slaw 15.01.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 A może to obsiadanie stryropianu po położeniu terakoty nie jest spowodowane uginaniem się styropianu pod wpływem obciążenia (bo pod samą wylewką nie obsiadał) tylko brakiem sezonowania styropianu przed położeniem ? Położenie terakoty po 2-3 miesiącach od zakupu styropianu może się tylko przypadkowo zbiegać czasowo z naturalnym zmniejszeniem wymiarów styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 15.01.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 dlaczego nie można dać FS 15 pod wylewkę, bo za miękki a co powiecie na to że daje się pod wylewki wełnę (zdecydowanie miększą od FS15), Mógłbym zacząć: Hej, fachowcu od miękkości ... , ale zacznę: Tu polemizowałbym. Pod wylewki daje się wełnę twardą, która wcale nie jest miększa od styropianu, a już napewno nie zdecydowanie miększa. Płaski dach na garażu mam pokryty papą, a ocieplony wełną stropową. Można po niej (po samej wełnie, nie po papie) swobodnie chodzić bez szkód. Wełna pod wylewki może być jeszcze twardsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Wełna np. Paroc ma naprężenia ściskające przy deformacji do 10% >=40kPa, czy to mało niech Januszek oceni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 15.01.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Pytanie było czy mozna?i starałem się na nie odpowiedzieć można ale trzeba zdawać sobie z tego sprawę że pod spodem jest taki właśnie styropian a nie inny, jednym slowem czołgiem po tym jeżdzić się nie daco do miękkości większość producentów podaje te naprężenia ale tak prosto mozna przetłumaczyć to że podłoga ugnie sie (opadnie )pod wpływem samej wylewki 10 do 15 % wysokości początkowej.np: z 20mm przed montażem zrobi się 15 z 40mm 35mm itd płyty na dach są na dach a nie pod wylewkę i mają nieco inną budowę i inne wlaściwości, ale też się uginają.dla przykładu Naprężenie ściskające pod obciążeniem punktowym dającym dkształcenie 5 mm to 60kPaa dla porównania z poprzednikiem naprężenia ściskające przy deformacji do 12% >=4kPato są dane producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 15.01.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Nie wypowiadam się czy można.Poprostu tak mam, jak narazie (mieszkamy drugi rok) nie widzę żadnych "ugięć" pod najcięższymi regałami z książkami, ani wolno stojącym kominkiem, który "swoją" wagę ma.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 15.01.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Czyli autor pytania ma odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 15.01.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ja na strychu przy ociepleniu stropu polożyłem 2x cm, przy czym warstwa na spodzie FS 15, na górze FS20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Pomijając to co było wcześniej powiedziane, ja rozumuję w ten sposób.1m3 styropianu FS15 kosztuje 120zł 1m3 FS20 150zł, różnicę łatwo wyliczyć. Mnie potrzeba na parter 100m2, czyli 10m3 styropianu FS20, stracę na tym 300zł, czy jest się nad czym zastanawiać, jeżeli w projekcie mam napisaneże tak właśnie powinno być. A jeżeli przy budowie dużego domu stracimy w ten sposób 500, czy 800zł to jaki to jest procent w budowie domu.Ale jeśli ktoś zasugeruje się twierdzeniem "u mnie czy mojego sąsiada FS15 sobie leży i nawet po tym można chodzić" to jego sprawa.Ja będę oszczędzał na tańszej wannie, czy tańszych drzwiach wewnętrznych, (na 1 sztuce można zaoszczędzić kilkaset zł).Trochę łatwiej będzie wymienić kiedyś wannę na taką z hydromasażem, niż ewentualnie styropian pod posadzką.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 16.01.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Zgadzam sie całkowicie, na elementach zabudowywanych w trakcie budowy nie oszczędzam. Próbuję oszczędzać na elementach które można wymienić lub zamienic nawet kosztem wcześniejszego remontu i dodatkowego bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 17.01.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 mAgnes nie warto oszczedzac...oszczednosci niewielkie, ale szkoda wielka...FS 15 stosuje sie przede wszystkim do docieplania scian metoda lekka-mokra oraz jako element izolacyjny i konstrukcyjny w plytach warstwowych klejonych (naprezenia sciskajace 154 kPa, wytrzymalosc na rozrywanie 214,9 kPa); FS 20 do stropow, stropodachow, przy ogrzewaniu podlogowym, do podlog w budynkach mieszkalnych (naprezenia sciskajace 195,3 kPa, wytrzymalosc na rozrywanie 264,8 kPa)...jest po prostu bardziej twardy...i tylko ten nadaje sie by lezal na "chudziaku"...pzdr ps. malysz drugi w zakopanem...o podwyzkach styropianu nie slyszalem i tak jest cholernie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 18.01.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Co najmniej FS 20! A jesli sie komus rusza styropian, bo ma nierowny beton pod nim, to proponuje ubytki uzupelnic piaskiem pod izolacja przeciw wilgociowa. Pozdro. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 22.02.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Ja dałem 2X5 cm FS 20 i zamiast siatki włókna polipropylenowe. Widzę, że w niektórych miejscach trochę popękało. Niektórzy pocieszają mnie jednak, że przy siatkach takie pęknięcia też są. Na stropie dałem 5 cm FS 20 i włókna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 12.10.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Witam.Odgrzeję kotleta.Mam kupiony styropian na podłogę https://lambda.swisspor.pl/pl/page/25/lambda-max-dach-podloga Będę go dawał na tzw. wylaną na ścianach fundamentowych płytę. Chcę dać 2x10cm pod ogrzewanie podłogowe.Wytrzymałość deklarowana 2,4 t/m2.Styropian jest już 3 rok sezonowany. Jego nie sprawdzałem z wymiarów, jednak styropian tej samej firmy na ściany był kładziony po roku i z 30 cm zrobiło się 29, czasami 28,5cm. Jak sprawdzić jaką ten podłogowy ma wytrzymałość. Zapewniano, że jest to topowy styropian pod ogrzewanie podłogowe i w mojej wersji spełni rolę. Mam tylko do kotłowni zakupiony EPS 200 bo tam miał być bufor ciepła 1000l i hydrofor 300l . Wylewka będzie na pewno z włóknami PP lub jeśli można z metalowymi, choć to chyba może uszkodzić rurki OP. Siatka jeśli potrzebna też będzie. Czekam na odpowiedź od Wavin-a bo jego rurki 16x2 kupiłem. Utopiłem kasę, czy jednak można go dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.10.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Oczywiscie, ze mozesz. Sam taki zastosowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 12.10.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 A jaka grubość wylewki powinna być przy tych dwóch warstwach styropianu? Dawać tą siatkę czy tylko włókna PP 12mm powiedzmy, że dam ich więcej niż potrzeba. Fotohobby kiedyś pisałem ci PW, możesz sprawdzić i ewentualnie odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.10.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 7-8cm. Mam tylko włókna PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts