Aśka 14.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Podstawowym źródłem ciepła ma być u mnie kominek z rozprowadzniem. Ze wzgledu na brak gazu ziemnego, jako alternatywe i dogrzanie planujemy piece akumulacyjne. Wiem że podłogówka wyglądałby najlepiej no ale koszty.......Doradźcie jak wyglada estetyka pomieszczeń z takim piecem? Chodzi mi głównie o salon. Czy bardzo "rzucają się" w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofP 14.01.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Podstawowym źródłem ciepła ma być u mnie kominek z rozprowadzniem. Ze wzgledu na brak gazu ziemnego, jako alternatywe i dogrzanie planujemy piece akumulacyjne. Wiem że podłogówka wyglądałby najlepiej no ale koszty.......Doradźcie jak wyglada estetyka pomieszczeń z takim piecem? Chodzi mi głównie o salon. Czy bardzo "rzucają się" w oczy? Ja mam duży piec AEG (7kW) wszystko zależy od tego gdzie go ustawisz, sam w sobie nie jest jakoś specjalnie szpetny. W nowobudowanym domu można spróbować wymyślić dla niego jakąś wnękę (zachowując konieczne odległosci). Sprawdż jeszcze ceny na podłogówkę - bo Devi faktycznie jest drogie. Poza tym zastanów się czy warto kupować piece akumulacyjne jeśli mają służyć tylko jako wspomagające źródło ciepła. Jeśli chcesz palić regularnie w kominku przynajmniej rano i wieczorem to w zasadzie prawie w 100% możesz korzystać z drugiej taryfy mając zwykłe grzejniki konwektorowe (podczas drogiej taryfy będziesz palić w kominku). Szczegółowo opisałem to w wątku gaz czy prąd na forum Sondaże. P.S. Do sypialni zamiast konwektorów polecam grzejniki promiennikowe naścienne - estetyczne, bardzo przyjemne w działaniu i pozwalające zaoszczędzieć dodatkowe pieniądze (niższe koszty eksploatacji wg. producentów o kilkanaście procent). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 14.01.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Jakie grzejniki promiennikowe godne są polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofP 14.01.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Jakie grzejniki promiennikowe godne są polecenia? Ja mam Airelec od 3 sezonów. Jestem z niego b. zadowolony. Niestety obecnie ten model (2kW) kosztuje ok 1000zł. Kupiłem też w Castoramie promiennik Golden - kosztował 1/3 ceny, ale różnice in minus znaczne. Jest po pierwsze mniej estetyczny, po drugie głośniejszy. Być może jest to feler mojego egzemplarza - perforowana blacha na grzejniku nagrzewając się/ schładzając wydobywa z siebie trudne do opisania dźwięki. Nie są one jakieś specjalnie głośne, ale w absolutnej (w moim pzrypadku) sypialnianej ciszy były odrobinę denerwujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts