Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody

nely

Recommended Posts

Cześć

Nie wiem czy to nie przypadkiem dobry materiał na nowy wątek, ale doszły mnie słuchy że pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym schody ze względów bezpieczeństwa (pożary i takie tam ;-) ) muszą być betonowe (inaczej domek nie zostanie odebrany). Przyznaje że nie wiem za dużo o prawie budowlanym, ale niszczy mi to wizję mojego domku ;-). Czy to prawda?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowionka

A ja wymyśliłem sobie coś takiego:

http://img697.imageshack.us/img697/6172/schody.jpg

Profile stalowe będą schowane w ścianie działowej, przykręcone do chudziaka i stropu, tak, że wystawały będą tylko stopnie z samej ściany. Na nie nałożone będą stopnie drewniane. Profil ten na skos 100x70, stopnie 70x70. Co myślicie?

witam czytam posty na temat schodów ale nigdzie nie mogę znalezśc jak zrobic i kiedy zrobic oświetlenie stopni ? W ścianie na etapie instalacji elektryczneji i pózniej tynków? Czy oświetlenie montuje się pózniej jak juz schody są zamontowane? W jaki sposób wyliczyc ,wyznaczyc na jakiej wysokosci będą oczka?Schody maja byc drewniane,ażurowe

witam czytam posty na temat schodów ale nigdzie nie mogę znalezśc jak zrobic i kiedy zrobic oświetlenie stopni ? W ścianie na etapie instalacji elektryczneji i pózniej tynków? Czy oświetlenie montuje się pózniej jak juz schody są zamontowane? W jaki sposób wyliczyc ,wyznaczyc na jakiej wysokosci będą oczka?Schody maja byc drewniane,ażurowe

Niechaj elektryk rozprowadzi kabel do przyszłych lampek tak na chybił trafił... Po zrobieniu konstrukcji schodów rozplanujesz dokładnie i rozmieścisz, no ale trzeba będzie wykuć otwory pod puszki i pewnie troche kable poprzesuwać...

Nie wiem czy to nie przypadkiem dobry materiał na nowy wątek, ale doszły mnie słuchy że pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym schody ze względów bezpieczeństwa (pożary i takie tam ) muszą być betonowe (inaczej domek nie zostanie odebrany).

i jeszcze musi być oddymiany salon i napowietrzana klatka schodowa :lol: :lol: :lol:

doszły mnie słuchy że pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym schody ze względów bezpieczeństwa (pożary i takie tam) muszą być betonowe
myślę że to jakaś bzdura :o . Praktyczne wszystkie schody są między parterem a poddaszem użytkowym i bardzo często są drewniane. Dla mnie betonowe chody to pomyłka (ale to moje subiektywne zdanie) :wink:

oczywiście schody jakie sobie wymyslił "suniok" wykonuje sie z powodzeniem..( ten typ montarzu)

..ale to co konkretnie w/w autor zaproponował mysle ze jest nie do przyjecia z powodu zbyt małej powierzchni połaczenia konstrukcji stopnia (7 cm) ze samym stopniem (27-30?)

Można oczywiscie przyspawać tam blaszki z otowrem które zwieksza powierzchnie oraz umozliwią zamocowanie

Uważam też że podpory pionowe powinny być na przelot od syfitu do podłogi a nie konczyc sie na skośnej belce gdyż duzy nacisk na stopnie spowoduje jej skręcanie

• 6 months później...
A ja wymyśliłem sobie coś takiego:

http://img697.imageshack.us/img697/6172/schody.jpg

Profile stalowe będą schowane w ścianie działowej, przykręcone do chudziaka i stropu, tak, że wystawały będą tylko stopnie z samej ściany. Na nie nałożone będą stopnie drewniane. Profil ten na skos 100x70, stopnie 70x70. Co myślicie?

Mimo Waszych zastrzeżeń zdecydowałem sie zrobić te schody - wyszły rewelacyjnie. Konstrukcja nośna to ceowniki 16cm hutnicze zamknięte blachą 8mm - przykręcona do stropu i chudziaka. Stopnie profil zimny 100x50mm. Cała konstrukcja kosztowała mnie 1300zł, na profile będą nasuwane drewniane stopnie. na każdym stopniu stawaliśmy we trzech... i nie ważyliśmy łącznie 100kg :)

oczywiście schody jakie sobie wymyslił "suniok" wykonuje sie z powodzeniem..( ten typ montarzu)

..ale to co konkretnie w/w autor zaproponował mysle ze jest nie do przyjecia z powodu zbyt małej powierzchni połaczenia konstrukcji stopnia (7 cm) ze samym stopniem (27-30?)

Można oczywiscie przyspawać tam blaszki z otowrem które zwieksza powierzchnie oraz umozliwią zamocowanie

Uważam też że podpory pionowe powinny być na przelot od syfitu do podłogi a nie konczyc sie na skośnej belce gdyż duzy nacisk na stopnie spowoduje jej skręcanie

Oczywiście podpory idą na "przestrzał" - faktycznie mogłoby sie skręcać. Dodatkowo ceowniki zamknęliśmy blachą co też odpowiednio usztywniło. Przy wchodzeniu każdy stopnień pracuje o jakiś 1 mm .

http://img134.imageshack.us/img134/1425/18465257.jpg

tak to wyszło w pierwszej wersji, niestety pogubiłem się trochę z zabiegiem i zrobiłem za stromy :D już jest poprawione wszystko. PProfile zabudowane ścianą g-k, a jej konstrukcja jest odizolowana od ceowników.

Stopnie mają 19cm wysokości, natomiast zabieg na lini wejścia 25, reszta 28

Edytowane przez suniok