Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z rozpaleniem w kominku i cofanie dymu

lance23

Recommended Posts

"sytuacja wygląda następująco - jak otwieram drzwiczki z piecyka to wydostaję się z niego zimne powietrze tzn że ciąg w kominie jest wsteczny. mam problem z rozpaleniem przy zamkniętych drzwiczkach muszę je trochę uchylić żeby się rozpaliło.Jak się rozpali i zamknę drzwiczki to zaczyna mi się przedostawać dym do pomieszczenia.Dopiero po jakimś czasie odwraca mi się ciąg w kominie i zaczyna wszystko działać ok.

Czym to może być spowodowane?? "

Nie może a - JEST spowodowane.

Dom nie ma poprawnie zbudowanej wentylacji!!!

Wewnątrz domu jest cieplej niż na zewnątrz.

Wewnętrzne powietrze jest rzadsze, lżejsze (bo cieplejsze).

Uciekłoby natychmiast kanałami wentylacyjnymi, ale na jego miejsce musiałoby dopłynąć świeże np. nawiewnikiem podokiennym.

A nawiewników - NIET!

Za ten nawiewnik robi otwarte palenisko tego pieca.

Bo jest niżej od tych kratek wentylacyjnych.

Kierunek gdzie wieje a gdzie nie zależy od słupa ciepłego powietrza pomiędzy kratką a tym paleniskiem.

Rozpalamy z dużym trudem. Sprawiamy, że palenisko i przewód dymowy wypełnia się bardzo gorącym powietrzem.

Bilans sił się odwraca i komin zaczyna ciągnąć....

SKĄD?

I rurą doprowadzającą powietrze z zewnątrz i z pomieszczenia.

W efekcie jakoś tam się pali...

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby kratki wywiewne, wentylacyjne, w tym momencie nawiewały...

Jak to sprawdzić?

OBRZĘD GROMNICZNY!

W 5 minut będzie wiadomo co i jak.

Jak naprawić ten piec?

Wiertarką.

Zrobić kilkanaście dziur w ramie okna wiertłem fi 15.

Na wylot!

Najlepiej - w każdym oknie!

:lol:

Adam M.

Może jeszcze uwaga dla entuzjastów wentylacji grawitacyjnej:

TAKIE właśnie są zalety działania tej wentylacji - w mrozy jest bardzo wydajna!!! :lol:

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat się rozwinął a założyciel wątku lance23 schował się :D albo go zatkało jak przeczytał wszystkie odpowiedzi :D

Zauważyłem, że z reguły osoby pytające podają bardzo mało szczegółów i to istotnych.

Poczytałem wcześniejsze posty lance23 i w jednym pisał, że mieszka na ostatnim piętrze wielorodzinnego budynku. Więc przyczyną braku ciągu, najprawdopodobniej jest krótki komin.

Kominy stalowe często sprawiają takie kłopoty, zimne ciężkie powietrze opada w dół i powstaje tzw. ciąg wsteczny. Podejrzewam że nie miał byś kłopotu w przypadku gdy piec podłączony był do tradycyjnego “ciepłego” komina murowanego lub systemowego. Można w takim przypadku zainstalować generator ciągu kominowego: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=41&xid=166#poz

Warto sprawdzić jaki komin zainstalowała firma, może ze zbyt małą izolacją.

Muszę napisać również o tej gazecie, przestrzegam wszystkich przed takim działaniem ponieważ można sobie bardzo łatwo zapalić sadzę w kominie, sam tak kiedyś zapaliłem :oops: skończyło się prawie przyjazdem straży pożarnej, od tamtej pory nie przepalam :wink:

"jednym pisał, że mieszka na ostatnim piętrze wielorodzinnego budynku. Więc przyczyną braku ciągu, najprawdopodobniej jest krótki komin."

I te nowe, superszczelne okna, co mu się udało tak okazyjnie kupić... :lol:

Adam M.

Witam

Okna już były więc ich nie musiałem kupować.

Komin wystaje ponad kalenice ok 1m.

W salonie gdzie jest kominek jest nawiewnik i jest otwarty - jest on na wysokości ok 2m od podłogi - zalecenie kominiarza - salon połączony jest z kuchnią w której jest piecyk dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania - zaznaczę że jak palę w kominku to piec dwufunkcyjny nie ogrzewa mieszkania.

Przewód kominowy jest wybudowany w mieszkaniu a nie na zewnatrz budynku.

W środę jak będę miał strażaka to rozpalę zobaczymy co będzie i się odezwę.

wentylacja grawitacyjna działa prawidłowo tzn w kuchni i łazience powietrze ucieka przez kratki - nie wiem jak bedzie po rozpaleniu

pozdrawiam

i dziękuję za podpowiedzi

P.S.

Jak chodzi o wyczystkę i w niej rozpalanie to jest ogolenie problem bo jak pisalem wcześniej - przewód jest bezposrednio podłaczony do kominka czyli kominek jest wyczystka

"W salonie gdzie jest kominek jest nawiewnik i jest otwarty - jest on na wysokości ok 2m od podłogi - zalecenie kominiarza - salon połączony jest z kuchnią w której jest piecyk dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania "

Ten nawiewnik to ma minimum 200cm2?

Bo wiesz, czasem i 400cm2 byłoby w sam raz...

"wentylacja grawitacyjna działa prawidłowo tzn w kuchni i łazience powietrze ucieka przez kratki "

A jak ten dwufunkcyjny chodzi to też jest o.k.? :o

Adam M.

ale mozecie mi wytłumaczyć po co mi kolejny otwor skoro mam doprowadzone bezposrednio powietrze z zewnatrz budynku i podlaczone bezposrednio do tego piecyka - wiec powietrze powinien popierac z zewnatrz a nie z mieszkania - chyba ze źle mysle

Dobrze myślisz tylko, czemu twój piecyk dymi przy rozpalaniu. Trzeba znaleźć przyczynę, może ten nawiew do piecyka jest przytkany. Sprawdzałeś jak się rozpala przy otwartym oknie? Jak nie dymi to brakuje nawiewu jak dalej dymi to coś nie tak z kominem : za krótki, za mały przekrój, słabo ocieplony, opadające wiatry....itd.

Po założeniu strażaka, poprawiło się czy dalej jest wsteczny ciąg w kominie?

No niestety się mylisz.

Ja też mam podłączone powietrze z zewnątrz bezpośrednio do kominka, ale zanim komin się nie rozgrzeje to okno muszę mieć otwarte.

Jak otwieram wkład to wpada nim zimne powietrze, trzeba sprawić żeby komin dymowy zaczął działać jak szyb wentylacji ale do tego musi mieć dopływ powietrza do pomieszczenia.

Było wiele razy na forum

99% Brak dopływu powietrza - efekt ciag wsteczny, przyczyna

- za szczelny dom

to jest święta prawda(drogi retro)

[ :

Ty mię tu nie przygaduj, bo autor w pierwszym poście napisał:

Dolot powietrza z zewnątrz podłączyłem bezpośrednio z piecykiem.

więc miałem prawo tą opcję pominąć

A że zbytnia szczelność jest przeszkodą, to opowiadał mi znajomy zdun, który stawiał mi w lecie piec i jesienią wpadł na chwilę zapytać jak się pali. U mnie jest akurat dobrze, ale mówił, ze po roku (!) dostał od pewnego gościa reklamację, że się palić nie chce! Jak pojechał popatrzeć, to się okazało właśnie, że facet se okna wymienił i wtedy palenie się znacznie pogorszyło.

ale mozecie mi wytłumaczyć po co mi kolejny otwor skoro mam doprowadzone bezposrednio powietrze z zewnatrz budynku i podlaczone bezposrednio do tego piecyka - wiec powietrze powinien popierac z zewnatrz a nie z mieszkania - chyba ze źle mysle

Jest jeszcze problem wysokości - różnicy poziomów wlotu i komina. Nic o tym nie piszesz.

Kominy stalowe często sprawiają takie kłopoty, zimne ciężkie powietrze opada w dół i powstaje tzw. ciąg wsteczny. (...)

Ciekawe jak wytłumaczysz fakt, że zimą to ciężkie, zimne powietrze jakoś

nie chce spadać kominem w dół. Znanym faktem jest, że zimą ciąg kominowy

jest znacznie lepszy. Za to latem przy upalnym dniu powietrze dość często leci w dół. I nawet komina stalowego do tego nie trzeba.

Ciekawe jak wytłumaczysz fakt, że zimą to ciężkie, zimne powietrze jakoś

nie chce spadać kominem w dół. Znanym faktem jest, że zimą ciąg kominowy

jest znacznie lepszy. Za to latem przy upalnym dniu powietrze dość często leci w dół. I nawet komina stalowego do tego nie trzeba.

NIEPRAWDA !!!

Właśnie że spada w dół.

W moim obecnym domu jak kocioł zimny, przed rozpaleniem zimno z niego leci że hej, w dopiero wykańczanym ten sam efekt w kominku.

Więc TAK SPADA ZIMNE POWIETRZE KOMINEM W DÓŁ.

Ja ci podaję fakty a nie zasłyszane "fakty ludowe", które gdzieś od kogoś ktoś słyszał.

No niestety się mylisz.

Ja też mam podłączone powietrze z zewnątrz bezpośrednio do kominka, ale zanim komin się nie rozgrzeje to okno muszę mieć otwarte.

Jak otwieram wkład to wpada nim zimne powietrze, trzeba sprawić żeby komin dymowy zaczął działać jak szyb wentylacji ale do tego musi mieć dopływ powietrza do pomieszczenia.

Nie twierdzę, że jestem nieomylny.

Twój komin również jest z blachy?

No niestety się mylisz.

Nie twierdzę, że jestem nieomylny. - to było do lance23 ;)

U mnie w jednym domu komin murowany z cegieł jakieś 35lat temu,

w nowo budowanym przy kominku komin systemowy firmy CRH ceramiczny ocieplony między wkładem a obudową warstwą wełny i z zewnątrz styropianem gdyż jest to komin przylegający od zewnątrz do ściany domu.

No niestety się mylisz.

Nie twierdzę, że jestem nieomylny. - to było do lance23 ;)

U mnie w jednym domu komin murowany z cegieł jakieś 35lat temu,

w nowo budowanym przy kominku komin systemowy firmy CRH ceramiczny ocieplony między wkładem a obudową warstwą wełny i z zewnątrz styropianem gdyż jest to komin przylegający od zewnątrz do ściany domu.

Ale jedno u Ciebie i lanze23 jest wspólne, ciąg wsteczny w kominie.