Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie rur do chudziaka

Recommended Posts

Witam.

W tej chwili mam stan surowy. Na wiosnę ruszam dalej z instalacjami, tynkami itd.. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak powinno mocować się rury od CO w przypadku kiedy izolacją jest papa termozgrzewalna. Od kilku wykonawców słyszałem, że mocowanie odbywa się do chudziaka tzw. "parasolkami" czyli kołkami. W takim jednak przypadku dziurawi się izolację. Doczytałem gdzieś na forum, że rury można ułożyć na pierwszej warstwie styropianu i do niego przymocować je spinkami takimi jak do podłogówki. Czy jednak styropian nie będzie "wstawał"? ktoś praktykował takie rozwiązanie? Druga sprawa to tynki. Z tego co wiem, najpierw kładzie się instalacje niezbędną do zatynkowania, tynki i dalej instalacje. Jeżeli położę rury na styropianie to tynkarze mi go zniszczą. A może w ogóle nie mocować rur tylko przycisnąć np cegłami, później i tak pójdzie na to wylewka :roll:

To co w scianach: elektryka, kable antenowe , alarmowe , telefoniczne, inst. wod-kan , piony CO robisz przed tynkami.

Następnie tynki.

Po tynkowaniu czyszcisz/skuwasz " kupy" z tynku na chudziaku.

Potem izolacje na chudziaku, rury do kalafiorów.

Rur do wody w otulinie termo nie mocujesz tylko układasz na pierwszej warstwie styropianu , przykrywasz styro, na to folia " z kratką "klejona tasmą samoprzylepną , dylatacje z gąbki i rurki podłogówki mocowane klipsami.

Wylewka z miksokreta ( w 1 dzien)

U mnie hydraulicy wycinali pasek papy, następnie pasek folii, na to kładli pasek styro gr. 8 cm i rurki w otulinie, całość mocowali takimi metalowymi obejmami do chudziaka (chyba kołkami szybkiego montażu, w ich miejscu oczywiście dziurawili izolację, ale jak później kładłem papę i folię po całości, to starałem się dawać w tych miejscach na zakładkę).

Akurat mówił to hydraulik, więc nie wiem co o tym sądzić. Ogólnie rzecz biorąc mam taki plan prac:

1. elektryka i wszystkie inne kable

2. izolacja (papa)

3. rozłożenie CO i innych rur które chowa się pod tynkiem ( jeżeli się uda to rury nie mocowane do chudziaka)

4. tynki

5. styropian

6. podłogówka

7. wylewka

Dobrze będzie?

W tym schemacie obawiam się o jedną a nawet dwie sprawy. Kiedy rozłożę już papę, i będą rozłożone nieprzymocowane rury to czy tynkarze potykając się o nie, nie uszkodzą ich? I druga rzecz, na rozłożonej papie będzie pewnie sporo pozostałości po tynku, które trudno raczej będzie usunąć. Może wyłożyć to jakąś najtańszą folią, później zdjąć i wyrzucić? :roll:

Akurat mówił to hydraulik, więc nie wiem co o tym sądzić. Ogólnie rzecz biorąc mam taki plan prac:

1. elektryka i wszystkie inne kable

2. izolacja (papa)

3. rozłożenie CO i innych rur które chowa się pod tynkiem ( jeżeli się uda to rury nie mocowane do chudziaka)

4. tynki

5. styropian

6. podłogówka

7. wylewka

Dobrze będzie?

W tym schemacie obawiam się o jedną a nawet dwie sprawy. Kiedy rozłożę już papę, i będą rozłożone nieprzymocowane rury to czy tynkarze potykając się o nie, nie uszkodzą ich? I druga rzecz, na rozłożonej papie będzie pewnie sporo pozostałości po tynku, które trudno raczej będzie usunąć. Może wyłożyć to jakąś najtańszą folią, później zdjąć i wyrzucić? :roll:

W papie tynkarze używając rusztowań porobią dzury mogą też zniszczyć położone wcześniej rury.

dlatego często rury CO kładzie się po tynkach ....

To ma niewątpliwą zaletę, czyli brak niebezpieczeństwa uszkodzenia izolacji czy też rur. Z drugiej strony, hydraulik musi później w tynku wycinać bruzdy. Nie sądzę aby udało mi się je tak zaszpachlować, aby były niewidoczne.

A gdyby rozłożyć rury i dopiero na to papę?

• 1 month później...

Czyli już wszystko wiem

1. Tynki

2. Papa

3. Pierwsza warstwa styropianu

4. Rury wszelakie wkuwane w tynku (mam nadzieję że nie będzie widać śladów)

5. Druga warstwa styro

6. Podłogówka

7. Wylewka

I jeszcze jedno. Mam 20 cm na całą podłogę. Jaką proponujecie grubość poszczególnych warstw? Może

-styropian 4 cm

-styropian 8cm

-wylewka 7 cm

-podłoga płytki i panele - 1 cm

ja proponuje tak,

-elektryka

-tynk

- rozprowadzenie wody i co podłogą

-folia jak dajesz papę to przed instalacjami

-styropian

-podłogówka

- wylewka

przynajmniej masz pewność że nic pod czas tynków nie zostało uszkodzone

- a tynkarze nie bawią sie w kuchniach i łazienkach w omijaniu wystających rur z wodą i tp.