Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana w mieszkaniu co polecacie?

masllak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To skoro ja mam deski tej samej firmy (przypomnę że merabu) to czy je też nalezy czymś polakierować? I czym, jeśli tak?

Jak najbardziej tak. Co do wyboru konkretnego lakieru to porozmawiaj ze swoim parkieciarzem na czym on pracuje, co tobie radzi, ewentualnie skonsultuj to potem z kimś, choćby na tym forum.

Pozdrawiam

Olej czy lakier? Nie wiem. Kwestia gustu. Pragmatyczności. Staram się klientowi zrobić próbkę jego podłogi w oleju i w lakierze. Przedstawiam też wszystkie zalety i wady danej metody (Tu nie będę pisał elaboratu).

U siebie w salonie położę olej ale pokój z którego teraz piszę jest w lakierze.

Więc zaczynam ...pierwszy post ...no po powitalnym w niedługim czasie zaczynam wykańczanie mieszkania developerskiego.

Obecnie zastanawiam się nad wyborem podłogi około 50 m2, po przeczytaniu forum i własnych przemyśleniach myślę o podłodze drewnianej , panele raczej odpadają co polecacie do mieszkania zależy mi na trwałości i elegancji a zarazem cena powinna być nie strasznie wysoka...chciałbym zmieścić się w 130-150 zł za m.

Co polecacie ...z góry dziekuję

Zdecydowanie deski dębowe lub jesionowe . Cena uzależniona od grubości i szerokości deski na jaką się zdecydujesz. Polecam firmę BONUS-PARKIETY z Poznania - super towar , super ceny - nie dowalają na metrze po 100zł jak inni , możesz kupić u nich deskę już od 85zł

No ale czym się różni lakierowanie od olejowania? To zależy od drewna? Co daje lepsze efekty?

To zależy na jakim efekcie końcowym Ci zależy ? możesz poprosić o zrobienie kilku próbek i wybrac to co się podoba. Z własnego doświadczenia odradzam olej - uperdliwa sprawa . Upierałam się no i mi zaolejowali , a po pół roku już dzwoniłem że poproszę o lakier - lakier mam firmy SLC Kerakoll ( włsoka firma ) podkład nazywał się Silo-pur Basic , a nawierzchniowy HPX ( extra mat ) - efekt wizualny taki sam jak przy oleju , ale podłoga zdecydowanie mniej sie brudzi i jest lepiej zabezpieczona

Więc zaczynam ...pierwszy post ...no po powitalnym w niedługim czasie zaczynam wykańczanie mieszkania developerskiego.

Obecnie zastanawiam się nad wyborem podłogi około 50 m2, po przeczytaniu forum i własnych przemyśleniach myślę o podłodze drewnianej , panele raczej odpadają co polecacie do mieszkania zależy mi na trwałości i elegancji a zarazem cena powinna być nie strasznie wysoka...chciałbym zmieścić się w 130-150 zł za m.

Co polecacie ...z góry dziekuję

Zdecydowanie deski dębowe lub jesionowe . Cena uzależniona od grubości i szerokości deski na jaką się zdecydujesz. Polecam firmę BONUS-PARKIETY z Poznania - super towar , super ceny - nie dowalają na metrze po 100zł jak inni , możesz kupić u nich deskę już od 85zł

Chamska reklama i nijak ma się do oczekiwań klienta. Do tej deski doliczmy grunt, klej , lakier (olej), robociznę i 200zł/m będzie mało. I czy deski to taka rewelacja? Modne teraz. Ale prawa natury za modą nie idą.

Jaka cena - taka deska. Trzeba być naiwnym aby wierzyć w bajki o tanich i dobrych produktach, w tym przypadku deskach. O jakości desek przekonasz się dopiero po kilku latach ich użytkowania. Dobre drewno, jego wysezonowanie, prawidłowe wysuszenie, odprężenie i odpowiednia selekcja to wszystko kosztuje. Oczywiście można pewne czynności pominąć, żeby było taniej. Nie zauważy tego ktoś, kto się nie zna, a patrzy tylko na cenę. Pozdrawiam.

ale nie wszystko złoto co się świeci, ile jest takich sklepów, które zarabiają na naiwności klientów: kupią bo jest drogie, a jak jest drogie, to musi być dobre. Nie twierdzę, że tak jest zawsze ale zdarza się. Trzeba pop prostu patrzeć i wcześniej coś o tym produkcie poczytać/ lub zapytać się obiektywnych znawców - np. tutaj:)

Nie sposób wyszacować ile jest warta nasza wiedza w temacie zakupionego materiału. Przy czym jest ona niezbędna dla poczucia własnej wartości z satysfakcją, że nie byliśmy naiwni i nie daliśmy się nabrać. W przeciwnym razie kupilibyśmy za niewielkie pieniądze wielkiego bubla, lub co gorzej, kupilibyśmy wielkiego bubla dwukrotnie za niego przepłacają, skladając serdeczne podziękowania kierowane w stronę nieuczciwego sprzedawcy. Pozdrawiam.

Wiadomo, ze najlepiej mieć wiedzę, ale nie wszyscy ją mają. Dlatego pisząc tu liczą na pomoc specjalistów, znawców, czy jakkolwiek by ich nie nazwać. Ja na przykład nie mam pojęcia o jakości drewna, o jego ścieralności i innych dziwnych rzeczach. A chciałbym mieć podłogę z desek drewnianych w mieszkaniu.

Witam,

przychodze do was po pomoc i rade, bo na podlogach, to sie znam, jak moj kot na prowadzeniu Subaru po sypkiej nawierzchni.

Dom dopiero jest w stanie surowym, wiec opcje nie sa ograniczone i czasu dosc duzo, ale dylemat wielki - bez kozery powiem ze 150m2 podlogi. Wstepna decyzja, to podloga drewniana.

Zona sie upiera, ze ma miec kolor surowej sosny z sekami - ma wygladac jak jasne drewno. Sosna rzecz jasna za miekka, przydalby sie dab, czy inny jesion, ale jak zapewne wiekszosc z was wie, jak sie bierze kredyt na budowe domu i w perspektywie 30 lat doplacic do kwoty kredytu trzeba drugie tyle na jego obsluge, to cena 15tys zl, a 60tys (x2, bo kredyt), to nie w kij dmuchal.

Czy mozecie mi cos poradzic? Bambus jest be, juz wiem. O barlineckiej jeszcze nie doczytalem, ale tytul tematu mowi sam za siebie. Sosna miekka i po jakims czasie odslania wate szklana pomiedzy legarami. Dab i jesion sa "niezniszczalne" - wiem, ale chyba mnie na nie nie stac, jak trzeba dac ze 200zl/m2 i drugie tyle na robocizne i do niej materialy. Czy egzotyczne znosza w ogole nasz polski klimat i ogrzewane przez wiekszosc roku kaloryferami mieszkania? Troche mi sie nie usmiecha latac z nawilzaczem, badac co 15 min wilgotnosc powietrza i krzyczec na kazdego, kto zechce okno otworzyc.

Musze przyznac, ze w tej chwili jestem absolutnie niezdolny do podjecia decyzji, ze nie wspomne, ze brak wiedzy tutaj mi wcale nie pomaga. Pomozecie?

Ja miałem taki sam problem na początku, z wyborem drewna, tyle, że mam mniejszą powierzchnię. Poczytałem dużo, tu masz link do Muratora: http://www.muratordom.pl/wnetrza/posadzki-i-schody/gdzie-jakie-drewno_,6512_3642.htm

Gdzieś jeszcze czytałem o ścieralności, chyba na drewnie.pl. Ale najlepiej zapytać tutaj.