Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoc w domu.Pomocy

chemik666

Recommended Posts

Witam.W dobudowanej czesci domu wychodzi mi wilgoc na suficie i przy podłodze na tej samej scianie.

Opisze dokładnie jak jest zrobione:

Wiec tak jest to dobudowka do starego domu z zwylego suporexa ocieplona 10 cm styro..

sufit jest zrobiony podwieszany wełny jest 15 cm sufit od dachu w najwyzszej czesci dzieli jakies 70 cm.na dachu sa deski i papa.

nie ma kominow wentylacyjnych.

Dawno było to budowane i jest popellnionych kilka błedow.Pomozcie mi pozbyc sie tej wilgoci?

pokoj ma wymiary 4 x2,7

Ja mysle tak to zrobic;

zdjac wystarczajaco czesci sufitu zeby dołozyc wełny z 20 cm i nad sufitem poprowadzic wentylacje rura kratka w jednym rogu pokoju a wylot z 2 strony pokoju oczywiscie nad sufitem i na dwor???zda to egzamin??czy macie moze jeszcze jakies sugestie?i czym pozbyc sie tej wilgoci tzn czym ja zniszczyc?

Wentylacja, wentylacja i jeszcze raz wentylacja, nie ma nic gorszego w domu niż taka wilgoć - grzyby bakterie itp., moja rada - nie ma co oszczędzać tylko zaproś jakiegoś fachowca od wentylacji na miejsce - niech ci doradzi gdzie poprowadzić przewody wentylacyjne, gdzie wstawić nawiewniki.

Dodatkowe ocieplenie to kwestia wtórna.

Główną przyczyną zawilgocenia jest brak wentylacji. Skorzystaj na miejscu z porady osoby znającej temat. Jeśli chcesz się sam borykać z problemem, to wyjdż z założenia: ciepłe a zarazem najbardziej wilgotne powietrze znajduje się w górnej części pomieszczenia i tu trzeba wykonać otwór wentylacyjny /wywiewny/ z odprowadzeniem do góry w celu zwiększenia różnicy ciśnień. Dla sprawnej wymiany konieczny jest nawiew powietrza z zewnątrz. Na ogół wystarcza nieszczelność stolarki okiennej czy drzwiowej, ewentualne jej rozszczelnienie. A jeżeli to nie wystarczy, należy wykonać otwór nawiewny po przeciwnej stronie pomieszczenia w jego dolnej części. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Uwierz - żadne wietrzenie nie wystarczy dopóki nie zainwestujesz w wentylację. Mam ten sam problem - pojawił się gdy w starym domu wymieniliśmy okna na nowe, szczelne. Wietrzę jak głupia, walczę jakimiś środkami chem. ale to nic nie da. Dlatego w nowym domu inwestuję w porządną wentylację. I Tobie też radzę bo z wilgocią nie wygrasz innym sposobem!