niktspecjalny 10.01.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 NS a ile razy trzeba???? Przecież nie jesteś debiutantam, szukać umiesz. A jak ci się nie chce to masz linka: http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm Retro czy zauważyłeś gdzieś ,że mi to bardzo przeszkadza?Napisałem tylko ,że czasami mi z nich dmucha.Jak chcesz to podpatrzę i powiem w jakich okolicznościach.Przecież wiesz o czym jest w tym topiku.Wywody Adama na zasadnością działania wentylacji i nie tylko są mi znane w uszczuplonym formacie i nawiewanie czasami powietrza tak bardzo nie zakłóca mi mojego cyklu grzewczego z ,którym walczę.Ale jeśli już, czytając tą obszerną literaturę i tak dojdę do wniosku ,że mam dużo rzeczy spierdo....i tak idąc za słowami Adama(co niejednokrotnie podkreśla) najbardziej rozsądnym wyjściem z tego impasu było by sprzedanie tego domu i wybudowanie jeszcze raz.A najlepiej aby Adaś był kierbudem.Wtedy to nic nie nawieje nic się nie rozszczelni ,nawiercę dziury tam gdzie mi wskaże itp.Drogi retro domy już stoją a w nich są kominki ,kratki ,sratki i inne niepotrzebne złe gagatki.To jest walka z wiatrakami ale czasami tymi wiatrakami ktoś próbuje sterować.Właśnie to ja.Nie mam nic do Adama bo znakomity to znawca tematu i chylę przed nim czoła ale czasami trzeba spojrzeć oczami tych ,którzy nie potrafią się tego uczyć.Dlaczego?On sam zadaje takie pytanie pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.01.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Mam kratki wentylacyjne w łazience na gorze,w sypialni bo komin mam w niej ,Na dole w kuchni 2szt.,w spiżarni.1 szt, w łazience dolnej 1 szt,w kotłowni 1 szt.,w garażu 1 szt.Są pouchylane i czasami wali nimi zimne powietrze jak tra la la.Na dole w salonie stoi kominek który ma komin systemowy ceramiczny odizolowany watą itd.Powietrze z zewnątrz do niego doprowadzone rurą fi 110 zakończone na zewn anemostatem Ile masz kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Mam kratki wentylacyjne w łazience na gorze,w sypialni bo komin mam w niej ,Na dole w kuchni 2szt.,w spiżarni.1 szt, w łazience dolnej 1 szt,w kotłowni 1 szt.,w garażu 1 szt.Są pouchylane i czasami wali nimi zimne powietrze jak tra la la.Na dole w salonie stoi kominek który ma komin systemowy ceramiczny odizolowany watą itd.Powietrze z zewnątrz do niego doprowadzone rurą fi 110 zakończone na zewn anemostatem Ile masz kominów? Jak to ile ? 3 szt.A dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jak to ile ? 3 szt.A dlaczego pytasz? A bywa u ciebie tak, że jak w jednym kominie ciągnie to z drugiego wieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jak to ile ? 3 szt.A dlaczego pytasz? A bywa u ciebie tak, że jak w jednym kominie ciągnie to z drugiego wieje? Kurna bierzesz mnie w kleszczowy zestaw pytań a ja nie wiem na prawdę co odpowiedzieć.Nie sprawdzałem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.01.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jak to ile ? 3 szt.A dlaczego pytasz? A bywa u ciebie tak, że jak w jednym kominie ciągnie to z drugiego wieje? Kurna bierzesz mnie w kleszczowy zestaw pytań a ja nie wiem na prawdę co odpowiedzieć.Nie sprawdzałem tego. To sprawdź, może coś podpowiem. Ale oczywiście nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jak to ile ? 3 szt.A dlaczego pytasz? A bywa u ciebie tak, że jak w jednym kominie ciągnie to z drugiego wieje? Kurna bierzesz mnie w kleszczowy zestaw pytań a ja nie wiem na prawdę co odpowiedzieć.Nie sprawdzałem tego. To sprawdź, może coś podpowiem. Ale oczywiście nic na siłę Jasne ,że sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ciekawe skąd biorą się ci, którzy w kółko ględzą o czyszczeniu kanałów wentylacyjnych za filtrem EU3... Ci, którzy ciągle straszą mikrym życiem w nich kwitnącym bujnie... Tu człowiek ma kratki którymi czasem ciągnie a czasem pizga. Nigdy nie wiadomo w którą stronę będzie za chwilę... nic nie czyścił (bo nie wspomina nawet o tym), filtra w nich nie ma - i żyje!!! Do tego - MIAŁ TO W PROJEKCIE!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 No i tak trzymać.Po co się za w czasu zamartwiać.Niech w nieocieplonym domciu dmucha, wwiewa,nawiewa,podwiewa byle nie czuć z tego powodu dyskomfortu. Tu człowiek ma kratki którymi czasem ciągnie a czasem pizga. Nigdy nie wiadomo w którą stronę będzie za chwilę... nic nie czyścił (bo nie wspomina nawet o tym), filtra w nich nie ma - i żyje!!! Do tego - MIAŁ TO W PROJEKCIE!!! nie czyści i nie ma filtra bo mu zakazali.Acha i projekcie tego nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A do tego jeszcze czegoś nie ma i wcale nie chce! - DYSKOMFORTU! I tak trzymać! Znaczy - ma dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Nie ma wielu rzeczy: dyskomfortu,itp.Nie ma dobrze bo cały czas eksperymentuje tylko ,że doradców jak na lekarstwo. To sprawdź, może coś podpowiem. Dobrze ,że takich bezinteresownych jest jeszcze kilku.Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kali_Blastem 26.12.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam, czytałem ten temat i ciekaw jestem jak to dalej się skończy 1) jak autor poradził sobie z problemem 2) M K spytał:"A bywa u ciebie tak, że jak w jednym kominie ciągnie to z drugiego wieje? " i nie było na to odpowiedzi.. bardzo interesuje mnie finał dyskusji, gdyż u mnie występują podobne problemy jak cofanie dymu w kominku (w salonie) oraz "wieje z jednego otworu went. a wyciąga z drugiego ...", zaznaczę, że z jednej strony otwory wentylacyjne, z który wiało do środka są w kominie , a te które wzciągały są z drugiej strony dachu... generalnie martwi mnie strasznie cofnięcie dymu w kominku, a czasem po prostu wieje do komina tak że "czuć" go w całym salonie, zauważyłem, że zdarza się to przy dość mocnym wietrze z jednej strony poydrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.12.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam! Mam prawie identyczną bryłę domu, łącznie z umiejscowieniem tego komina. Prawie, bo mój jest lustrzanym odbiciem Twojego, czyli u mnie komin znajduje się po drugiej stronie tej niższej kalenicy.Rzeczywiście, przy każdym innym wietrze niż zachodni (prostopadłym do połaci z kominem), była cofka.Sprawę załatwiło założenie obrotowej nasady kominowej typu "strażak". Teraz ciągnie przy każdym wietrze z wyjątkiem bardzo silnych i zmiennych, podczas których nasada potrafi obracać się w kółko. Nie to, że ciągu wtedy nie ma - jest, tylko zdarza mu się czasami "pyknąć" na pomieszczenie.Przy montażu raczej wątpiłem w skuteczność tego rozwiązania, ale jednak na szczęście sprawdziło się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 27.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 w tym przypadku ze zdjęciem to ewidentnie komin jest za niski , powinien wystawać ponad wyższą kalenicę z tego co pamiętam 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kali_Blastem 27.12.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 dzięki za odpowiedź, odnośnie "strażaka" to raczej go zamontuje, widzę, że zdania na ten temat są podzielone i najwyraźniej czasem spełnia on oczekiwania, a czasem nie - jak będzie w moim przypadku będę musiał się przekonać odnośnie wysokości to nie wydaje mi się za niski mimo, że jest poniżej wyższej kalenicy - z materiałów jakie przeczytałem oraz z projektu wynika, że może być poniżej kalenicy jeśli znajduje się w określonej odległości od kalenicy, znajduje się nie więcej niż 0,5m poniżej, sprawdzę to dokładnie na wiosnę ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 27.12.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 tak na chłopski rozum odnośnie tego komina jeśli załorzymy że strzałka to jest wiatr to idąc w jej kierunku natrafia on na dach odbija cię od niego do góry tam napotyka na opur w postaci swojego kolegi wiatru ktury terz wieje tylko że silniej bo ten ze strzałki stracił impet odbijając się od dachu więc zawraca i tworzy koło kture zachacza o twuj komin akurat w tym miejscu gdy wieje w duł i przez to masz cofkę.Takim przykładem i to na czasie to jest śnieg ktury osadza się na tyle samochodu przy jeżdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kali_Blastem 28.12.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 OK, Macieju , dziękuje Ci serdecznie raz jeszcze za dogłębne wyjaśnienia mimo, że zaleciało mi drwiną - to widać już cecha niektórych forumowiczów (cfaniczkuf)... Nie wykluczam, że komin jest za niski i jest to jedna z przyczyn moich problemów. Chodziło tylko o to by ktoś podsunął mi rozwiązanie/propozycję.. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.12.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 u mnie występują podobne problemy jak cofanie dymu w kominku (w salonie) oraz "wieje z jednego otworu went. a wyciąga z drugiego ...", zaznaczę, że z jednej strony otwory wentylacyjne, z który wiało do środka są w kominie , a te które wzciągały są z drugiej strony dachu... generalnie martwi mnie strasznie cofnięcie dymu w kominku, a czasem po prostu wieje do komina tak że "czuć" go w całym salonie, zauważyłem, że zdarza się to przy dość mocnym wietrze z jednej strony Odnośnie dmuchania z kanałów wentylacji grawitacyjnej. Jest to dosyć częsta przypadłość, najważniejsze przyczyny: -za szczelny dom - brak nawiewników, -za niskie kominy lub kominki, -za małe przekroje kanałów wentylacyjnych -mieszkamy przy lesie, parku, obok są wyższe budynki -w najbliższej okolicy często występują zawirowania powietrza oraz wiatry opadające tzw.: przyducha. Aby to poprawić to trzeba: podwyższyć kominy czy kominki wentylacyjne, założyć nawiewniki lub w inny sposób rozszczelnić okna, na zakończenie kanałów wentylacyjnych założyć specjalne nasady wzmacniające ciąg, .......... W nowym, szczelnym i dobrze ocieplonym budynku, najlepiej się sprawdzi wentylacja mechaniczna zrównoważona. Odnośnie cofek dymu z kanału dymowego. Jak już opisali to przedmówcy, strażak czasami pomaga a czasami nie. Albo na początku jest poprawa a po paru miesiącach znowu źle. Najlepiej to podwyższyć komin. Tak aby wystawał 60 cm, ponad najwyższy szczyt dachu. Ale to nie jest takie łatwe, jak dom już jest nakryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.01.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nic dodać ,nic ująć jeśli chodzi o teorię. Zgadzam się z M K. Z praktycznych porad - jak sobie radzić w chwili obecnej?Zakładając , że wszystkie przykazania są przerobine (suche drewno ,czysty i szczelny komin ) rozpalaj z a w s z e przy otwartym oknie natomiast przy zamkniętych lub prawie zamkniętych drzwiczkach kominka. Najlepiej gdybyś ich nie otwierał szerzej przez cały cykl rozpalania.Jak to zrobić (przecie trzeba dokładać) ? Dołóż od razu trochę więcej ale w odwrotnej kolejności.Czasem dobrze jest stanąć na głowie ! Na dół najgrubsze ( 5 - 7 kawałków o średnicy 3-5 cm) poukładane w nieładzie ,wyżej drewno drobniejsze ( 10 - 12 szt. śr.1,5 - 2 cm ) ,na górę sporą garść chrustu (świerkowy najlepszy ) lub drobniutkich patyczków trzeba kupić poręczny toporek). Podpalasz od góry ale w miarę intensywnie .Nie jestem zwolennikiem płynów do podpalania - tu użycie ich jest uzasadnione.Jeśli gazety to dwa , trzy arkusze (żadne kolorowe!) podpalone raczej z boku by nie zakłóciły płomienia z drewna. W ten sposób zainicjujesz prawie bezdymne spalanie odużej intensywności ognia.Szybko rozgrzejesz komin prawie nie produkując dymu.Sam proces rozpalania trwa może nieco dłużej ,być moze pyknie Ci dymek raz czy dwa,ale jest to być może lekarstwo na Twoją "chorobę".Drewno rozgrzewa się w coraz niższych partiach ,ale spala się juz w postaci gazowej. Jak Ci sie spodoba to możesz z takim kominem żyć. Jeśli "strażak to tylko DRAGON (300 PLN wydane na to niepotrzebne ustrojstwo to spora zaliczka na podwyższenie komina !) Jeśli zrównoważysz wentylację to latem też przestanie capić ( ??) Jeśli ...w twoim kominie wylądował bocian ,to go wuciągnij... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jakos tak ludziska nie potrafią zrozumiec że kratki i kanały wentylacyjne to tylko połowa wentylacji grawitacyjnej. A połowa wentylacji działać nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts