Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykończenia 63m2

betty1

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w stanie deweloperskim (betonowa wylewka, gołe ściany, w cenie parapety, grzejniki, drzwi zewnętrzne, posadzka balkonowa). Mieszkanie ma przewidziane ścianki działowe takie, jak poniżej, aczkolwiek jeszcze ich nie ma, więc w cenie mogę je sobie ustawić jak chcę. Podobnie z rozmieszczeniem elektryki.

Mieszkanie wygląda na planie tak:

http://28dni.pl/pictures/404161.jpg

W związku z tym, że waham się między kupnem tego mieszkania, a mniejszego - zależy mi na informacji ILE mniej więcej muszę wydać na wykończenie tych 63m2. Meble właściwie mam i nie są one priorytetem.

Zakres prac i materiałów poniżej:

- położenie podłogi (pokoje panele, łazienka, aneks kuchenny, przedpokój - płytki)

- pomalowanie ścian (zakładam też, że potrzebne będzie szpachlowanie)

- zakup 3 drzwi z ościeżnicami

- szafa typu komandor w przedpokoju (2 skrzydła)

- wyposażenie garderoby (wieszaki, półki etc., myślałam też o drzwiach przesuwanych, jak w komandorze) - ale to mogę w czasie odłożyć

- biały montaż w łazience (wanna z parawanem nawannowym, żeby mogła pełnić funkcję prysznica, podwieszany sedes, umywalka z szafką, lustro)

- wyposażenie aneksu kuchennego, ale nie chcę wielu szafek, niedużo gotuję. Muszę jednak kupić lodówkę, piekarnik z płytą (do zabudowy) i ew. mikrofalę też do zabudowy.

- założenie roletek wewnętrznych we wszystkich pokojach (nie chcę karniszy i firan)

Czy jakaś dobra dusza znająca się na temacie mogłaby mi napisać czy uda mi się zamknąć w 40 tysiącach złotych? Nie chcę kupować paneli najgorszych, ale chciałabym jednocześnie żeby nie były też byle jakie, bo wiadomo - podłoga, to podłoga.

Będę bardzo wdzięczna za rady i oszacowanie kosztów wykończenia!

...na Twoje pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć....

są za duże rozbieżności choćby tylko w materiałach / urządzeniach / armaturze.....

za kuchnię z wyposażeniem możesz zapłacić ok. 10 000 a możesz zapłacić 50 000

łazienka podobnie....

w zasadzie te dwa pomieszczenia generują najwyższe koszty, reszta już nie ma takiego wielkiego znaczenia....

40 000 oznacza, że musisz oszczędnie się "wykańczać" ;)

• 5 weeks później...
...na Twoje pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć....

są za duże rozbieżności choćby tylko w materiałach / urządzeniach / armaturze.....

za kuchnię z wyposażeniem możesz zapłacić ok. 10 000 a możesz zapłacić 50 000

łazienka podobnie....

w zasadzie te dwa pomieszczenia generują najwyższe koszty, reszta już nie ma takiego wielkiego znaczenia....

40 000 oznacza, że musisz oszczędnie się "wykańczać" ;)

Ostatnio gdzieś czytałem ofertę firmy, która ze stanu deweloperskiego doprowadza do stanu użytkowego mieszkania i tam podstawowy standard bez mebli kuchennych kosztował 500 zł / m2

Więc jest szansa, ze w 40.000 się zmieścisz.

Odezwij się jak będziesz chciał na PW to poszperam i może mi się uda to ponownie znaleźć.