mAgnes 14.01.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Czy styropian FS15 nadaje sie na podlogi? Czy powinien byc jednak FS20?Grubosc styropianu w wylewce ma byc 10 cm (2 * 5 cm). Czy ktos jeszcze slyszal o podwyzkach styropianu pod koniec stycznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 14.01.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Czy styropian FS15 nadaje sie na podlogi? Czy powinien byc jednak FS20? Grubosc styropianu w wylewce ma byc 10 cm (2 * 5 cm). Czy ktos jeszcze slyszal o podwyzkach styropianu pod koniec stycznia? U mnie pod moja nieobecnosc taki polozono. Niby nic sie nie dzieje ale nie mam gwarancji, ze dziac sie cos bedzie. Lepiej nie ryzykowac. Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 14.01.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Ja dałabym F20. Jest twardszy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Według normy za słaby zdecydowanie, pozorna oszczędność Nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Czy ktos jeszcze slyszal o podwyzkach styropianu pod koniec stycznia? Myślę, że nie warto panikować, jedak cena uzależniona jest od granulatu, który produkuje BASF, a jak wiadomo Euro drogie jest okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 14.01.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Ja dałem. Wylewka 10cm zbrojona. Trzy lata i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 14.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 A ja w budynku gospodarczym dałam właśnie słabyszy, czyli FS15 i tam gdzie się najwięcej chodzi popękały płytki gresowe na 90%. Rysy wskazują na pęknięcie wylewki. Więc jeśli chcesz być spokojniejszy i nie mieć kłopotu i dodatkowych kosztów (wymiana i naprawa podłogi) to lepiej zastosuj się do normy i daj FS20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 14.01.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 We wszystkich projektach jakie widziałem zalecane jest aby styropian na podłodze był przynajmniej klasy FS 20. Potwierdzają to fachowcy od miksokretów i wylewek, posadzkarze itd.Uważam , że nie ma co oszczędzać. ja dałem FS20.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Nie wiem dlaczego na forum większość deklaruje, że da lub dała FS 20, a w moim składzie budowlanym pani powiedziała, że u niej 95 % klientów kupuje pod podłogę FS 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 14.01.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Ja nigdy bym się nie sugerował, co kupują u pani w składzie budowlanym Gościa.Dla mnie dawanie pod wylewkę FS15, zamiast FS20 to nie oszczędność, a głupota. Jeżeli przez jakiś czas rzeczywiście nic się nie będzie działo to ile na tym zaoszczędzimy? A jeżeli zacznie nam pękać terakota to jakie będą straty i co wtedy robić, może wymienić styropian?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 14.01.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Jak Pani z hurtowni sobie będzie dom budowała, a nie styropian sprzedawała to niech sobie kładzie FS15. Mądry człowiek jest za biedny. PRzyjdź do niej potem i powiedz że pani tak mówiła. Ciekawe co ci odpowie? Ja też absurdów się nasłuchałem począwszy od konstruktorów (którzy mi na 6x6 metra stropie 3 podciągi zrobili), skończywszy na fachmanach z Niemiec co tysiące domów pobudowali i zimą leją betony a do zapraw leją ludwika jako plastyfikator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 15.01.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ludwik jako plasyfikator?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 15.01.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 A ja słyszałem że do betonu trzeba dodać odrobinę soli , i szczyptę pieprzu i na to wszystko zasmażka chej fachowcy od posadzek i styropianu pomyślcie odrobinę, dlaczego nie można dać FS 15 pod wylewkę, bo za miękki a co powiecie na to że daje się pod wylewki wełnę (zdecydowanie miększą od FS15), daje się styropian typu flex który ma się uginać i to kilka mm pod wylewką, to że wylewka pęka jest winą złych (lub braku) materiałów na wylewki a nie miękkiego styropianu. jedyna różnica jest taka że FS 15 ugnie się więcej niż FS 20 i efektywna grubość izolacji będzie mniejsza, ale np: po co nam izolacyjność na piętrze (poddaszu) tam wręcz jest to niewskazane. poza tym miększy styropian lepiej układa się na nierównościach podłoża. acha i jeszcze jedno twardość (nośnośc ) styropianu FS 20 produkcji boluś w stodułce moze być gorsza niż FS 15 renomowanej firmy (wymienić?) ale jak zwykle wybór zależy od Was samych. (no i od portfela) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki.[/b][/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 15.01.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 To januszku połóż sobie terakotę i zrób cokoły na ścianie. pod spód FS 15. Znam kogoś kto tak ma. cokołowa spoina zamiat 0,5 od 0,6-1,3 mm się zrobiła gdzieniegdzie, a styropian nierówno osiadł bo jest kładziony na stropy niezawsze równo wylane, zatarte na ostro. Były wylewki atlas i po czasie i tak krzywo się zrobiło. Wogóle siadać zaczęło po terakocie a wcześniej nie. Sprawa wylewki i jej zazbrojenia to rzeczywiście osobna kwestia (4-centymetrowe zbroi się siatką lub włóknami - choć są różne włókna) natomiast 7 cm jak na podłogówce (z plastyfikatorem) można niezbrojoną wykonać. Pamietać o dylatowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 15.01.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki.[/b][/u] Pani "budowlana" taką informację podała, bo miała pewnie w sprzedaży styropian na ściany. Znam pomniejsze hurtownie, gdzie mało się sprowadza FS-20 bo drogi. A są ludzie co 5 cm na ściany kładą. bo taniej i są na styropianie do przodu:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 15.01.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 macimarci nie muszę kłaśc terakoty bo już ją mam, a spoinę miedzy terakotę a cokolikiem wypelnia się silikonem. zapytaj fachowców Ps ja mam pod wylewkami styroflex 33/30 to dopiero się ugina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki.[/b][/u] Pani "budowlana" taką informację podała, bo miała pewnie w sprzedaży styropian na ściany. Znam pomniejsze hurtownie, gdzie mało się sprowadza FS-20 bo drogi. A są ludzie co 5 cm na ściany kładą. bo taniej i są na styropianie do przodu:lol: Hola, hola. Ja bym nie winił Pani z hurtowni, tylko raczej inwestorów, którzy kupują lub w ich imieniu Ktoś kupuje FS-15 pod wylewki. Ona tylko poinformowała, że 95% kupujących u niej styropian pod wylewki wybiera FS-15. No i wogóle co to za Inwestor, który słucha "sklepowej", a nie Kierownika budowy czu Inspektora nadzoru. Chyba, że jego KB lub IN ma wiedzę sklepowej ); I tyle. Ja nie ryzykowałem i położyłem FS-20, a w wylewce dodatkowo krata fi 3mm 10x10 cm. Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 15.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Podpisuję się po Ryszardem. A mój znajomy co wyżej FS 15 na podłodze ma nie wie czy może teraz pianino postawić bo dzieciak chce grać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts