Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian jako dylatacja dla paneli podłogowych

pingo

Recommended Posts

Podczas robienia wylewek używałem 1 cm styropianu jako dylatacji i zostawii wystaje on wyżej niż poziom podłogi. Pytanie jest następujące: czy styropian będzie wystarczającą dylatacją dla paneli podłogowych, czy lepiej wyciąć go do podłogi i zrobić pustą przestrzeń od ścian jako dylatacje?

Można przyciąć styropian do poziomu jastrychu, nie będzie problemu. Pamiętaj jednak, aby nie układać paneli na ścisk przy samej ścinie stosuj kliny dystansowe, które później zakryje listwa cokołowa. W innym przypadku w ciągu roku kiedy zmiejsza i zwiększa się wilgotność powietrza w domu/mieszkaniu podłoga taka również reaguje - zmienia swoje wymiary i usi mieć miejsce na pracę.

wazne! listwe cokolowa przybijaj do sciany a nie do podlogi...pzdr

To jest fakt tak oczywisty, żę nie wspomniałem, ale dobrze legar pomagół. Ja listwę do ściany przymocowałem spinkami zawsze można zdemontować łatwo, gdyby była potrzeba w przyszłości położenia dotatkowych przewodów np. kablówka, głosniki.

pozdrawiam

Na wszelki wypadek wyciąłem w końcu styropian do poziomu jastrychu, dylatację robię za pomocą klinów, tak jak podają w instrukcjach.

legar - zgodnie ze wszystkimi instrukcjami jakie widziałem panele powinny poleżeć dwie doby w pomieszczeniu w którym będą montowane, w temperaturze pokojowej. I tak też zrobiłem u siebie. Panele w salonie już prawie gotowe, pokryłem około 3/4 pomieszczenia, dzisiaj kończę.