cinko 04.01.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam.Proszę was o radę, chciałem zrobić instalacje ciepłej i zimnej wody w domu,być może są tu na forum jacyś hydraulicy, którzy doradzą mi jak ją wykonać. Jakimi rurkami obecnie wykonywane są te instalacje ? Zastanawiałem się nad rurkami PP zgrzewanymi, lub rurki z wkładką aluminiową i złączki skręcane ? Co teraz się stosuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.01.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Zastanawiałem się nad rurkami PP zgrzewanymi, lub rurki z wkładką aluminiową i złączki skręcane ? Co teraz się stosuje ? Te dwie technologie są wiodące. Systemy klejone się nie przyjęły, stal i miedź są uznawane za trujące. To czy taniej wyjdzie PP czy PEX zależy od układu instalacji, ilości zakrętów, odgięć, pionów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.01.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam. Proszę was o radę, chciałem zrobić instalacje ciepłej i zimnej wody w domu, być może są tu na forum jacyś hydraulicy, którzy doradzą mi jak ją wykonać. Jakimi rurkami obecnie wykonywane są te instalacje ? Zastanawiałem się nad rurkami PP zgrzewanymi, lub rurki z wkładką aluminiową i złączki skręcane ? Co teraz się stosuje ? Stosuje się to, do czego ma się sprzęt, czyli niezbędne narzędzia. Masz jakieś oprócz młotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcio102 05.01.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Przyłączam się do pytania o wykonanie instalacji wodnej. Bo też jestem przed tymi pracami. Z narzędzi specjalistycznych do wykonania takiej instalacji nie mam nic (bo chyba nie chodzi o klucze uniwersalne czy przecinarkę). Ale wiem że przyrząd do zgrzewania można wypożyczyć/kupić.Która z tych instalacji jest łatwiejsza w wykonaniu ?Rozumiem że obydwie są jednakowo trwałe. U mnie instalacja chyba prosta : łazienka , toaleta , kuchnia , pralnia. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Właśnie skończyłem robić hydraulikę u siebie, rury zgrzewane z PP, zgrzewarkę kupiłem na allegro, jedną z takich tanich chińskich badziewi i jestem z niej całkowicie zadowolony. Sama technologia też warta polecenia, tania, łatwa, trudno w niej coś spierdzielić, jeśli się tylko zachowa podstawowe zasady. Szczegóły (w tym zdjęcia) można obejrzeć w moim dzienniku budowy, ja zaś mogę napisać tyle, że przy odrobinie chęci i pomyślunku rzecz jest jak najbardziej do zrobienia, warto tylko przed robotą po pierwsze spędzić trochę czasu czytając co się da n/t takiej technologii łączenia rur (na stronie Wavina jest bardzo fajny poradnik), po drugie dobrze się zastanowić nad rozplanowaniem punktów hydraulicznych oraz sposobami podejścia do nich rurami, żeby potem minimalizować ilość krzyżówek i "trudnych" miejsc. Całą robotę odwaliłem sam, ale chwilami jakiś pomocnik by się bardzo przydał, bo po prostu brakuje ręki. W razie pytań, wątpliwości oczywiście zawsze jest forum muratora J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik.mech 06.01.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 rury pp są o tyle lepsze od pex bo eliminuje się bardzo dużo połączeń skręcanych co eliminuje miejsca potencjalnych nieszczelności, poza tym są bardzo elastyczne i nie musisz się martwić że ci coś pęknie jak nagniesz rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 06.01.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Co do narzędzi to myślę o kupnie zgrzewarki, nożyce do ciecia są w zestawie,myślałem nad zdzierakiem do rur tylko nie wiem czy jest potrzebny. Zastanawiam się tylko czy instalacja PP przy ciepłej wodzie nie jest za słaba, podpowiedzcie jakie przekroje rurek zachować lub jakie się stosuje.? Na jakiej wysokości wyciągnąć rurki na ścianie z ciepłą i zimną wodą przy bateriachmontowanych do umywalki.? Może znacie jakieś ciekawe strony dotyczące montażu systemu zgrzewanego,które rurki, jakiej firmy zastosować słyszałem że wavin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.01.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Co do narzędzi to myślę o kupnie zgrzewarki, nożyce do ciecia są w zestawie, myślałem nad zdzierakiem do rur tylko nie wiem czy jest potrzebny. Te nożyce do cięcia, które są w zestawie wyrzuć od razu, absolutnie do niczego się nie nadają. Ciąć cokolwiek zaczęły dopiero po naostrzeniu (wcześniej jedynie miażdżyły), a i wtedy praca nimi, to była męczarnia. Kupiłem Topexa za 30zł i jest od nich o całą epokę lepszy. Zdzierak do rur jest potrzebny do rur stabi, jeśli takie planujesz, jeśli nie - daruj sobie. Jest jeszcze taka temperówka, jej poprawna nazwa to "gradownik", służy do poprawiania końców rur, ale do niczego się nie przydaje. Zastanawiam się tylko czy instalacja PP przy ciepłej wodzie nie jest za słaba, Jeśli chcesz mieć pewność - kup rury stabi, ale jesli twoje rury będą leżeć w wylewkach, a podejścia będą pochowane w zatynkowanych bruzdach, to moim zdaniem nie ma to sensu. podpowiedzcie jakie przekroje rurek zachować lub jakie się stosuje.? U siebie zrobiłem tak: wszystkie podejścia średnicą fi20. Jak gdzieś się schodziły razem dwie rurki fi20, to dalej szła już fi25. Jak w pionie instalacyjnym schodziły mi się z dwóch łazienek zasilające je rury fi25 to dalej już szła fi32 i taka średnica jest u mnie największa. Tak szczerze mówiąc, jest to lekki przesadyzm, spokojnie można było zostać przy tym fi25 jako największej średnicy, ale stwierdziłem, że robię dla siebie, zaszaleję. Na jakiej wysokości wyciągnąć rurki na ścianie z ciepłą i zimną wodą przy bateriach montowanych do umywalki.? Przy umywalkach robiłem podejście do syfonu na 50cm od poziomu docelowej podłogi, króćce do baterii ciut ponad nim (patrz zdjęcia w moim dzienniku). W kuchni oraz pod zlewem gospodarczym jest to zrobione 20cm niżej bo i te zlewy są głębsze i ich syfon jest zwykle tak robiony, że wylot w nim dość nisko wychodzi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT S. 08.01.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 witam ,w odpowiedzi na pytanie dot, inst, wodnej ; najprosciej i dobrze jest wykonac inst,na prostym rozdzielaczu do CO. -brak polaczen w podlodze dobre-rowne cisnienie wody,koszty troche wieksze jak w ins, klejonej ale nieznacznie,zastosowane rury to al-pex ,polecam spawdzone.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 11.01.2010 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. Myślę że wykonam instalacje jako zgrzewaną tym tylko, że ciepłą wodę puszczęw rurze ze stabilizatorem stąd mowa o zdzieraku, abym mógł to zgrzać. Zastanawiałem, się kiedyś nad rozdzielaczem tylko czy te rury nadają się do instalacji wody pitnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.01.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. Myślę że wykonam instalacje jako zgrzewaną tym tylko, że ciepłą wodę puszczę w rurze ze stabilizatorem stąd mowa o zdzieraku, abym mógł to zgrzać. Zastanawiałem, się kiedyś nad rozdzielaczem tylko czy te rury nadają się do instalacji wody pitnej ? Nie ma sensu dopłacania za rury "stabi" dla c.w.u. Rurkę ciepłej wody i cyrkulacji obowiązkowo trzeba docieplić 2-3cm otuliny lub pianki, więc ma ona gdzie się rozszerzać. Do zimnej wody wystarczy peszel z luzem żeby nie została zatynkowana "na sztywno". Do wody pitnej nadaje się tak samo PEX jak i PP. Nie wolno stosować miedzi i ocynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.01.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Rurkę ciepłej wody i cyrkulacji obowiązkowo trzeba docieplić 2-3cm otuliny lub pianki, Co do rur Stabi w pełni się zgadzam, a ponieważ moje rury jeszcze niepoizolowane, sam mam z kolei pytanie: jak uzyskać te 2-3cm otuliny? Typowe piankowe osłony, te szare mają może z centymetr. Te czerwone chyba jeszcze mniej. W popularnych sklepach innych osłon szczerze mówiąc nie widziałem. W "Platformie" oraz w hurtowni hydraulicznej,w której się zaopatruję mają jeszcze sztywne osłony z pianki (wygląda jak PU) zapakowanej w sztywną rurę osłonową, to jest izolacja po byku, jednak na cały dom by cenowo wyszło chyba drożej niż cała reszta instalacji no i zdaje się, że to można na rury tylko nasuwać, więc trzebaby już w trakcie montażu je nakładać. Co więc zostaje? Dać tą szarą rurę i wystaczy? Kłaść dwie osłony jedną na drugą? Czy może jest jeszcze coś innego? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.01.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Co więc zostaje? Dać tą szarą rurę i wystaczy? Kłaść dwie osłony jedną na drugą? Czy może jest jeszcze coś innego?J. Dokładnie tak - dwie, trzy otuliny jedna na drugą - ile tylko masz miejsca. W bruzdach można przytrzymać rurki opaskami i zapiankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts