Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgroza...

Boewulf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Zastanawia mnie Widzej - skąd to się wzięło?

Za to ja ...to pomyślałem ...ufff - fart ,że nie Widzew :wink:

A to też moc :lol: :

agusia_be napisała:

Moja córcia ma na imię Maja, a jeżeli zostanę kiedyś mamusią chłopca,dam mu na imię Alan. Pozdrawiam

Ja bym się nad tym Alanem poważnie zastanowiła. Jestem nauczycielem i wiem, ze w szkole dzieci przekształcają Alan na Anal. Czy chcesz żeby tak wołano na Twoje dziecko?

Jeszcze niechby tak z nazwiskiem np. Szybki albo Dobry :D

Nawiasem...Woził mi jeden szofer betoniki ,za którymś razem jak mu podpisywałem papiery rzuciłem look na jego podpis :o Szaleniec.

Pozdrawiam Go jeśli to czyta ! :lol:

z ta modą to tak jest

Parę miesięcy temu wybieraliśmy imię dla córki, daliśmy Hanna, podobało sie i mało popularne (wśród małych dzieci), jak daliśmy to zaraz okazało się, że ze trzy małe Hanki w około się urodziły :-?

Chyba moda nastała

pozdrawiam

Coś w tym jest

Moja ma Zuzanna

Jak byłam w szpitalu (tzn rodziłam) to było to zupełnie niepopularne imie i nie rozumiem skąd tyle Zuz w jej roczniku

Zerżneli ze mnie! Jak nic!!!! Niepotrzebnie się chwaliłam!

Czasem popularne imię też może być zniekształcane. Koleżanka z pracy opowiadała, że jak urodziła syna (ma na imię Artur), sąsiadki wypytywały jej dziadka, jak prawnuk ma na imię. Na to dziadek: tak jakoś dziwnie; chyba traktur :lol:

Znałam też dziecko, które nazywało się Dolores Miednica :-?

Tak zapytam, czy imiona ISAURA i LEONCIO to jeszcze się w naszym kraju spotyka? :wink:

Przebrzmiały wraz z serialem. Zostały po nim już tylko... nieszczęsne Isaury...

Przypomniało mi sie, że moja mama miała ucznia, który nazywał się Artur Turczak - ot takie ćwiczenie dykcji.

Fajnie też brzmią połączenia typu Bernadetta Kiełbasa albo Violetta Wołek (w sumie to nazwisko powinna zmienić na Vołek) - oba autentyczne.

Masakra.

nie wiem jak te wszystkie "super" imiona miałyby przejść w USC , obowiązuje w końcu ustawa o języku polskim i nie można na szczęście w Polsce dziecku dać na imię Widżej. Swoją drogą pisownia powalająca. Może Pidżej, też jest niezłe?

Mój kolega chciał dać córce na imię Nadia, nie przeszło, pani nie pozwoliła, mała została Julią. Bo Nadia to ponoć zdrobnienie od Nadzieja. W Rosji jako Nadieża, jak to się pisze, Tumska z "ekstradycji" , no wiecie. Ale inna znana mi osoba w innej części kraju zarejestrowała córkę pod imieniem Nadia. I jak to wytłumaczyć?

A na przykład znam jedną małą Nikolę w mianowniku Nikola. Dziecko śliczniaste i słodkie, rodzice równi ludzie ale mam mieszane uczucia co do formy tego imienia.

Często spotykam się z takimi polsko-światowymi imionami jako że przebywam na emigracji. Jakieś takie pretensjonalne mi się to wydaje.

nie ma to jak polskie imiona. Jeśli ktoś wie że będzie mieszkał za granica to jest przecież spora grupa imion które bez większych udziwnień tak samo świetnie funkcjonują w różnych językach. Anna, Hanna, Teresa, Barbara, Monika, Beata, Paulina, Jan, Tomasz, Marek, Mateusz, Artur, nawet ten Leon.

Ale z drugiej strony mój mąż wypalił że pierworodnemu damy Ryszard. Mało zawału nie dostałam choć dziecię nawet jeszcze nie w drodze. Jakie to dziwne , przecież kiedyś wszystkie znane nam Ryśki tez były dziećmi i zapewne nikt się z nich nie śmiał że są Ryśkami. A dziś to imię byłoby karą dla dziecka i wszyscy by mówili : no to cię starzy urządzili. :)

W ramach umiędzynaradawiania potomstwa wybraliśmy imiona tradycyjne, ale bez polskich znaków. Moje ukochane: Paweł wypadło w przedbiegach :evil:

a szkoda - sam jestem Paweł.

Ale że moja mama chyba czuła że kiedyś będzie inaczej niż PRL - to na drugie dała Sylwester.

Zresztą należało się z powodu daty wydostania się na ten durnowaty i okrutny świat.

PS:

a tak było fajnie tam w brzuchu, komu to Panie przeszkadzało, nie? :)