Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiana st gazowego przeplywowego piecyka na bezpieczniejszy

danwols

Recommended Posts

witam,

mam pytanie , czy jest mozliwosc podlaczenia gazowego przeplywowego podgrzewacza wody z zamknieta komorą spalania w miejsce gdzie byl stary podgrzewacz, podejrzewam ze z otwarta komorą. budynek jest z lat 60tych, mieszkanie na ostatnim pietrze i piecyk nie byl wymieniany. jestem w trakcie remontu mieszkania i chcialbym zmienic na nowszy bezpieczniejszy model. w lazience jest punkt do ktorego byl podlaczony piecyk w linii prostej pod nim sa drzwiczki- nie wiem do czego zaden kominiarz nigdy tam nie zagladal ale ostatnio powiedzieli mi ze musi byc to zamkniete. czy moge to miejsce zamurowac? czy musi zostac?dodatkowo mam okolo 50 cm od punktu podlaczeniowego kratke wentylacyjna. Bylo tez okno do kuchni, jednak pozbylem sie jego ale nie wiem czy slusznie. czy te okno powinno byc czy nie, okna nie wstawie ale moge wstawic jakis manualny nawiewnik w scianie naprzeciwko piecyka. Kubatura pomieszczenia wynosi 8,332m3. Kuchnie przenioslem do pokoju tworzac aneks. chcialbym podlaczyc okap i w pokoju jest kratka wentylacyjna natomiast w bylej kuchni obecnie przeadaptowanej na sypialnie jest kratka wentylacyjna i kratka pod którą był okap, zatem gdzie podlaczyc rure do okapu?. Prosze o pomoc na w/w temat,

Pozdrawiam,

Daniel