Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wycenę kilku firm oferujących bramy garażowe .Czy warto dopłacać paręset złotych do Hormanna? Czy naprawdę są tak niezawodne jak zachwala mi sprzedawca? Czy odpuścić i kupić nieco tańszą bramę Gross czy Legbud?Po uwzględnieniu montażu różnica jest około 800 zł.Oglądałem kilka bram różnych producentów i tak " na oko" to nie wiele różnią się między sobą :o

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy warto dopłacać paręset złotych do Hormanna?

Witam,

moim zdaniem warto dopłacic do Hormanna czy innej bramy która jest produkowana w fabryce z odpowiednią renomą i kontrolą jakości a nie jest to jakis składak "garażowy".

Generalnie w nowej bramie rożnicy w wyglądzie nie ma za wiele widocznych ale jakość tkwi w szczegółach.

Taki Hormann np wszystkie elementy bramy tnie i przygotowuje do montażu przed cynkowaniem a więc taki producent "garażowy" nigdy nie osiągnie podobnej jakości wyrobu składanego z komponentów zakupionych, pociętych i poskładanych w całość od różnych dostawców najczęściej z Włoch. Dodatkowo znani dostawcy gwarantują części zamienne do swoich produktów na co najmniej 10 lat.

Pozdrawiam

Mam wycenę kilku firm oferujących bramy garażowe .Czy warto dopłacać paręset złotych do Hormanna? Czy naprawdę są tak niezawodne jak zachwala mi sprzedawca? Czy odpuścić i kupić nieco tańszą bramę Gross czy Legbud?Po uwzględnieniu montażu różnica jest około 800 zł.Oglądałem kilka bram różnych producentów i tak " na oko" to nie wiele różnią się między sobą :o

Mamy właśnie Hormana. Też jestem z okolic Cieszyna i muszę Ci powiedzieć, że są bardzo duże różnice w wycenie tej samej bramy, od tego samego producenta, z tym samym ociepleniem - w zależności od sprzedawcy. W okolicy Cieszyna sprzedaje go kilka firm, a każda wycenia inaczej (kiedy my szulaliśmy to różnica w cenie tej samej bramy z montażem oczywiście wynosiła prawie 1000 zł o ile dobrze pamiętam).

Napisz gdzie wyceniałeś Hormana.

montuje bramy od 96 r.. juz nie te czasy zeby byly takie roznice w jakosci.. .. roznica jest znikoma.....nie reklamuje zadnego producenta.. ale trzeba spojrzec na pare szczegolow w opisie..

to pochwal się jakich marek bramy montujesz i jakie mozesz obiektywnie porównać?

montuje bramy od 96 r.. juz nie te czasy zeby byly takie roznice w jakosci.. .. roznica jest znikoma.....nie reklamuje zadnego producenta.. ale trzeba spojrzec na pare szczegolow w opisie..

Kupowałem moją bramę ponad 3 lata temu - brama duża - 5 m , segmentowa , ocieplana , z napędem - brałem pod uwagę firmy : Hormann , Wisniowski i Normhstal - jestem wielkim estetą i porównywałem wszystkie bramy co do najmniejszego detalu - bez dwóch zdań - żaden z wymienionych producentów nawet nie zbliżył się do Hormanna w kwestii jakości i dokładności wykonania w szczegółach , detalach , czy dokładności , czy ogólnej estetyce .

Najlepiej , najdokładniej wykonana , najprecyzyjniej i najdelikatniej pracujący napęd , szczelnie zamykające się segmenty etc ...

I nie brałem w ogóle pod uwagę różnicy w cenie - tych kilkuset złotych o ile były tańsze konkurentki - bo jak zobaczyłem ten jeżdżący napęd na zębatce przez całą długość bramy w Wiśniowskim , czy szpary po zamknięciu się segmentów Norhmstala - nie miałem żadnych wątpliwości ...

Nie wiem jak jest teraz - może konkurencja poprawiła jakość swoich wyrobów - ale tych kilka lat temu - to była tragedia ...

montuje bramy garazowe i przemyslowe..beditom wisniowski hormann normstah krispol big tor nitus..w przeszlosci tez bramy kanadyjskie garaga cido i amerykanskie royal ... w tej branzy jak i w wielu najtrudniejszy jest czynnik ludzi montaz... moge pokazac ludzi ktorzy nie sa zadowoleni hormanna .niektorzy z bramy chca zrobic mebel...hormann ma najbardziej w swiecie rozwiniety marketing i temu go znacie...nie ukrywam ze ma wysoka jakosc ale widze jak zachowuje sie inne bramy po 10 latach pracy..teraz jest bardzo duzy wybor bram i aytoamtyki.. trzeba pamietac tez ze barma potrzebuje opieki serwisowej raz na rok wtedy sluzy bez awaryjnie i nie wiesz ze masz brame:}

(...)trzeba pamietac tez ze barma potrzebuje opieki serwisowej raz na rok wtedy sluzy bez awaryjnie i nie wiesz ze masz brame:}

Jak już jesteśmy w temacie - ile u Ciebie kosztuje serwis bramy - np Hormanna dużej 5m - tak z ciekawości - bo jak się dowiedziałem w Hormannie to spadłem z krzesła ...

I jak możesz dla zobrazowania - co - za co - jaki jest zakres prac przy takim przeglądzie .

hormann ma bardzo drogi serwis i nie tylko. jak uszkodzisz 1 panel to placisz jak za cala brame prawie...to jest minus tego producenta.. u mnie serwis i konserwacja to 150 zl w trojmiescie...szerokosc tu nie ma zanaczenia w bramie garazowej... wysokosc ma wplyw na cene serwisu u mnie.. masz tylko mocniejsze zawiasy silnik i zabezpieczenia sprezyn, linek..

A mógłbys opisać co wchodzi w zakres takiego przeglądu ?? - generalnie u Hormanna - napęd jest bezobsługowy , łańcuch nylonowy również - więc co ? - czyszczenie i smarowanie rolek , prowadnic , zawiasów segmentów ... -cóż jeszcze jest w tej cenie ...

Cena serwisu u Hormana cena jest dwa razy wyższa niż u Ciebie plus koszta dojazdu ... :-?

ja staram sie dojechac do klienta po drodze jak gdzies jade,.. a ze w trojmiescie kraze calym wiec nie mam problemu z tym.. typowa konserwacji to zazwyczaj smarowanie sprezyn to najwazniejsze jest.. to serce bramy... w zaleznosci od potrzeby smaruje sie tez zawiasy. chociaz jesli nic nie piszczy to nie robimy tego to zawsze przyciaga kurz.. wazna sprawa to spojrzenie na stan linek i mocowan strategicznych czesci bramy..to moze zagrazac zdrowiu temu to wazne..sprawdzenie silnika jego reversu.i dzialania np fotokomorek.czasami to zajmuje 30 min ale trzeba pamietac ze to praktyczna rzecz ale moze byc niebezpieczna ta nasza brama

• 2 weeks później...