Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ustawienie sterwnika do pompy

lewmar77

Recommended Posts

Witam

Sterownik u mnie steruje dwoma pompami

1 obieg wody w piecu

2 obieg wody w CO

Tak jak sterownik odłacza pompe do obiegu wody w piecu dosc szybko (tzn przy ok 48 stopniach) , to popmpa do obiegu na CO pracuje praktycznie non stop tzn po nocy rano jeszcze pracuje choc grzejniki są juz praktycznie zimne.Ustawienia pompy sa fabryczne natomiast zastanawiam się nad zbędnym zyzyciem pradu.Czy mogę sterownik usatwić tak aby pompa na obiegu CO wyłaczała sie przy przy wyzszej temperaturze ?

Co do Sterownika to Euroster 1100K

Oczywiście jest i wymiennik bodajże 30 KW

Piec Viadrus

Tak jak pisałem intsresuje mnie pompa która praktycznie działa cała noc.Czy jest to potrzebne że zużywa całą noc prąd.Czy można ustawić tak sterownik aby wyłaczała sie wczesniej - czy niczym to nie grozi

Witam

Sterownik u mnie steruje dwoma pompami

1 obieg wody w piecu

2 obieg wody w CO

Tak jak sterownik odłacza pompe do obiegu wody w piecu dosc szybko (tzn przy ok 48 stopniach) , to popmpa do obiegu na CO pracuje praktycznie non stop tzn po nocy rano jeszcze pracuje choc grzejniki są juz praktycznie zimne.Ustawienia pompy sa fabryczne natomiast zastanawiam się nad zbędnym zyzyciem pradu.Czy mogę sterownik usatwić tak aby pompa na obiegu CO wyłaczała sie przy przy wyzszej temperaturze ?

Tak jak u Ciebie miałem, ale sobie przerobiłem tak, że wyjście sterownika przez stycznik steruje mi listwą zasilającą i włączają mi sie od razu 3 pompy : podłogówka, obieg CO otwarty i zamknięty.

Dało mi to dodatkowa, że jak w piecu gaśnie przy 40 stC to woda dalej nie krąży i jeszcze troche ciepła oddaje przez podłogówkę, czy grzejniki.

pozdrawiam, majki

Co do Sterownika to Euroster 1100K

Oczywiście jest i wymiennik bodajże 30 KW

Piec Viadrus

Tak jak pisałem intsresuje mnie pompa która praktycznie działa cała noc.Czy jest to potrzebne że zużywa całą noc prąd.Czy można ustawić tak sterownik aby wyłaczała sie wczesniej - czy niczym to nie grozi

- naciśnij lewy przycisk gumowy

- zacznie mrugac temperatura

- naciśnij prawy przycisk - zacznie ona rosnąć

- chwilke poczekaj, aż się toto samoczynnie zaprogramuje