Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt murowania ściany z pustaków styropianowych

Monsiu

Recommended Posts

witam,

jak w temacie- interesuje mnie stawka za 1m2 za robociznę w technologii pustaków styropianowych.Wprawdzie wszyscy mówią,że murowanie jest banalnie proste i można zaoszczędzić na robociźnie,murując system godpodarczym,ale ja wolałabym kogoś sprawdzonego,ponieważ nikt z mojej rodziny nigdy niczego nie murował- - nie chcę,żeby uczyli się na moich ścianach.

czy stawka może różnić się od murarki tradycyjnej?

będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

pozdr.

Pustaki styropianowe są bardzo mało popularne, dlatego wątpię czy znajdziesz kogoś sprawdzonego. Najlepiej zapytaj u producenta tych kształtek styropianowych, z których chcesz budować. Najlepiej by było jakby on Ci polecił jakąś autoryzowaną ekipę...

Chociaż swoją drogą to bez sensu, bo skoro już taka technologia, to aż się prosi, żeby to zrobić samemu (nic nie trzeba murować, tylko składasz klocki i lejesz beton... noo, musisz jeszcze tylko pamiętać o zbrojeniu).

Powodzenia!

Witam!! A ja serdecznie odmawiałbym stosowania tego materiału do budowy domu ponieważ później z tymi ścianami są same kłopoty :( Jest kilka domów w mojej okolicy z tych pustaków i ich właściciele narzekają na te ściany. Głównym problemem jest wilgoć która nie ma gdzie "iść" bo styropian nie przepuszcza jej i wszystko skrapla się na powierzchni ściany i leje po niej na dół :( Ja osobiście uznaje ten materiał za 'wynalazek' i w żadnym wypadku nie chciałbym mieć wybudowanego domu z tych pustaków. Jest to jeszcze niesprawdzona do końca technologia, nie wiadomo czy takie domy będą służyły na długie lata :-? Polecałbym ściany ceramiczne jako materiał naturalny i sprawdzony od wieków ale to jest oczywiście moje zdanie :D Pozdrawiam!!

Witam!! A ja serdecznie odmawiałbym stosowania tego materiału do budowy domu ponieważ później z tymi ścianami są same kłopoty :( Jest kilka domów w mojej okolicy z tych pustaków i ich właściciele narzekają na te ściany. Głównym problemem jest wilgoć która nie ma gdzie "iść" bo styropian nie przepuszcza jej i wszystko skrapla się na powierzchni ściany i leje po niej na dół :( Ja osobiście uznaje ten materiał za 'wynalazek' i w żadnym wypadku nie chciałbym mieć wybudowanego domu z tych pustaków. Jest to jeszcze niesprawdzona do końca technologia, nie wiadomo czy takie domy będą służyły na długie lata :-? Polecałbym ściany ceramiczne jako materiał naturalny i sprawdzony od wieków ale to jest oczywiście moje zdanie :D Pozdrawiam!!
a to nie jest wina złej wentylacji? Oczywiście ściany może i trochę wilgoci wchłonie, ale i tak na zewnątrz będzie pewnie styro, które już jej nie puści dalej. Oczywiście jeżeli ktoś wierzy w oddychanie ścian.

U mnie w kuchni jak się coś mocniej gotuje, to też woda się leje po ściance. Ale już wystarczy włączyć okap i robi się sucho....

Ściany z pustaków styropianowych to jedne z najlepszych. Oczywiście do takiego budynku robisz wentylację z rekuperatorem i jest super. Właściciele ceramiki wtedy Ci tylko pozazdroszczą. Będę budował sobie taki dom. Dodatkowo docieplę 10-15cm styropianu, a ścianę północną 20cm styropianu. Sądzę, że otrzymam budynek 3-litrowy albo niewiele zbraknie do pasywnego.

witam,

dzięki za Wasze posty,

do Arnixa - będziesz dodatkowo docieplał styropianem warstwę zewnętrznego styropianu? Jestes pewnien? Przecież te pustaki mają na zewnątrz styropian - 5,10, 15 cm, do wyboru, czyli po co dodatkowo docieplać?

Co do wentylacji - ja planuję rozbudowę istnejącego domu, w którym mam wentylację grawitacyjną (dość kiepsko zrobioną), dlatego rekuperator nie wchodzi w grę.

Pytanie do znawców tego materiału- czy do grubszych pustaków styropianowych (15 cm na zewnątrz), można zastosować wentylację grawitacyjną (dobrze wykonaną), czy tylko dla tych najcieńszych (5+15=5)?

Rozbudowa w bok, tylko partner,45 m2.

a przez ścianę z ceramiki to wilgoć ucieka aż miło, domy dosłownie parują :lol:

Sorki, ale nie mogłam się powstrzymać. Drażni mnie jak ktoś takie banialuki opowiada. banialuki w stylu "nie chodź bez czapki bo złapiesz grypę" :-?

ok, a jak z wentylacją?możecie się wypowiedzieć w tej materii?

Może ktoś ma dom w tej technologii (5+15+15) i wentylację grawitacyjną?

Arnix-nie wiedziałam,że tak można,rozważę to (o ile to nie żart z tym styropianem na styropian) - czy ktoś tak budował?

Mymyk - czy może wiesz coś o tych pustakach styropianowych?Jeśli tak,poproszę o uwagi,informacje,spostrzeżenia z użytkowania itp.

dzięki z góry:)

• 2 weeks później...

a przez ścianę z ceramiki to wilgoć ucieka aż miło, domy dosłownie parują :lol:

Sorki, ale nie mogłam się powstrzymać. Drażni mnie jak ktoś takie banialuki opowiada. banialuki w stylu "nie chodź bez czapki bo złapiesz grypę" :-?

Banialuki? Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy przepuszczaniem a kumulowaniem? Zarówno wilgoci jak i ciepła? Ta technologia to porażka. Wnętrza bardzo szybko się nagrzewają, ale i bardzo szybko się wychładzają. O ile przy ogrzewaniu gazowym lub olejowym nie ma to tak dużego znaczenia (bo sterowanie kotłem jest bardzo precyzyjne), to w przypadku kotłów na paliwa stałe bardzo ciężko jest uniknąć znacznych skoków temperatury.

Pozdr

DJ

Banialuki? Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy przepuszczaniem a kumulowaniem? Zarówno wilgoci jak i ciepła? Ta technologia to porażka. Wnętrza bardzo szybko się nagrzewają, ale i bardzo szybko się wychładzają. O ile przy ogrzewaniu gazowym lub olejowym nie ma to tak dużego znaczenia (bo sterowanie kotłem jest bardzo precyzyjne), to w przypadku kotłów na paliwa stałe bardzo ciężko jest uniknąć znacznych skoków temperatury.

Wystarczy zrobić podłogówkę. Do tego wszystkie ścianki działowe z ciężkich silikatów i już masz całkiem niezłą akumulację (jeżeli komuś na tym zależy)...

Wystarczy zrobić podłogówkę. Do tego wszystkie ścianki działowe z ciężkich silikatów i już masz całkiem niezłą akumulację (jeżeli komuś na tym zależy)...

Ja na parterze mam jakieś 15 m2 ścianek działowych. Zrobię z tego prawdziwy bufor ciepła i wilgoci ;-).

Z tą akumulacją jest dokładnie tak samo jak z wentylacją. Dopiero jej brak uświadamia nam, jak duże ma znaczenie.

A jeśli chodzi o podłogówkę, to nie przekonuje mnie połączenie podłogówki z drewnem. Wiem, że masa osób na tymf forum pisze, że to działa i ma się dobrze. Ale corocznie widzę, co się dzieje w środku zimy z parkietem w mieszkaniu, w którym póki co jeszcze mieszkam. Nawet nie chcę myśleć co działoby się, gdyby pod nim była podłogówka. Wiem, że pod podłogówkę daje się warstwową deskę, ale drewno to zawsze drewno.

Pozdr

DJ