Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RWE Stoen - zmiana taryfy z C na G

Recommended Posts

W RWE Stoen w Warszawie żeby zmienić taryfę z budowlanej C na normalną G wymagają dostarczenia:

-pozwolenia na użytkowanie budynku (budynki wielorodzinne) - jasna sprawa

-zaświadczenia o zakończeniu budowy (zabudowa szeregowa lub domy)

Ponieważ zbliża się termin 21 dni od których minie zawiadomienie PINB o zakończeniu budowy (mam nadzieję że dostanę milczący akcept) chciałbym się spytać jaki papier trzeba do RWE dostarczyć?

Skoro PINB wydaje zgodę poprzez milczący akcept oznacza to że żadnego papierka nie otrzymam. Czyli co mam iść do STOEN i pokazać że 21 dni temu złożyłem zawiadomienie o zakończeniu budowy w PINB i to im wystarczy?

Proszę o wypowiedź osób które niedawno miały do czynienia z takim zdarzeniem.

Przejdź się do PINB i tam na kopii zawiadomienia o zakończeniu budowy tej którą otrzymałeś podbitą jako poświadczenie jego złożenia przyłożą ci pieczatke "Niniejszym informuję, że PINB nie wniósł sprzeciwu w myśl art. 54......."... I to jest twój dowód oddania budynku do użytkowania...

Zwrócą ci też wtedy wszelkie protokoły, świadectwa...

Sam dowód złożenia nigdy nie może byćdowodem na to, że wniosek został pozytywnie załatwiony tzm. Ja mogę złożyć zawiadomienie o zakończeniu budowy, inspektorat wyrazi " sprzeciw" a ja ci okażę dowód nadania wniosku sprzed 21 dni i co ty na to?

a kto tu pisze o dowodzie złożenia..??! :roll:

marcin714 - rozumiem że logicznie to nie moze byc dowód (bo mógł być sprzeciw). ale jeśli zgoda jest w trybie milczącym to po jakiego kija zmuszać mnie do marnowania kolejnego dnia urlopu na wycieczki po urzędach żeby poszerzać moją kolekcję pieczątek?!?! Chyba jeśli ustawodawca napisał że zgoda jest w trybie milczącym to bardziej nielogiczne jest zmuszanie petenta do chodzenia po urzędach i wyciągania od nich zaświadczeń że urząd milczał :)

http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/bi/poradnik.php?id=32&typ=3

Czy przedsiębiorstwo energetyczne może żądać zawiadomienia o całkowitym lub częściowym zakończeniu budowy domu w przypadku złożenia wniosku o zmianę grupy taryfowej z C na G?

Przepisy ustawy - Prawo energetyczne, oraz aktów wykonawczych do ustawy, nie zawierają zapisów regulujących kwestie dokumentacji składanej przez odbiorców wraz z wnioskiem o zmianę grupy taryfowej. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną (Dz. U z 2004 r. , nr 105, poz.1114) przedsiębiorstwo energetyczne w taryfie dokonuje podziału odbiorców na grupy taryfowe według określonych kryteriów (§ 2 pkt 12, § 5 ust. 1 i § 8). Warunki zmiany grupy taryfowej określa umowa sprzedaży energii elektrycznej (§ 9 ust. 2). Kwestia ewentualnego udokumentowania wniosku o zakwalifikowanie odbiorcy do stosownej grupy spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne (art. 6 Kodeksu Cywilnego), tj. na odbiorcy. Takim dokumentem w przypadku przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego może być zawiadomienie właściwego organu o zakończeniu budowy lub, jeżeli wymagają tego przepisy prawa budowlanego, pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego (patrz art. 54 i n. ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r., Nr 207, poz. 2016, z późn. zm.).

Czyli jednak zawiadomienie może być dokumentem? :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...