topazik21 04.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam wszystkich i z gory dziekuje za pomoc Chcialabym przeprowadzic remont i w sumie jak sie popatrzec na to z boku wychodzi ze generalny.Dom nie zostal jeszcze na mnie przepisa mieszkam za granica i nie bylabym w stanie byc na miejscu wystarczajaco dlugo zeby zalatwica formalnosci wiec z chwili obecnej bedzie lepiej jesli wciaz bedzie widnial na nia w dokumentach.Dom miesci sie na dzialce 3 arowej o powierzchni okolo 85m2 z czesciowym podpiwniczeniem klika lat temu stary drewniany ganek zostal rozebrany i na jego miejscu zostala dobudowana kuchnie i maly przedpokoju wiec ta czesc domu jest nowa z pustakow polaczona ze stara czescia. Chcialabym na starych fundamentach postawic nowe sciany oraz podciagnac dach tak zeby zrobic zamieszkale poddasze, myslalam rowniez o niewielkim poglebieniu i powiekszeniu piwnicy. Nie jestem pewna jakie papiery beda potrzebne, teoretycznie zostaje na starych fundamentach ale podnosze dach wiec to juz zapewne bedzie zaliczane jako przebudowa. Tak naprawde nie znam sie na tym totalnie i zastanawiam sie czy jestem w stanie zrealizowac to w 140 000zl Wiem jedynie ze musze zalatwic indywidualny projekt a architektem ale na tym moja wiedza sie konczy. Czy lepiej bylo by mi zatudnic firme czy tak zwanego "majstra" Jeszcze raz dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 04.01.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam. Zacznij od projektu u architekta. Pozniej załatw pozwolenie na budowę. Następnie znajdz kier. bud., dobrą firmę i do dzieła. Co do tych 140, 000 to róznie bywa. Mi by nie starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 04.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja myślę ze ci wystarczy to co masz ale za projekt możesz dać nawet 4000zl i za kierownika ze 2500zl musisz sobie wszystko dobrze policzyć wrzuć parę fotek będzie łatwiej pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.01.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Nie jestem pewna jakie papiery beda potrzebne, teoretycznie zostaje na starych fundamentach ale podnosze dach wiec to juz zapewne bedzie zaliczane jako przebudowa. Przebudowa nie może zmieniać wysokości i obrysu budynku. To co robisz to nadbudowa lub odbudowa. Będzie więc do projektu potrzebna mapa do celów projektowych oraz aktualne warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 05.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ja też robiłem przebudowę góry i ganku. Robiłem wieniec, czyli dom urósł do góry, całkiem nowy i inny dach. Musiałem robić projekt i oczywiście, jak wspomniał poprzednik, mapkę do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts