Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja c.o oraz podłogówka

cinko

Recommended Posts

Witam.

Tutaj chcę zapytać o rozwiązanie techniczne instalacji c.o oraz podłogówki.

Rozmawiałem z 2 hydraulikami i co innego każdy proponuje, chciałbym znać wasze zdanie na ten temat, przedstawie w czym rzerz :

Dom 120m kw. parter oraz poddasze użytkowe. Piec węglowy.

Na parterze chciałem zrobić podłogówkę w 4 pomieszczeniach w pozostałych 2 karoryfer i wyprowadzenia pod kaloryfer w tych 4 pom. co podłogówka

Poddasze 5 pomieszczeń i 1 pomieszczenie podłogówka.

I myślałem aby na parterze dać 2 rozdzielacze (oddzielnie podłogówka i karoryfery dlatego aby temp.na podłogówce nie była za wysoka i abym mógł oddzielnie regulować temp ) i 1 na górze.

A może wystarczy dać tylko 2 rozdzielacze ( na dole w 1 rozdzielaczu podłogówka i karoryfery )?

Jakie było by najlepsze rozwiązanie ?

witam, temat podlogowki jest bardzo obszerny i skomplikowany malo ktory instalator potrafi poprawnie wykonac obiegi podlogowe,jesli ma dzialac poprawnie musi byc osobny rozdzielacz z mieszaniem -pompa,rotametramy-potrzebne do -wyregulowania przeplywu na petlach,na zasilaniu zawor mieszajocy-temp;zasil.inna jak na grzejniki,dobrze jest wykonac obliczenia ile czego potrzeba;standardowo potrzeba 7mb.alupexa na m2,uzyskac mozna wtedy 80w z m2.zas jeden obieg nie powinien przekroczyc 100mb, jeszcze dobra izolacja podlogi min,10cm i gotowe, powodzenia przy pracy.

Witam.

Rozmawiałem z znajomym instalatorem który mi proponował zrobić tak:

- na dole zrobić jeden rozdzielacz na tym rozdzielaczu podpięte by były:

-kuchnia 12,7 m podłogówka

-salon 18,6 m i tu 2 obwody podłogówki żeby szybciej się nagrzało

-korytarz 7,3m podłogówka

-łazienka 6,8 m podłogówka + grzejnik na ręcznik

-spiżarka 5,6 m grzejnik

-pokój 10,9m grzejnik

- góra jeden rozdzielacz i podpięte by było:

-pokój 17,9m grzejnik

-pokój 13 m grzejnik

-pokój 11,2 m grzejnik

-łazienka 7,6m podłogówka + grzejnik na ścianie na ręcznik

-garderoba 3,7 m grzejnik

Na dole przy rozdzielaczu 8 obwodów przy powrotach podłogówki proponuje założyć regulatory temperatury

Proszę o waszą opinie ewentualnie co proponujecie.

Witam.

Rozmawiałem z znajomym instalatorem który mi proponował zrobić tak:

- na dole zrobić jeden rozdzielacz na tym rozdzielaczu podpięte by były:

-kuchnia 12,7 m podłogówka

-salon 18,6 m i tu 2 obwody podłogówki żeby szybciej się nagrzało

-korytarz 7,3m podłogówka

-łazienka 6,8 m podłogówka + grzejnik na ręcznik

-spiżarka 5,6 m grzejnik

-pokój 10,9m grzejnik

- góra jeden rozdzielacz i podpięte by było:

-pokój 17,9m grzejnik

-pokój 13 m grzejnik

-pokój 11,2 m grzejnik

-łazienka 7,6m podłogówka + grzejnik na ścianie na ręcznik

-garderoba 3,7 m grzejnik

Na dole przy rozdzielaczu 8 obwodów przy powrotach podłogówki proponuje założyć regulatory temperatury

Proszę o waszą opinie ewentualnie co proponujecie.

Wszystko Ok, tylko że regulator to możesz sobie dać gdy masz dom ogrzewany kotłem gazowym- ustawiasz temp. wody na 50 st, i regulatorami zbijasz do tych 38 st w obwodach podłogowych.

Natomiast gdy masz kocioł na węgiel, temp. moze wzrosnąć do wyższych temperatur.

Poprawnie powinno wyglądać to tak;

Na obwody podłogowe osobny rozdzielacz. W rozdzielaczu tym montujesz osobny zawór trójdrogowy oraz osobną pompę, tak aby wyregulować w tych obwodach niższą temperaturę. Jeśli wtedy zajdzie potrzeba regulacji na poszczególnych obwodach podłogówki- to wtedy dajesz głowice termostatyczne, lub ( zdecydowanie lepiej- termostaty elektroniczne i elektrozawory).

Po prostu grzejniki i ogrzewanie podłogowe potrzebują innych temperatur wody zasilającej, oraz innych przepływów. Trudno to pogodzić zasilając je wszystko jedną temperaturą oraz jedną pompą. Zawsze coś będzie pracowało nie w swoich parametrach.

Dlatego warto oddzielić te obwody. Wtedy na piecu będziesz mógł utrzymywać właściwą temperaturę, zasilać grzejniki taką aby w razie potrzeby temperaturę grzejnika ograniczyć głowicą, a jednocześnie nie przegrzać obwodów podłogowych.

W związku z tym , że w wątku o podłogówce nie byłem w stanie uzyskać odpowiedzi na pytanie, zadam je tutaj licząc na łut szczęścia :

Zakładając, że mam niskie wymaganie, niskie oczekiwania, że chcę mieć zawsze ciepłą wodę i ciepły kaloryfer w łazience, nie potrzebuję prawie żadnej regulacji temperatury, to co się stanie jeśli zasilę podłogówkę w taki sposób:

Od kotła na paliwo stałe odejście ciepłej wody do bojlera i po drodze pompka, wyjście wody z bojlera (140L) do zasilania kaloryfera ręcznikowego w łazience, wyjście z kaloryfera do zasilania podłogówki, wyjście z podłogówki do powrotu zimnej wody do kotła. Jedyna opcja regulacyjna to trójnik między wyjściem z kaloryfera i zasileniem podłogówki, zawór kulowy przed podłogówką umożliwiający mi odcięcie podłogówki na lato.

Największym priorytetem jest ciepła woda, po zagrzaniu bojlera ciepło będzie ogrzewać łazienkę i kaloryfer odbierze energię z gorącej wody na tyle, żeby bezpiecznie zasilić podłogówkę.

Ma być tanio i ciepło, i prosta prymitywna budowa . Czego nie przewidziałem ? (naturalnie przykręcenie kaloryfera odetnie mi wszystkie odbiorniki - to wiem). Jeśli macie inny pomysł na zasilenie tych 3 odbiorników - tani, to proszę o sugestie.

Naturalnie przed kotłem i dla jego bezpieczeństwa będzie zawór mieszający trójdrogowy.

Podejrzewam jednak , że Ty mówisz o zaworze mieszającym dla podłogówki, który zagwarantuje , że podłogówka nie ulegnie przegrzaniu i wyrówna temperatury wejścia i wyjścia z podłogówki , czy o to chodzi ?

To prawda, ten zawór to żaden wydatek w skali domu.

Musze poszukać jak on powinien być zamontowany w układzie.

A może prostszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zaworu termostatycznego - takiego jak do kaloryferów, założonego na wyjściu pętli ? Zamknie się, gdy będzie za gorąco, a otworzy gdy zimno....tylko jeśli się zamknie, to zablokuje przepływ przez kaloryfer i bojler.... Nie jest prosto być centusiem.

Dzięki !