Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z rozpaleniem w kominku i cofanie dymu

lance23

Recommended Posts

(....)

Więc TAK SPADA ZIMNE POWIETRZE KOMINEM W DÓŁ.

Ja ci podaję fakty a nie zasłyszane "fakty ludowe", które gdzieś od kogoś ktoś słyszał.

No tak, wentylacja grawitacyjna też zimą nie chce wyciągać powietrza w górę, bo

kanałem wentylacyjnym ciężkie, zimne powietrze zewnętrzne pcha się do dołu...

Tak mamy to rozumieć ? Chyba że coś pokręciłem ?

Ale w tym domu masz przed rozpaleniem w miarę ciepło, czy zimno jak na dworze ?

Masz jakieś nawiewniki ?

Jak Twoje twierdzenie ma sie do wcześniejszego postu Adama ?

:

"

Wewnątrz domu jest cieplej niż na zewnątrz.

Wewnętrzne powietrze jest rzadsze, lżejsze (bo cieplejsze).

Uciekłoby natychmiast kanałami wentylacyjnymi, ale na jego miejsce musiałoby dopłynąć świeże np. nawiewnikiem podokiennym.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że pokręciłeś, przy okazji pomijając inne rzeczy nie pasujące do twojej teorii, normalnie jakbym bogusława czytał.

Bo wiesz dobrze że, żeby wentylacja grawitacyjna działała musi mieć dopływ powietrza, a w poprzednim poście właśnie to napisałem, czego niechcący nie zauważyłeś.

Oczywiście że pokręciłeś, przy okazji pomijając inne rzeczy nie pasujące do twojej teorii, normalnie jakbym bogusława czytał.

Bo wiesz dobrze że, żeby wentylacja grawitacyjna działała musi mieć dopływ powietrza, a w poprzednim poście właśnie to napisałem, czego niechcący nie zauważyłeś.

No to jeszcze powinniśmy sobie wytłumaczyć, czym się różni kanał wentylacyjny

od komina, w którym akurat się nie pali i wszystko będzie jasne.

To zimne powietrze teraz właśnie, zimą wpada Ci kominem przed rozpaleniem ?

A nawiewniki swoją drogą zawsze warto zamontować, wtedy nie trzeba

otwierać okien przy każdym rozpalaniu, przydają się nawet do wentylacji

grawitacyjnej.

zimnym kominem nie pociągniesz z pieca dymu

świeta prawda.

Szczególnie widoczne, jak długo nie paliłem, było zimno, a nagle na zewnątrz zrobiło się ciepło. Nie da się rozpalić za cholerę.

Dopiero w nocy, albo rano, jak na zewnątrz bedzie zimniej niż w kominie.

Ale tu są problemy podczas palenia, kiedy komin się zagrzał, w zwiazku z tym brak nawiewu

Przygadał kocioł.....itd.Facet ma wiele problemów.Na razie próbuje i nic z tego nie wynika.

więc miałem prawo tą opcję pominąć

miej se dwa prawa ale z tolerancja aby inni tyż mogli. :lol: :lol:

:cry:

"poprawy nie zauważyłem. "

Nie stosujesz fizyki to zastosuj gusła...

Nie działa - bo strażak nie pozłocony...

Może dać na ofiarę?

Na świeczkę Cię nie stać? :o

Pożycz!

Zróbże ten obrzęd gromniczny!

Adam M.

strażnik zamontowany - poprawy nie zauważyłem.

komin dwuscienny - wewnetrzna rura 1mm fi 150 jak wylot z kominka

długość komina 5m

wystaje jakies 20cm wyżej niż wszystkie inne kominy

jutro sproboje z otwartym oknem

pozdrawiam

Pomogło otwarcie okna?

Odnośnie strażaka na kominie to uważam, że nic nie poprawi.A jak obrośnie sadzą to będzie dodatkowo dławił ciąg.

Czytam z uwagą topik i pomysły niektórych z jego uczestników.Mam kratki wentylacyjne w łazience na gorze,w sypialni bo komin mam w niej ,Na dole w kuchni 2szt.,w spiżarni.1 szt, w łazience dolnej 1 szt,w kotłowni 1 szt.,w garażu 1 szt.Są pouchylane i czasami wali nimi zimne powietrze jak tra la la.Na dole w salonie stoi kominek który ma komin systemowy ceramiczny odizolowany watą itd.Powietrze z zewnątrz do niego doprowadzone rurą fi 110 zakończone na zewn anemostatem (teraz zakręconym).Budynek nie ocieplony.Ściany z porothermu 30.Palę już drugi sezon .Nie zauważyłem problemu z rozpalaniem w kominku i cofaniem dymu czy zimnego powietrza.Komin mam zakończony wkładem ceramicznym zamiast strażaka taki czarny fajny grzybek.Widać mam nieszczelną chatę i przez to nie mam problemu z rozpalaniem.Idę rozpalić bo ziuziu a oszczędzam gazik(nadal eksperyment).

"Mam kratki wentylacyjne w łazience na gorze,w sypialni bo komin mam w niej ,Na dole w kuchni 2szt.,w spiżarni.1 szt, w łazience dolnej 1 szt,w kotłowni 1 szt.,w garażu 1 szt.Są pouchylane i czasami wali nimi zimne powietrze jak tra la la"

Rozumiem , ze opisujesz kratki WYWIEWNE.

"Widać mam nieszczelną chatę"

Fakt! Masz dużo kratek...

Adam M.

Przecież normalną rzeczą jest że drewno do spalania pobiera powietrze skąd mu najlepiej. Czyli jeżeli otworzymy drzwi to w tym czasie pobiera powietrze z pokoju.

Tutaj nie mamy za wiele do działania.

Nie wiem na ile ten piec grzewczy jest szczelny, czy ma szuflade popielnika, itp. Czy są szczelne.

Jak wykonane jest doprowadzenie powietrza, jak wykonany jest komin, no i jak wykonane jest samo podłączenie pieca do komina. Czy to wszystko jest dostatecznie drożne... i ma wymagane średnice. Tego do końca nie wiemy.

Może toś podłączając piec do komina wsadził rure do prześwitu komina? Czyli za głęboko...

Przecież cudów tutaj nie ma. Kominy, piece w domach są od tysiącleci. Zachowując podstawowe zasady, to ma działać i tyle.

Aktualnie rozwiązaniem ze względu na dużą szczelność budynków jest doprowadzanie powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz.

Architekt projektując kominy do kominka, musi przewidzieć sytuacje ekstremalne.

(...)

Aktualnie rozwiązaniem ze względu na dużą szczelność budynków jest doprowadzanie powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz.(....)

....które pięknie wychładza komin w czasie, kiedy w kominku sie nie pali...

I komin chętnie sprowadza powietrze w dół, zamiast jak Bozia przykazała

ciągnąć lekko w górę, jak w każdym prawidlowo działającym kanale wentylacyjnym w domu.

Czy można potem sie dziwić, że taki zimny komin nie ma ochoty zaciągnąć

spalin na początku rozpalania ? A jak nie zaciągnie, to i się nie rozgrzeje...

Jak kiedyś napisałem na forum, że znacznie zdrowsze jest pobieranie powietrza

do kominka z pomieszczenia (odpowiednio nawiewanego) to mnie chcieli

tu zjeść. Pozdrawiam.

"Mam kratki wentylacyjne w łazience na gorze,w sypialni bo komin mam w niej ,Na dole w kuchni 2szt.,w spiżarni.1 szt, w łazience dolnej 1 szt,w kotłowni 1 szt.,w garażu 1 szt.Są pouchylane i czasami wali nimi zimne powietrze jak tra la la"

Rozumiem , ze opisujesz kratki WYWIEWNE.

"Widać mam nieszczelną chatę"

Fakt! Masz dużo kratek...

Adam M.

A cóż to za monstrum te kratki WYWIEWNE.Miałem Całą wentylację i ilość kratek w projekcie to też je tam założyłem.Czasami z tego monstrum nawiewa tak jak to opisałem wyżej chłodnym powietrzem.Wiem ,że mam kratki ale co po tym stwierdzeniu ma niby wynikać.Określ się lepiej bo z właściwości twego umysłu jasno wynikać może ,że masz ich dużo mniej.To tyż fakt.Rzeczywiście wiele osób nie wie jak to działa,a wiesz dlaczego? bo ci bardziej doświadczeni których właściwość umysłu jest nadal nie pojęta i nie ma nazwy nie kierują ich by mieli możliwość zgłębienia tej wiedzy.Znakomity z ciebie podpowiadacz drogi Adamie.

:lol: :lol: :lol: :wink: