ambroma 04.01.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Syn ma problem ze skórą na dłoniach. Zawsze miał wrażliwą i delikatną skóre, ale od jakiegoś czasu stale ma zaczerwienienia, pęknięcia, swędzenie, pieczenie itp. Był u kilku lekarzy, ale pomoc nie jest skuteczna. Maści kóre dostaje działają na krótko i problem wraca. Lekarze mówią że jest to skóra atopowa i nie ma na to lekarstwa. Dłonie to jego narzędzie pracy (jest studenten I roku ASP) więc bardzo sie tym martwię. Jak to leczyć? Gdzie się zgłosić? Moze ktoś z Was ma namaiary na dobrych dermatologów? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Przydałby się i alergolog...,bo takie objawy mogą być i są uczuleniu na jakiś- jakieś produkty. Zanim gdziekolwiek się zgłosisz i dostaniesz jakiś namiar ..spróbuj z linomagiem (ok.8zł) zawsze po każdym myciu delikatniewcieranym .Powodem mogą też być agresywne mydła - i przerzuć się na mydło o nazwie biały jeleń w płynie - i obserwuj .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.01.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 ja też mam skórę atopową, moja córcia również więc przetestowałam już mnóstwo maści, kremów aż trafiłam do emerytowanego pediatry który przypisał krem laticort- jest na receptę, kosztuje ok,2,50 za tubkę, odkąd zaczęłyśmy używać problemy skórne zniknęły, dodatkowo używamy balsamu A-derma i już ok. 10 miesięcy nie ma problemów z sucha i swędzącą skórą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Karolinko - to nie jest dobra porada :http://www.doz.pl/leki/p4671-Laticort__01 Sterydy i inne składniki ....hmm nie nadaje sie na dłuższe leczenie ,a z powodu skutków ubocznych jest na receptę ....To takie chwilowe maskowanie problemu - usuwa się alergen przedewszystkim.. Problem może i znikł - ale raczej czasowo... ,,Możliwe skutki uboczne: Zbyt długie stosowanie miejscowe może powodować zanikowe zapalenie skóry. Podczas leczenia może wystąić trądzik steroidowy, plamice, pieczenie, zaczerwienienie, nadmierną suchość. Ponadto w przypadku wystąpienia innych, niewymienionych działań niepożądanych należy poinformować lekarza." ze stronki ww. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6792,piel%C4%99gnacja,sk%C3%B3ry,atopowej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.01.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 tak, masz racje Martina, tylko my nie uzywamy laticortu tak często, na co dzień wystarcza a-derma a jak widzę że małej zaczyna się czerwienić skóra to wtedy smaruję punktowo żeby nie dopuścić do swędzenia i większych zmian.wcześniej zanim dotarłam do laticortu uzywałam elocomu, ale to bardzo sporadycznie, mimo że jest ze sterydami to jak mialam duże zapalenie skóry to tylko to mi pomagało.Teraz szukam jakiegos kremu do twarzy, mam bardzo wrażliwą i problemową skórę, dużo kosmetyków testowałam i jak narazie z żadnego nie jestem zadowolona, jak możecie cos polecic będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 No to zaszalej - masło kakaowe Ziaji za 2,88 w tesco - rewelka ...natłuszcza ,lekko brązuje i nie uczula .(nas 3 -za innych nie gwarantuję,ale Cię nie zrujnuję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.01.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 o widzisz, dzięki:)akurat jutro będę w tesco i to bedzie najważniejszy zakup. Człowiek wydaje mnóstwo pieniędzy na drogie kosmetyki a na takie nawet nie zwraca uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 To jeszcz podam Ci z moich nowoodkrytych HITÓW też super- ale raczej nie dla dziecka kremy ,które dostały laur konsumenta i są odkryciem roku 2009 - producent Celia - tu są 4 do wyboru mam 2 i super: kolory niebieski ,różowy , pomarańczowy i chyba zielony (denka )CELIA seria KOLAGEN -ok.. 5 ZŁ...MASZ I POSZALEJ ..z droższych 100% nie uczula taka seria AVENE tylko w aptece ,(sprawdza się też lub francuski GARNIER) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.01.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 To ja potwierdze dobra renome Ziaji - dobra bo polska i tania,a seria niebieska i to maslo kakaowe - super, bo bardzo delikatne. Tylko Ziaji niebieskiej plyn do demakijazu nie podraznia mi oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.01.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 z droższych 100% nie uczula taka seria AVENA tylko w aptece ,(sprawdza się też lub francuski GARNIER) Martina - nie ma czegos takiego, ze 100% nie uczula, kogos innego moze uczulac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 MBZ - Rozumowanie jak najbardziej poprawne ....no to 99 % bo to takie specjalistyczne i wychuchane na wodzie termalnej, bez konserwantów, środków zapachowych ....z owsem. http://www.avene.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 04.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 znacznie lepszą maścią - bezpieczniejszą jest Protopic - bezsterydowy do stosowania nawet na twarz - tyle, że nie jest refundowany a słono kosztuje tu też poczytać można http://wizaz.pl/images/beata/atopowe/index.php i tu http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Refundacja_ma%C5%9Bci_Protopic Jeśli synowi nasiliły się zmiany lub wystąpiły odkąd dostał się na ASP to może tam styka się z alergenem, teraz zimą jest znacznie gorszy czas dla skóry w ogóle a dla alergicznej w szczególności konieczny tu jest alergolog a nie dermatolog i to paranoja, że dermatolodzy ręce rozkładają Sama szukam namiarów na dobrego alegrologa, gdy dziecko było małe, jeszcze kilku lekarzy znałam, ale teraz wszyscy uciekli praktyki za granicą prowadzić I moje kilkunastoletnie doświadczenie z atopową skórą pokazuje - jak najdalej od starych lekarzy, niestety u nich pokutuje przekonanie, że steryd to jedyny skuteczny środek i innych leków nie znają lub nie mają do nich zaufania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 FAKTY...niestety. Tak to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 04.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Syn ma problem ze skórą na dłoniach. Zawsze miał wrażliwą i delikatną skóre, ale od jakiegoś czasu stale ma zaczerwienienia, pęknięcia, swędzenie, pieczenie itp. Był u kilku lekarzy, ale pomoc nie jest skuteczna. Maści kóre dostaje działają na krótko i problem wraca. Lekarze mówią że jest to skóra atopowa i nie ma na to lekarstwa. Dłonie to jego narzędzie pracy (jest studenten I roku ASP) więc bardzo sie tym martwię. Jak to leczyć? Gdzie się zgłosić? Moze ktoś z Was ma namaiary na dobrych dermatologów? Z góry dziękuję. ambroma, doskonalymi dermatologami jest dr Chlebus i dr Łopuszyńska http://www.bella-derm.pl/zyciorys-wlascicielki-gabinetu/. Wierz mi - sprawdzone. Dr Lopuszynska wyciagnela mnie z paskudnej alergii skornej, ktora kazdy inny dermatolog traktowal jako AZS i eksperymentujac na mnie leki sterydowe i niesterydowe probowal to leczyc, z coraz gorszym skutkiem ... Obecnie mam spokoj, a uczulenie na skorze pojawia sie tylko po zetknieciu z dwoma bardzo rzadkimi alergenami. Atopowa skora wymaga bardzo szczegolnej pielegnacji, czesto popartej testami i ... i metoda prob i bledow. Bardzo skuteczna sa masci Protopic (dla skory suchej) i odpowiednik Protopicu czyli Elidel (do skor tlustych/mieszanych). Nie mniej kazda terapia wymaga dokladnego badania i wywiadu ... Powodzenia w leczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 05.01.2010 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dzięki za informacje. Postaramy się oczywiście odkryć przyczynę tych problemów, gdyż to dopiero pomogłoby skutecznie zwalczyć chorobę. Niestety to długa droga i wszystko zależy od lekarzy na których trafimy. Część lekarzy dermatologów leczy metodą prób i błędów, czyli jak maść pomaga to dobrze, a jak nie to daje inną Raz jeszcze dziękuję za informacje o maściach, prawdopodobnie wyprobujemy, ale najpierw konsultacja u kolejnego lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 05.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A alergologa bierzecie pod uwagę ? To tak się diagnozuje metoda prób i błędów , wykluczeń - normalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 05.01.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A moze jakims, tymczasowym oczywiscie, rozwiazaniem jest, zeby na zajeciach uzywal rekawiczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 06.01.2010 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Szukam też alergologa, mam dostać wkrótce namiary. Jeśli chodzi o pracę w rękawiczkach, to chyba nie wchodzi w grę Ale dziekuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Szukam też alergologa, mam dostać wkrótce namiary. Jeśli chodzi o pracę w rękawiczkach, to chyba nie wchodzi w grę Ale dziekuję za rady. Ambroma na jakim kierunku jest Twój syn? Czy teraz ma do czynienia z preparatami, których wcześniej nie używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts