avzi 14.01.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Mój "szałasik" aktualnie zimuje sobie w stanie surowym. Dach jest odeskowany i tymczasowo pokryty papą. Ponieważ w paru miejscach przecieka, zarówno deski, jak i krokwie są miejscami nasiąknięte wodą. I tu mam pytanie: czy ta wilgoć nie zaszkodzi (osłabi) konstrukcji? Wprawdzie drewno mam zaimpregnowane ciśnieniowo (deski także), a na wiosnę planuje pokryć docelowo, ale.... Czy ktoś rozwieje moje obawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 14.01.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Nie jest to pogoda na robotę na dachu. Jakby był suchy, to pomalowaćlepikiem na zimno. A tak, zostaw. Na wiosnę pomalujesz. Trzeba tylko zapewnić wietrzenie poddasza. Chyba nic innego nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.01.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 przed polozeniem docelowego pokrycia pozwol wiezbie przeschnac jesli pokrycie bedzie lekkie (gont, blachodachowka). przed przykryciem papy pomaluj laczenia i ew dziury lepikiem. nie wierz do konca w cisnieniowe impregnowanie i potraktuj wiezbe jeszcze np Fobosem M4 lub ktoryms z impregnatow V33, duluxa itp . Ad pokrykcia: mokra wiezba podczas wysychania bedzie jeszcze lekko pracowac co w przypadku lekkich pokryc moze np wiazac sie z uwidocznieniem laczen. Ciezkie pokrycie w znacznym stopniu stabilizuje "ruchy" wiezby a poza tym przesuniecia sa niwelowane na kilku laczeniach (dachowka) a nie na jednym (np arkusz blachy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 14.01.2004 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Tom, ja planuję położyć dachówkę, ale nie rozumiem jakie znaczenie ma tu rodzaj pokrycia docelowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts