Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki stelaż do WC wiszącego w ścianie GK?

spamik

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z wyszukaniem stelaża, który można by zamontować w ścianie działowej o konstrukcji lekkiej (coś takiego jak na tym filmiku)

http://www.destro.pl/budownictwo/jak-zamontowac-stelaz-wc-geberit-w-sciance-dzialowej. Z filmiku wynika, że ma to geberit, ale czy inni producencji też to mają? W cersanicie mówią, że nie spotkali się z czymś takim. Czy to musi być jakaś specjalna konstrukcja, żeby to tak zamontować?

No właśnie nie wiem, czy każdy stelaż - geberit ma rozróżnienie tych stelaży do ściany i w ścianie g-k
A czym one się różnią? Zwróć uwagę, że praktycznie przykręcenie stelaża, to odbywa się do podłogi. A tak chyba oba rodzaje się montuje. Reszta to jedynie skręcenie ze sobą profilu alu i stelaża jakimiś śrubami do metalu. ale może się nie znam

No właśnie nie wiem, czy każdy stelaż - geberit ma rozróżnienie tych stelaży do ściany i w ścianie g-k

naprawdę ma inne stelaże?? mi się wydawało że stelaż np. duofix można zamontować zarówno w ściance działowej jak i do murowanej, zresztą instrukcja montażu mego geberita zawiera w sobie kilka opcji montażu, opcji dla tego samego stelaża...

I tak i nie.

Geberit ma (w uproszczeniu) stelaże "klasyczne" które można też montować w zabudowie g-k z ogólnie dostępnych profili i stelaże do zabudowy g-k opartej na ich własnym systemie profili - nazywa się to GIS.

Pozdrawiam

jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, wszystkich serdecznie witam! Osobiście pod zabudowę g-k montowałem juz różne stelaże mn. geberit, grohe, TECE.... w zasadzie wszystkie bardzo podobnie z tym że proponował bym dać profile pionowe nie te do ścianek działowych tylko te grube jak do futryn (stalowe) to będzie dużo sztywniejsze i można jeszcze na wysokości górnej krawędzi stelaża zrobiż poprzeczką z profila i do niej też się umocować... naprawdą radzę zrobić to porządnie bo juz spotkałem się z przypadkami gdzie nie tylko pękały płyty gk ale przewracały się całe stelaże wraz z osobami kożystającymi z przybytku... (swoja drogą to dopiero musi być zaskoczenie)

Pozdrawiam!