Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skóra atopowa - potrzebny dobry dermatolog W-wa

ambroma

Recommended Posts

Gosiek, syn jest za grafice. Ma kontakt z różnymi świństewkami :wink: ale ostatnio miał przerwę dwutygodniową w zajęciach i tez było kiepsko :cry:

Z pewnością chemia go podrażnia, ale co konkretnie trudno powiedziec.

Stara się ograniczać kontakt na ile to możliwe.

On miał od dziecka wrażliwą skórę, z tym że kiedyś wystepowały drobne problemy, np, pękająca skóra na zgięciach palców i tylko zimą. Od jakiegoś czasu (od 2 - 3 lat) jest nasilenie. Może to byc zwiazane z tym że przygotowując sie na studia bardzo dużo pracował i ciagle miał kontakt z farbami, węglem etc.

Nie chce nawet mysleć co byłoby gdyby nie mógł studiowac tego co naprawdę kocha :cry: Poświęcił bardzo, bardzo dużo aby dostać się na te studia. Udalo się już za drugim podejściem :p :wink: Jest bardzo szczęśliwy że robi to co lubi. Mam nadzieję, że uda nam się znależć skuteczna pomoc.

Na grafice i go uczula :roll: tam tylko fiksatywa śmierdzi - mnie dusi a mojej alergiczki jakoś nie 8)

węgiel to raczej nie uczula, ani ołówki :roll:

Przerwa dwutygodniowa nic nie daje, a właśnie może zaostrzyć objawy po powrocie do alergenu :-?

piszesz, że od 2-3 lat nasilenie - może coś innego zaistniało w domu, w szkole czy tam się coś nie zmieniło - czytaj przybyło :roll:

tu bez testów alergicznych pewnie nic nie będzie wiadomo :roll:

Unikać alergenu jak się da

Zyrtec (lub coś podobnego) doustnie

Protopic na miejsca zmienione zamiennie z maścią z wit A (ale taką bez substancji zapachowych - jest jedna na rynku, tłusta i bezzapachowa).

I niestety - stres zaostrza chorobę. Może czuć się dobrze, a wyskoczy mu na /po egzaminach.

Można kąpać ręce (i się ) w balneum, jak ktoś ma kasę.

I jeszcze jedno - malarz luzak bez etatu nikogo nie obchodzi, ale pracy na etacie (jakiś grafik, konserwator, nie wiem, co jeszcze) może nie dostać ze względu na badania lekarskie. Może niech przemyśli sprawę - czego nie będzie mógł robić i czy o tym wie - póki jeszcze jest na studiach i może coś zmienić.

testy alergiczne - pewnie, że trzeba, ale ujemny wynik oznacza tylko tyle, że akurat alergenu nie było w zestawie a dodatni - że jest uczulony na to, co jest w zestawie i może na coś jeszcze... Podstawą jest patrzeć na siebie i myśleć.

Mam umówioną wizytę do dobrego (mam nadzieję :roll: ) alergologa, który pewnie da dalsze dyspozycje. Na razie sen spędza mi z powiek kretyński system naszej służby zdrowia bo żeby dostać się do tego alergologa muszę mieć skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu, co wiąże się z odstaniem w kolejce po tzw.numerek do lekarza internisty :evil: W poniedziałek rano (ok. 6:30) ruszam na bój :evil: :evil: :evil:

Nie powiem nic więcej na ten temat :x bo moglibyście czuć się urażeni brakiem dobrego wychowania. :wink: