Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FS15 na podloge - czy mozna?

mAgnes

Recommended Posts

A może to obsiadanie stryropianu po położeniu terakoty nie jest spowodowane uginaniem się styropianu pod wpływem obciążenia (bo pod samą wylewką nie obsiadał) tylko brakiem sezonowania styropianu przed położeniem ? Położenie terakoty po 2-3 miesiącach od zakupu styropianu może się tylko przypadkowo zbiegać czasowo z naturalnym zmniejszeniem wymiarów styropianu...

dlaczego nie można dać FS 15 pod wylewkę, bo za miękki :-?

a co powiecie na to że daje się pod wylewki wełnę (zdecydowanie miększą od FS15),

Mógłbym zacząć: Hej, fachowcu od miękkości ... :D , ale zacznę: Tu polemizowałbym. Pod wylewki daje się wełnę twardą, która wcale nie jest miększa od styropianu, a już napewno nie zdecydowanie miększa. Płaski dach na garażu mam pokryty papą, a ocieplony wełną stropową. Można po niej (po samej wełnie, nie po papie) swobodnie chodzić bez szkód. Wełna pod wylewki może być jeszcze twardsza.

Pytanie było czy mozna?

i starałem się na nie odpowiedzieć

można ale trzeba zdawać sobie z tego sprawę że pod spodem jest taki właśnie styropian a nie inny, jednym slowem czołgiem po tym jeżdzić się nie da

co do miękkości większość producentów podaje te naprężenia ale tak prosto mozna przetłumaczyć to że podłoga ugnie sie (opadnie )pod wpływem samej wylewki 10 do 15 % wysokości początkowej.

np: z 20mm przed montażem zrobi się 15

z 40mm 35mm itd

płyty na dach są na dach a nie pod wylewkę i mają nieco inną budowę i inne wlaściwości, ale też się uginają.

dla przykładu

Naprężenie ściskające pod obciążeniem punktowym dającym dkształcenie 5 mm to 60kPa

a dla porównania z poprzednikiem naprężenia ściskające przy deformacji do 12% >=4kPa

to są dane producentów.

Pomijając to co było wcześniej powiedziane, ja rozumuję w ten sposób.

1m3 styropianu FS15 kosztuje 120zł 1m3 FS20 150zł, różnicę łatwo wyliczyć. Mnie potrzeba na parter 100m2, czyli 10m3 styropianu FS20, stracę na tym 300zł, czy jest się nad czym zastanawiać, jeżeli w projekcie mam napisaneże tak właśnie powinno być. A jeżeli przy budowie dużego domu stracimy w ten sposób 500, czy 800zł to jaki to jest procent w budowie domu.

Ale jeśli ktoś zasugeruje się twierdzeniem "u mnie czy mojego sąsiada FS15 sobie leży i nawet po tym można chodzić" to jego sprawa.

Ja będę oszczędzał na tańszej wannie, czy tańszych drzwiach wewnętrznych, (na 1 sztuce można zaoszczędzić kilkaset zł).

Trochę łatwiej będzie wymienić kiedyś wannę na taką z hydromasażem, niż ewentualnie styropian pod posadzką.

Pozdrawiam

mAgnes

nie warto oszczedzac...oszczednosci niewielkie, ale szkoda wielka...FS 15 stosuje sie przede wszystkim do docieplania scian metoda lekka-mokra oraz jako element izolacyjny i konstrukcyjny w plytach warstwowych klejonych (naprezenia sciskajace 154 kPa, wytrzymalosc na rozrywanie 214,9 kPa); FS 20 do stropow, stropodachow, przy ogrzewaniu podlogowym, do podlog w budynkach mieszkalnych (naprezenia sciskajace 195,3 kPa, wytrzymalosc na rozrywanie 264,8 kPa)...jest po prostu bardziej twardy...i tylko ten nadaje sie by lezal :wink: na "chudziaku"...pzdr

ps. malysz drugi w zakopanem...o podwyzkach styropianu nie slyszalem i tak jest cholernie drogi

• 1 month później...
  • 14 years później...

Witam.

Odgrzeję kotleta.

Mam kupiony styropian na podłogę

https://lambda.swisspor.pl/pl/page/25/lambda-max-dach-podloga

Będę go dawał na tzw. wylaną na ścianach fundamentowych płytę. Chcę dać 2x10cm pod ogrzewanie podłogowe.

Wytrzymałość deklarowana 2,4 t/m2.

Styropian jest już 3 rok sezonowany. Jego nie sprawdzałem z wymiarów, jednak styropian tej samej firmy na ściany był kładziony po roku i z 30 cm zrobiło się 29, czasami 28,5cm.

Jak sprawdzić jaką ten podłogowy ma wytrzymałość. Zapewniano, że jest to topowy styropian pod ogrzewanie podłogowe i w mojej wersji spełni rolę. Mam tylko do kotłowni zakupiony EPS 200 bo tam miał być bufor ciepła 1000l i hydrofor 300l .

Wylewka będzie na pewno z włóknami PP lub jeśli można z metalowymi, choć to chyba może uszkodzić rurki OP. Siatka jeśli potrzebna też będzie. Czekam na odpowiedź od Wavin-a bo jego rurki 16x2 kupiłem.

Utopiłem kasę, czy jednak można go dać.