olo-tych 03.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam Mam pytanko. Remontuje ojcu starą kamienice z 42 roku.Na podłodze jest parkiet położony na deskowaniu i to wszystko jest na legarach które przez te paredziesiąt lat się zapadły.Tak na moje oko na środu jakieś 4-5 cm.Chcemy usunąć parkiet i położyć na to płyte OSB 22mm i na to deske Barlinecką tylko jak teraz wypoziomować te płyty OSB bo pokój jest wielki 5na 6 metrów i do tego pod nami mamy sąsiada któremu nie chce spaśc na głowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 03.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam Mam pytanko. Remontuje ojcu starą kamienice z 42 roku.Na podłodze jest parkiet położony na deskowaniu i to wszystko jest na legarach które przez te paredziesiąt lat się zapadły.Tak na moje oko na środu jakieś 4-5 cm. Chcemy usunąć parkiet i położyć na to płyte OSB 22mm i na to deske Barlinecką tylko jak teraz wypoziomować te płyty OSB bo pokój jest wielki 5na 6 metrów i do tego pod nami mamy sąsiada któremu nie chce spaśc na głowe. szczelna okladzin na belkach i gietarka do drewna gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMaruszak 03.01.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 masz fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo-tych 03.01.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Niestety nie posiadam i szukam jakiejs pomocy .Robiłem już jeden taki mały pokoik i tam nie było problemu gdzieniegdzie coś sie podłożyło i płyty przykręciłem do legarów.Jak narazie jest ok.Ale nie wyobrażam sobie podkładania 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo-tych 03.01.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Cóż to brak pomysłów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Cóż to brak pomysłów ??</p><p> </p><p> W takim przypadku nie podkładałbym pod płytę niczego, ale nadbiłbym deskami belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo-tych 04.01.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Tylko jak nabić jak tam jest taka kołyska że ho ho.Czy nikt nie miał takiego problemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prodental 05.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 olo-tych Wymieniałem podłogi w swoim domu / z 39r /, problem miałem podobny. U mnie pomiędzy legarami jest izolacja z gliny, która prawdopodobnie miała swój udział w wygięciu legarów. Po zerwaniu desek ukazały sie legary z ubitą glinąhttp://www.occur.pl/images/0245c46c/1afa531b/6c59f47620.jpg Delikatnie aby za mocno nie nakurzyć, odgarnięta została warstwa gliny odsłaniając legary na wysokość z obu stron. Do legarów zostały przykręcone deski / nie pamiętam grubości i szerokości /. Całość zasypana ponownie gliną. http://www.occur.pl/images/0245c46c/1afa531b/e06da24b00.jpg http://www.occur.pl/images/0245c46c/1afa531b/8615aa3a5c.jpg Powstałą dodatkową przestrzeń wypełniłem wełna mineralnąhttp://www.occur.pl/images/0245c46c/1afa531b/d2279def7b.jpg A na to wszystko poszły nowe deski na pióro-wpust z małym frezemhttp://www.occur.pl/images/0245c46c/1afa531b/6587afcdf5.jpg Zamiast desek może byc płyta OSB i na to parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo-tych 06.01.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 No musze przyznać pomysł na 5 +Tyle że mam pod spodem sąsiada i troszke się boje żeby mu sufit nie popękał. Wielkie dzieki za foto .Mam podobnie tyle że zamiast gliny wszystko po trochy tj. piasrk ,trociny ,żużel i resztki cegieł itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMaruszak 08.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Jesli wymiana nie wchodzi w grę to moze obok położyć nowe belki drewniane.Obawiam się że jak śa one bardzo stare to już nic z nich nie bedzie, a wymiana przedłuży zywotnosc o mieskzania. Można ułożyć pomiędzy starymi nowe belki, usunąć glinę i położyć wełnę, a z sąsiadem sie dogaadać ze przez 2 dni będzie miał troche hałasu. Kolega ze zdjęciami zasugerował dobre rozwiazanie, ale trzeba jeszcze pamiętać o usztywnieniach poprzecznych, belki moga się wyboczyć, wiec trzeba zastosowac krzyzulce pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMaruszak 08.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Jesli wymiana nie wchodzi w grę to moze obok położyć nowe belki drewniane.Obawiam się że jak śa one bardzo stare to już nic z nich nie bedzie, a wymiana przedłuży zywotnosc o mieskzania. Można ułożyć pomiędzy starymi nowe belki, usunąć glinę i położyć wełnę, a z sąsiadem sie dogaadać ze przez 2 dni będzie miał troche hałasu. Kolega ze zdjęciami zasugerował dobre rozwiazanie, ale trzeba jeszcze pamiętać o usztywnieniach poprzecznych, belki moga się wyboczyć, wiec trzeba zastosowac krzyzulce pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts