Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać kolorystycznie drzwi do domu ?

AGA NR 1

Recommended Posts

Kurczę,

mam dylemat...

Powiedzcie mi proszę, jak dobieraliście kolor stolarki drzwiowej ( i ewentualnie schodów ) do wnętrza ?

We wszystkich poradnikach o wnętrzach czytam, że drzwi powinny być dobrane na zasadzie kontrastu.

Czyli : jeśli jasne ściany i podłoga to drzwi powinny być ciemne.

I odwrotnie : jeśli ściany i podłoga ciemne to drzwi dla odmiany powinny być jasne.

U mnie będą białe ściany i prawie biała podłoga ( taka ecru z kolorowymi, ale bardzo nielicznymi dekorami ).

Czy to oznacza, że powinnam wybrać CIEMNE drzwi ?

Kurczę, ciemne nie uśmiechają mi się za bardzo.

Marzyłam o jasnych.... ale porady dekoratorów są bezlitosne.

:-? :-? :-?

A może jednak nie mam racji i jasne drzwi przy białej podłodze i białych ścianach... zrobią w domu "efekt sterylnego laboratorium" ???

Bardzo proszę o rady.

Aga, za dużo naczytałaś się tych poradników :) A co zrobić, jeśli podłoga ciemna, a ściany jasne? 8)

A tak serio, to sama też się zastanawiam nad wyborem kolorystyki drzwi, ale akurat zasada kontrastu mnie nie przekonuje. Jeśli przy jasnej kolorystyce ścian i podłogi zrobisz ciemne drzwi to staną się one głównym elementem przyciągającym wzrok. Ale jeśli taki efekt chcesz osiągnąć to ok, w końcu ty tu urządzisz :wink:

a widziałaś już gdzieś takie wnętrze (3 x na jasno) czy to czysty eksperyment ?

wg mnie kontrastowe dodatki (obrazy, wazony, dywany. lampy) pomogą ożywić całość, ale niewystarczająco ....

z drugiej strony ważna jest też faktura drzwi, ścian i podłogi - jeśli mają jakiś deseń, nie są gładkie, to ich jednolity lub zbliżony kolor zostanie złamany światłem,

a widziałaś już gdzieś takie wnętrze (3 x na jasno) czy to czysty eksperyment ?

wg mnie kontrastowe dodatki (obrazy, wazony, dywany. lampy) pomogą ożywić całość, ale niewystarczająco ....

z drugiej strony ważna jest też faktura drzwi, ścian i podłogi - jeśli mają jakiś deseń, nie są gładkie, to ich jednolity lub zbliżony kolor zostanie złamany światłem,

jeśli właścicielka wnętrz się zgodzi to wkleję tu wizualkę - wg mnie jest super

Aga, drzwi nie musza być białe, może to być jakieś bielone drewno.

Ok, wiem że dobrze mieć zasady, ale czasami wystarczy potraktować je jak dobre rady, a nie konieczność. U mnie w domu wszystkie drzwi są białe, a do tego mam białe ściany we wszystkich pokojach, przy czym tapety mają wzorki, które sprawiają, że powierzchnie nie są jednolite. Przy tym wszystkim mam kolorowe dywany, narzuty na łóżka, meble z jasnego drewna, i jakoś nie czuję się jakbym żyła w laboratorium :wink: Niestety, mimo jasnej kolorystyki większości powierzchni, w moim pokoju często panuje mrok, więc na pewno nie malowałabym ścian na brązy etc, tylko aby kontrastowały z drzwiami, bo równie dobrze mogłabym mieszkać w grobowcu. :p

cześć Aga

ja będę mieć przy jasnych wnętrzach drzwi z bielonego jesionu.

w tej chwili mam jasne wnętrza i kremowe drzwi i nie zamienilabym sie w zyciu na ciemne. potem z korytarza sie robi drzwiowa wystawka.

tu korytarz Irmy

(mam nadzieję że się nie pogniewa)

http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/wnetrza022.jpg

Ano jest

http://img3.imageshack.us/img3/5449/dsc2733c.jpg

To mój przedpokój. Oczywiście po pierwsze to blok po drugie jest niedopracowany wiec na pewno jest nijaki ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie co by się tam działo gdyby te drzwi były ciemne. Kawalkada czarnych prostokątów... brr...

http://img695.imageshack.us/img695/808/dsc2735.jpg

wystarczyłoby żeby coś ciekawego zawiesić na ścianach żeby się pozbyć nudy

Zobacz tutaj: 2 strona - o kolorach.

Ten blog to mój numer 1 :D - mądre porady, ciekawe zdjęcia, poukładany, niezaśmiecony :D :D

:D przy okazji gratuluję piszącej :D

A ten blog znam, znam.

To nasza Forumowiczka, piękne zdjęcia tam wkleja.

Można się zainspirować.

:wink: