowany ( 1220 x 120 x 15 mm) ? Co wybrac bo dylemat duzy, a cena w miare podobna ?! :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 13.02.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jesteś pewna/y co do tak ciemnej podłogi w mieszkaniu?W mieszkaniach jest raczej ciemno , no chyba , ze duże w nim przeszklenia , ja bym poszła na Twoim miejscu w jaśniejszą podłogę .Trzeba miec na uwadze , że mieszkanie , to nie dom , gdzie większa powierzchnia i tej podłogi widac wiecej.Koleżanka położyła merbau na 50 m2 w mieszkaniu , do tego doszły meble i zrobiło się bardzo ciemno , wręcz przygnębiająco. Do tego widac niesamowicie kurz.Ja z ciemnej zrezygnowałam i ide w jesion, własnie po doświadczeniach koleżanki.Dodatkowo koleżankę przygnębia fakt , ze będzie musiała życ w ciemnicy przez najbliższe kilka lat.Przemyśl to jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 14.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 A ja mam dylemat, może mi pomożecie Zabieram się za wykańczanie góry w mieszkaniu, w którym już mieszkamy. Na dole jest parkiet olejowany, co do tego nie miałam żadnych wątpliwości. Natomiast nie wiem co z górą (sypialnia, pokoje dzieci) - rozważam deskę warstwową lub mozaikę przemysłową. Nie zależy mi na jakiejś supertrwałości, zamierzam mieszkać tu nie więcej niż 12-15 lat, ale chciałabym mieć możliwość manewru przy jakichś wypadkowych zniszczeniach. Zalety gotowej podłogi z mojego punktu widzenia: - nie ma kłopotu z cyklinowaniem w zamieszkałym mieszkaniu - można samemu ułożyć - nie trzeba szukać/czekać na fachowca (po dotychczasowych doświadczeniach doszliśmy do wniosku że im mniej fachowców tym lepiej - i proszę PRAWDZIWYCH fachowców o nieobrażanie się - trudno na was trafić ) Wady - cena i stukanie nieprzyklejonej podłogi. Można kleić, ale wtedy jeszcze wyższa cena + chyba fachowiec. Co byście zrobili na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 A ja mam dylemat, może mi pomożecie Zabieram się za wykańczanie góry w mieszkaniu, w którym już mieszkamy. Na dole jest parkiet olejowany, co do tego nie miałam żadnych wątpliwości. Natomiast nie wiem co z górą (sypialnia, pokoje dzieci) - rozważam deskę warstwową lub mozaikę przemysłową. Nie zależy mi na jakiejś supertrwałości, zamierzam mieszkać tu nie więcej niż 12-15 lat, ale chciałabym mieć możliwość manewru przy jakichś wypadkowych zniszczeniach. Zalety gotowej podłogi z mojego punktu widzenia: - nie ma kłopotu z cyklinowaniem w zamieszkałym mieszkaniu - można samemu ułożyć - nie trzeba szukać/czekać na fachowca (po dotychczasowych doświadczeniach doszliśmy do wniosku że im mniej fachowców tym lepiej - i proszę PRAWDZIWYCH fachowców o nieobrażanie się - trudno na was trafić ) Wady - cena i stukanie nieprzyklejonej podłogi. Można kleić, ale wtedy jeszcze wyższa cena + chyba fachowiec. Co byście zrobili na moim miejscu? na 12-15 lat podłoga warstwowa ułozona pływajaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beithe 15.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A jak to jest z tymi patentami na wyciszenie? Co najlepiej położyć pod spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 15.02.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 o kurcze! zaczynam trochę panikować. Ale ogólnie jest to wykonalne dla laika. Nie zepsuję tego? I czy wylewka pod parkiet to wylewka pod deski podłogowe? Przecież to nie to samo. I co to są te niwelacje i megapaskale...boże taki stary, a taki głupi. Nie zrobisz tego równo. MPa czy N/mm2 dotyczy wytrzymałości masy na ściskanie co przenosi się na ścinanie i zrywanie. Przyklejone deski czy parkiet w wyniku anizotropii jakiej ulega drewno podczas regulowania swojej wilgotności w zależności od wilgotności otoczenia działa poprzez klej na podłkład (wylewkę). Im więcej MPa lub N/mm2 tym masa mocniejsza, pod warunkiem, że jej nie zepsujesz nie umiejętnym rozlewaniem i rozprowadzanie po podłożu. Przy tym wszystkim trzeba umieć ją wymieszać. Robi się to mechanicznie a nie kijkiem czy łopatą. Taką wylewkę należy przed pełnym utwradaeniem wyrównać szlifujac jej powierzchnię a przy okazji nadać jej szorstkości. W innym przypadku należy stosować odpowiednie primery nadające się do podkładów mało chłonnych lub nie chłonnych i połyskujących. Szlifowanie po pełnym utwardzeniu się masy pogarsza sytuację. Czyli muszę wynająć fachowca? No to żona będzie miała używanie na mnie...a mówiła, że sam tego nie zrobię. Ile taki Pan kosztuje? Ktoś zna jakowegoś z Krakowa? eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 16.02.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 wcale nie muisz poslalem ci priv moge opisac caly proces dosyc dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 18.02.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dzięki! właśnie o taką pomoc mi chodziło:) bo z deskami sobie poradzę, w dlh już mi wyjaśnili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumanka 19.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Przemysłówka merbau leży w DLH na Modlińskiej w W-wie na niej olej. Kilka już lat przewijają się tam tłumy ludzi, buty z błotem a teraz ze śniegiem a podłoga OK. Miejsce takie, że każdy może podjechać i zobaczyć. Tzn. że to dobre drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Przemysłówka merbau leży w DLH na Modlińskiej w W-wie na niej olej. Kilka już lat przewijają się tam tłumy ludzi, buty z błotem a teraz ze śniegiem a podłoga OK. Miejsce takie, że każdy może podjechać i zobaczyć. Tzn. że to dobre drewno? merbau w wiekszosci rozmiarow sprowadzanych jest "dobrym" drewnem dla uzytkownika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 22.02.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Merbau jest OK ale ja chciałem zaznaczyć trwałość oleju na podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 23.02.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 No właśnie fredi07 przypomniał mi o co jeszcze miałem się zapytać: czy trzeba, a jeśli tak to czym, impregnować te deski? zupełnie wyleciało mi to z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.02.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 jesli masz deski gotowe lakierowane to parkiett care ..jesli nie to napisz jakiez to deski..??jak olejowane..gotowe to polecam parkiett oil de luxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba154 23.02.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 w tej cenie widziałam takze jesion bardzo ładny i chyba dosć twardy...mi sie podobał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts