Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FS15 na podloge - czy mozna?

mAgnes

Recommended Posts

Gość Karol N.
Czy styropian FS15 nadaje sie na podlogi? Czy powinien byc jednak FS20?

Grubosc styropianu w wylewce ma byc 10 cm (2 * 5 cm).

Czy ktos jeszcze slyszal o podwyzkach styropianu pod koniec stycznia?

U mnie pod moja nieobecnosc taki polozono. Niby nic sie nie dzieje ale nie mam gwarancji, ze dziac sie cos bedzie. Lepiej nie ryzykowac.

Karol N

A ja w budynku gospodarczym dałam właśnie słabyszy, czyli FS15 i tam gdzie się najwięcej chodzi popękały płytki gresowe na 90%. Rysy wskazują na pęknięcie wylewki. Więc jeśli chcesz być spokojniejszy i nie mieć kłopotu i dodatkowych kosztów (wymiana i naprawa podłogi) to lepiej zastosuj się do normy i daj FS20.

Ja nigdy bym się nie sugerował, co kupują u pani w składzie budowlanym Gościa.

Dla mnie dawanie pod wylewkę FS15, zamiast FS20 to nie oszczędność, a głupota. Jeżeli przez jakiś czas rzeczywiście nic się nie będzie działo to ile na tym zaoszczędzimy? A jeżeli zacznie nam pękać terakota to jakie będą straty i co wtedy robić, może wymienić styropian?

Pozdrawiam

Jak Pani z hurtowni sobie będzie dom budowała, a nie styropian sprzedawała to niech sobie kładzie FS15. Mądry człowiek jest za biedny. PRzyjdź do niej potem i powiedz że pani tak mówiła. Ciekawe co ci odpowie? :lol: Ja też absurdów się nasłuchałem począwszy od konstruktorów (którzy mi na 6x6 metra stropie 3 podciągi zrobili), skończywszy na fachmanach z Niemiec co tysiące domów pobudowali i zimą leją betony a do zapraw leją ludwika jako plastyfikator

A ja słyszałem że do betonu trzeba dodać odrobinę soli , i szczyptę pieprzu i na to wszystko zasmażka :lol: :D :lol: :D

chej fachowcy od posadzek i styropianu pomyślcie odrobinę,

dlaczego nie można dać FS 15 pod wylewkę, bo za miękki :-?

a co powiecie na to że daje się pod wylewki wełnę (zdecydowanie miększą od FS15), daje się styropian typu flex który ma się uginać i to kilka mm pod wylewką,

to że wylewka pęka jest winą złych (lub braku) materiałów na wylewki a nie miękkiego styropianu.

jedyna różnica jest taka że FS 15 ugnie się więcej niż FS 20 i efektywna grubość izolacji będzie mniejsza, ale np: po co nam izolacyjność na piętrze (poddaszu) tam wręcz jest to niewskazane.

poza tym miększy styropian lepiej układa się na nierównościach podłoża.

acha i jeszcze jedno twardość (nośnośc ) styropianu FS 20 produkcji boluś w stodułce moze być gorsza niż FS 15 renomowanej firmy (wymienić?)

ale jak zwykle wybór zależy od Was samych. (no i od portfela)

To januszku połóż sobie terakotę i zrób cokoły na ścianie. pod spód FS 15. Znam kogoś kto tak ma. cokołowa spoina zamiat 0,5 od 0,6-1,3 mm się zrobiła gdzieniegdzie, a styropian nierówno osiadł bo jest kładziony na stropy niezawsze równo wylane, zatarte na ostro. Były wylewki atlas i po czasie i tak krzywo się zrobiło. Wogóle siadać zaczęło po terakocie a wcześniej nie. Sprawa wylewki i jej zazbrojenia to rzeczywiście osobna kwestia (4-centymetrowe zbroi się siatką lub włóknami - choć są różne włókna) natomiast 7 cm jak na podłogówce (z plastyfikatorem) można niezbrojoną wykonać. Pamietać o dylatowaniu!

Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki.[/b][/u]

Pani "budowlana" taką informację podała, bo miała pewnie w sprzedaży styropian na ściany. Znam pomniejsze hurtownie, gdzie mało się sprowadza FS-20 bo drogi. A są ludzie co 5 cm na ściany kładą. bo taniej i są na styropianie do przodu:lol:

Przypomnę tylko, że to nie była rada pani ze składu budowlanego, tylko informacja co 95 % klientów kupuje pod posadzki.[/b][/u]

Pani "budowlana" taką informację podała, bo miała pewnie w sprzedaży styropian na ściany. Znam pomniejsze hurtownie, gdzie mało się sprowadza FS-20 bo drogi. A są ludzie co 5 cm na ściany kładą. bo taniej i są na styropianie do przodu:lol:

Hola, hola. Ja bym nie winił Pani z hurtowni, tylko raczej inwestorów, którzy kupują lub w ich imieniu Ktoś kupuje FS-15 pod wylewki. Ona tylko poinformowała, że 95% kupujących u niej styropian pod wylewki wybiera FS-15. No i wogóle co to za Inwestor, który słucha "sklepowej", a nie Kierownika budowy czu Inspektora nadzoru. Chyba, że jego KB lub IN ma wiedzę sklepowej );

I tyle. Ja nie ryzykowałem i położyłem FS-20, a w wylewce dodatkowo krata fi 3mm 10x10 cm.

Ryszard