Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do ekspertow

kamil26

Recommended Posts

Nie mam kompletnie zadnego pojecia w tym temacie dlatego tez zwracam sie do was z prosba o pomoc mam nadzieje ze ktos mi odpowie na moje skomplikowane i zawile pytania jak dziecku tak zebym zrozumial:)

jest taka mozliwosc przewiercenia sie przez futrune 10cm?

nie proszac o pomoc fachowca ze sprzetem wazacym tone?

1 chce zamocowac drewniana listwe ... dosyc gruba moze okolo 2-3 cm do metalowej futryny na dzwi.... moje pytanie jak mam to zrobic?? tzn

jak mam dobrac grubosc wiertla zeby zrobic otwor w futrynie w stosunku do kolka...

nr2 co to ma byc za kolek? a moze wkret?

nr3 czy w drewnianym elemencie tez musze zrobic otwor tej samej grubosci co w metalu??

nr4 jakiego wiertla uzyc? (wiem ze do metalu:) ale czy wiertla do metalu roznia sie czyms miedzy soba? wystarczy pierwsze lepsze?)

nr5 jak mam wiercic w metalu?? jakie obroty ustawic podobno to wazne.

nr6 czy bedzie to pewniejsze polaczenie niz np w cegle dziurawce podkreslam ze na tej listwie chce sie bardzo dynamicznie podciagac czyli obciazenie jakie bedzie na niej spoczywac bedzie bardzo rozne podejzewam ze czasami nawet duzo ponad 150kg a sekunde pozniej bedzie bliskie zeru i za chwilke znow spore obciazenie.

bardzo was prosze o porade licze ze znacie odpowiedzi:)

Gość ANSEXXX
możesz to wykonać z drewna o dużej twardości Buk Grab Jesion Klon jawor robisz wręgę < nut >frezarką frezem na odpowiednią Tobie głębokość i kształt < mocowanie do futryny za pomocą dybli rozprężnych fi 10 co 10cm -20cm to już i tak zbyt gęsto spokojnie wystarczy

Gość ANSEXXX
chyba ten drążek z linku od zbigniewa jest najlepszy i w porównaniu z wierceniem, w futrynach i dorabianiu drążka z drewna wychodzi taniej, ale z tym potrójnym hartowaniem to kity piszą.

Kolego jeżeli wiesz na czym polega wysiłek i trening ku wspinaczce to przeczytaj na ten temat lekturę tu w tym wypadku nie sprawdza sie drązek muszą być ekstremalne chwyty na wysiłek więc pozstajje tylkop drewno jak kolega pisze i najlepiej frezowane kilka rodzai profili frezu z najmocnejszego chwytu do skrajnego -proszę sie o odpowiedz kAMIL26 czy to jest poprawna odpdowiedz