cinko 04.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam. Tutaj chcę zapytać o rozwiązanie techniczne instalacji c.o oraz podłogówki. Rozmawiałem z 2 hydraulikami i co innego każdy proponuje, chciałbym znać wasze zdanie na ten temat, przedstawie w czym rzerz : Dom 120m kw. parter oraz poddasze użytkowe. Piec węglowy. Na parterze chciałem zrobić podłogówkę w 4 pomieszczeniach w pozostałych 2 karoryfer i wyprowadzenia pod kaloryfer w tych 4 pom. co podłogówka Poddasze 5 pomieszczeń i 1 pomieszczenie podłogówka. I myślałem aby na parterze dać 2 rozdzielacze (oddzielnie podłogówka i karoryfery dlatego aby temp.na podłogówce nie była za wysoka i abym mógł oddzielnie regulować temp ) i 1 na górze. A może wystarczy dać tylko 2 rozdzielacze ( na dole w 1 rozdzielaczu podłogówka i karoryfery )? Jakie było by najlepsze rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 07.01.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 ja bym dał oddzielny rozdzielacz do podłogówki (góra i dół) i dwa oddzielne do grzejniów. Mam tak zrobione, ogrzewanie śmiga mi na piecu zasilanym gazem ziemnym i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT S. 08.01.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 witam, temat podlogowki jest bardzo obszerny i skomplikowany malo ktory instalator potrafi poprawnie wykonac obiegi podlogowe,jesli ma dzialac poprawnie musi byc osobny rozdzielacz z mieszaniem -pompa,rotametramy-potrzebne do -wyregulowania przeplywu na petlach,na zasilaniu zawor mieszajocy-temp;zasil.inna jak na grzejniki,dobrze jest wykonac obliczenia ile czego potrzeba;standardowo potrzeba 7mb.alupexa na m2,uzyskac mozna wtedy 80w z m2.zas jeden obieg nie powinien przekroczyc 100mb, jeszcze dobra izolacja podlogi min,10cm i gotowe, powodzenia przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 11.01.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam.Rozmawiałem z znajomym instalatorem który mi proponował zrobić tak: - na dole zrobić jeden rozdzielacz na tym rozdzielaczu podpięte by były: -kuchnia 12,7 m podłogówka -salon 18,6 m i tu 2 obwody podłogówki żeby szybciej się nagrzało -korytarz 7,3m podłogówka -łazienka 6,8 m podłogówka + grzejnik na ręcznik -spiżarka 5,6 m grzejnik -pokój 10,9m grzejnik - góra jeden rozdzielacz i podpięte by było: -pokój 17,9m grzejnik -pokój 13 m grzejnik -pokój 11,2 m grzejnik -łazienka 7,6m podłogówka + grzejnik na ścianie na ręcznik -garderoba 3,7 m grzejnik Na dole przy rozdzielaczu 8 obwodów przy powrotach podłogówki proponuje założyć regulatory temperatury Proszę o waszą opinie ewentualnie co proponujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 11.01.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 slyszalem ze pod wyloty grzejnikow sie podpina podlogowke ale zeby odwrotnie no cuz czlowiek caly czas sie uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.01.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witam. Rozmawiałem z znajomym instalatorem który mi proponował zrobić tak: - na dole zrobić jeden rozdzielacz na tym rozdzielaczu podpięte by były: -kuchnia 12,7 m podłogówka -salon 18,6 m i tu 2 obwody podłogówki żeby szybciej się nagrzało -korytarz 7,3m podłogówka -łazienka 6,8 m podłogówka + grzejnik na ręcznik -spiżarka 5,6 m grzejnik -pokój 10,9m grzejnik - góra jeden rozdzielacz i podpięte by było: -pokój 17,9m grzejnik -pokój 13 m grzejnik -pokój 11,2 m grzejnik -łazienka 7,6m podłogówka + grzejnik na ścianie na ręcznik -garderoba 3,7 m grzejnik Na dole przy rozdzielaczu 8 obwodów przy powrotach podłogówki proponuje założyć regulatory temperatury Proszę o waszą opinie ewentualnie co proponujecie. Wszystko Ok, tylko że regulator to możesz sobie dać gdy masz dom ogrzewany kotłem gazowym- ustawiasz temp. wody na 50 st, i regulatorami zbijasz do tych 38 st w obwodach podłogowych. Natomiast gdy masz kocioł na węgiel, temp. moze wzrosnąć do wyższych temperatur. Poprawnie powinno wyglądać to tak; Na obwody podłogowe osobny rozdzielacz. W rozdzielaczu tym montujesz osobny zawór trójdrogowy oraz osobną pompę, tak aby wyregulować w tych obwodach niższą temperaturę. Jeśli wtedy zajdzie potrzeba regulacji na poszczególnych obwodach podłogówki- to wtedy dajesz głowice termostatyczne, lub ( zdecydowanie lepiej- termostaty elektroniczne i elektrozawory). Po prostu grzejniki i ogrzewanie podłogowe potrzebują innych temperatur wody zasilającej, oraz innych przepływów. Trudno to pogodzić zasilając je wszystko jedną temperaturą oraz jedną pompą. Zawsze coś będzie pracowało nie w swoich parametrach. Dlatego warto oddzielić te obwody. Wtedy na piecu będziesz mógł utrzymywać właściwą temperaturę, zasilać grzejniki taką aby w razie potrzeby temperaturę grzejnika ograniczyć głowicą, a jednocześnie nie przegrzać obwodów podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 12.01.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 U mnie będzie kocioł na węgiel, więc z temperaturą pewnie różnie. Czyli mam rozumieć, że proponował byś abym zastosował : Jeden rozdzielacz podłogówka parter + piętro oraz jeden rozdzielacz grzejniki parter+ piętro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 14.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Tak byłoby najlepiej- rozdzielacze sa drogie, więc zastosowanie czterech (dwa na parter i dwa na pietro może być zbyt drogie i niepotrzebne).Oprócz tego dodatkową pompę na podłogówkę, aby nie było sytuacji, że woda w rurach stoi- ma płynąc aby równomiernie grzać podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 14.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 W związku z tym , że w wątku o podłogówce nie byłem w stanie uzyskać odpowiedzi na pytanie, zadam je tutaj licząc na łut szczęścia : Zakładając, że mam niskie wymaganie, niskie oczekiwania, że chcę mieć zawsze ciepłą wodę i ciepły kaloryfer w łazience, nie potrzebuję prawie żadnej regulacji temperatury, to co się stanie jeśli zasilę podłogówkę w taki sposób: Od kotła na paliwo stałe odejście ciepłej wody do bojlera i po drodze pompka, wyjście wody z bojlera (140L) do zasilania kaloryfera ręcznikowego w łazience, wyjście z kaloryfera do zasilania podłogówki, wyjście z podłogówki do powrotu zimnej wody do kotła. Jedyna opcja regulacyjna to trójnik między wyjściem z kaloryfera i zasileniem podłogówki, zawór kulowy przed podłogówką umożliwiający mi odcięcie podłogówki na lato. Największym priorytetem jest ciepła woda, po zagrzaniu bojlera ciepło będzie ogrzewać łazienkę i kaloryfer odbierze energię z gorącej wody na tyle, żeby bezpiecznie zasilić podłogówkę. Ma być tanio i ciepło, i prosta prymitywna budowa . Czego nie przewidziałem ? (naturalnie przykręcenie kaloryfera odetnie mi wszystkie odbiorniki - to wiem). Jeśli macie inny pomysł na zasilenie tych 3 odbiorników - tani, to proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 18.01.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jeśli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń tego układu i taniość jest priorytetem, to układ jest OK. I generalnie przy małych układach można to stosować. zastanów się tylko nad zaworem trójdrogowym- nie jest zbyt drogi w stosunku do kaloryfera, bojlera, PEX do podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 18.01.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Naturalnie przed kotłem i dla jego bezpieczeństwa będzie zawór mieszający trójdrogowy. Podejrzewam jednak , że Ty mówisz o zaworze mieszającym dla podłogówki, który zagwarantuje , że podłogówka nie ulegnie przegrzaniu i wyrówna temperatury wejścia i wyjścia z podłogówki , czy o to chodzi ? To prawda, ten zawór to żaden wydatek w skali domu. Musze poszukać jak on powinien być zamontowany w układzie. A może prostszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zaworu termostatycznego - takiego jak do kaloryferów, założonego na wyjściu pętli ? Zamknie się, gdy będzie za gorąco, a otworzy gdy zimno....tylko jeśli się zamknie, to zablokuje przepływ przez kaloryfer i bojler.... Nie jest prosto być centusiem. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts