Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też zastanawiałem się nad Hormanem ale... wybrałem Wiśniowskiego. Mam go co prawda od niecałego roku i nie wiem jak się spisuje ale.. cena była nie do pobicia (trafiłem na promocje na kolor i sprężyny - jeden sprzedawca wycenił mi na bodajże 8300zł a w innej firmie ta sama brama 5600zł).

Jedyny minus - po zamknięciu nie przylega na całej lini do uszczelki i troche mi wieje górą ale to wina montażu/za wysokiego nadproża.

Jedyny minus - po zamknięciu nie przylega na całej lini do uszczelki i troche mi wieje górą ale to wina montażu/za wysokiego nadproża.

Zawsze możesz "obniżyć" nadproże ociepleniem. Inna sprawa to odkształcanie się segmentu przy znacznej różnicy temp. (zew./wew.) - czyli w zimie. Mniej więcej do -5st brama dobrze przylega do uszczelek. Przy niższych temp. delikatnie się odkształca w stronę garażu tworząc kilku milimetrową szczelinę. Może dodatkowo taśma rozprężna załatwi sprawę. Przynajmniej ja tak mam :cry:

Zawsze możesz "obniżyć" nadproże ociepleniem. Inna sprawa to odkształcanie się segmentu przy znacznej różnicy temp. (zew./wew.) - czyli w zimie. Mniej więcej do -5st brama dobrze przylega do uszczelek. Przy niższych temp. delikatnie się odkształca w stronę garażu tworząc kilku milimetrową szczelinę. Może dodatkowo taśma rozprężna załatwi sprawę. Przynajmniej ja tak mam :cry:

Własnie o tym mówie. Na bokach brama przylega dobrze a na środku tak z 5mm szpara. Wydaje mi się że jak bylo ciepło to przylegała ok ale głowy za to nie dam. Szparę mam pomiedzy listwą od bramy a bramą.

Generalnie po co brać brame z ociepleniem jak i tak na dole po bokach są dziury i widać światło zewnętrzne. Jak otwieram drzwi łaczace z domem to robi się mini przeciąg ...

z tym ociepleniem to niestety tak już jest, ładny przekrój to ma środek segmentu, boki, prowadnice itp zawsze były i będą zimne, i tu wazne są współczynniki podawane, tak jak w oknach, nie dla segmentu tylko dla całej bramy

a to "ocieplenie" to dokładnie widać przy -20stC na zewnatrz, coś delikatnie na plusie wewnątrz i wysokiej wilgotności, piękny szron. skraplająca się para czy lód pokażą mieksca ciepłe i chłodne na bramie...

• 3 months później...
  • 1 year później...
Witam wszystkich! podejme jeszcze raz temat nad wyborem konkretnego producenta. Czy rzeczywiscie roznice wyrobow sie zatarly?Mam kilka ofert na zakup bramy 500x225.Rozpietosc cenowa siega miedzy producentami nawet 3tys.zl. Gdzie tkwi diabel ?Mam cholerny dylemat.Chce w miare cos przyzwoitego ale tez niechce przeplacic. Moze jakies spostrzezenia uzytkownikow za ktore dziekuje.Pozdrawiam

Kiedyś były bramy wysokiej jakości, średniej jakości i beznadziejnej jakości, dzisiaj już praktycznie nie uświadczysz bram beznadziejnej jakości, bo rynek dawno wyrzucił takie firmy z obiegu. Najważniejszą rzeczą wg mnie nie jest wybór producenta bramy garażowej, a raczej wybór dobrej firmy, z którą będzie dobry kontakt w razie jakichkolwiek awarii oraz którą może Ci polecić którykolwiek znajomy.

Podsumowując, nie liczy się jakiego dostawcę bramy wybierzesz, najbardziej wg mnie liczy się to, kto będzie tą bramę montował i serwisował. Brama jak każde wyrób mechaniczny kiedyś się zepsuje :) , co dziwne jak się auto psuje to każdy uznaje to za normalkę, a jak już brama się zepsuje to każdy się dziwi :>

Witam wszystkich! podejme jeszcze raz temat nad wyborem konkretnego producenta. Czy rzeczywiscie roznice wyrobow sie zatarly?Mam kilka ofert na zakup bramy 500x225.Rozpietosc cenowa siega miedzy producentami nawet 3tys.zl. Gdzie tkwi diabel ?Mam cholerny dylemat.Chce w miare cos przyzwoitego ale tez niechce przeplacic. Moze jakies spostrzezenia uzytkownikow za ktore dziekuje.Pozdrawiam

To jest duża brama więc musisz sprawdzić z jakiej blach są prowadnice, skąd biorą panele bramowe, dostep do części, doświadczenie montażystów(nie sprzedawców).A cena, uzależniona pewnie od punktu sprzedaży. Dla przykładu brama garażowa o tym wymiarze niemieckiej firmy "novoferm" w okleinie orzech kosztuje 4500zł. Raczej nie znajdziesz osoby która by narzekała na te bramy.

Kiedyś były bramy wysokiej jakości, średniej jakości i beznadziejnej jakości, dzisiaj już praktycznie nie uświadczysz bram beznadziejnej jakości, bo rynek dawno wyrzucił takie firmy z obiegu. Najważniejszą rzeczą wg mnie nie jest wybór producenta bramy garażowej, a raczej wybór dobrej firmy, z którą będzie dobry kontakt w razie jakichkolwiek awarii oraz którą może Ci polecić którykolwiek znajomy.

Podsumowując, nie liczy się jakiego dostawcę bramy wybierzesz, najbardziej wg mnie liczy się to, kto będzie tą bramę montował i serwisował. Brama jak każde wyrób mechaniczny kiedyś się zepsuje :) , co dziwne jak się auto psuje to każdy uznaje to za normalkę, a jak już brama się zepsuje to każdy się dziwi :>

Zapewniam Cię, że rynek nie wyrzucił badziewnych firm z obiegu, nadal są i niestety niektóre mają sie b. dobrze, podobnie jak w przypadku okien. Z pozostałą cześcia Twojej wypowiedzi trudno się nie zgodzić - montaż i firma montująca to "podstawa", podobnie jak w przypadku okien.

Zapewniam Cię, że rynek nie wyrzucił badziewnych firm z obiegu, nadal są i niestety niektóre mają sie b. dobrze, podobnie jak w przypadku okien. Z pozostałą cześcia Twojej wypowiedzi trudno się nie zgodzić - montaż i firma montująca to "podstawa", podobnie jak w przypadku okien.

Nie zapewniaj mnie, tylko podaj nazwę PRODUCENTA bram, który robi je beznadziejne wg Ciebie :) najlepiej wiadomością prywatną bo po co kogoś napastować na forum...

Nie zapewniaj mnie, tylko podaj nazwę PRODUCENTA bram, który robi je beznadziejne wg Ciebie :) najlepiej wiadomością prywatną bo po co kogoś napastować na forum...

Wybacz, ale nazw producentów Ci nie podam, mogę wymienić kilka cech które wg mnie dyskwalifikują produkt a sa czesto u nas stosowane np:

stosowanie tylko 1 spreżyny, blacha grubości poniżej 0,5 mm, brak zabezpieczenia przed pęknięciem spreżyny, brak uszczlek między panelami, brak jakiegokolwiek dokumentu potwierdzającego U dla całej bramy (nie mylić z U dla segmentu). Jest tego jeszcze trochę, o napędach nie wspomnę

Pojawiały się przecież nazwy producentów ale raczej tych dobrych i polecanych. Wymienić można choćby Hormanna, Normstahla, Novoferm czy z tańszych Wiśniowskiego, Krispol/Nice.

Zgadzam się z Tobą, ale nie o tym była mowa :)

dyskwalifikują produkt a sa czesto u nas stosowane

Nie słyszałem o takich praktykach typu 1 sprężyna/pół sprężyny :) zrobię mały research i się wypowiem.