Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chce wybudowac taki domek

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/romina-g1/?Bookmark=1&ProjectMirror=1

Zmiany jakie wprowadziłem to:

1)likwidacja garderoby, powiększenie WC tak aby mozna było zamatowac piec gazowy(w kotłowni będzie piec na paliwo stałe)

2) Przeniesienie kominka na sciane górna w salonie

3) jedno duże okno na dolnej ścianie salonu, w miejscu gdzie był kominek okna tarasowe

4) powiększenie wiatrołapu poprzez przesuniecie ściany z drzwiami wejściowymi o ok. 0.8m tak aby na górnej ścianie zamatować szafę ( likwidacja drzwi do kotłowni z wiatrołapu wejście przez garaż oraz dodatkowe drzwi do kotłowni z zewnątrz budynku

5) zamknięta kuchnia

Jakie zmiany byście wprowadzili dodatkowo w tym projekcie??

Dziękuje za odpowiedz

• 2 weeks później...

Moze zadam jeszcze jedno pytanko w sprawie komina do pieca gazowego

Po połączeniu wc i garderoby (łazienka w której bedzie piec gazowy) zostaje mi jeden wolny przewod wentylacyjny.

Pytanie, czy stawiac dodatkowy komin do pieca gazowego czy wykorzystac ten wolny przewod wentylacyjny i z niego zrobic komin ??

• 2 months później...

Witam, my też zaczynamy budowe Rominy:) a zmiany które wprowadzilismy do projektu:

1. likwidacja okienek w kotłowni i garazu

2. powiększona garderoba kosztem małej WC

3. kominek przesunięty w narożnik salonu

4. Jedno szerokie wyjście na taras

5. kuchnia otwarta

Wasz domek pewnie już na ukonczeniu?

Ja również kupiłam projekt Romina G2, ale z budową ruszymy dopiero za rok :cry: więc będę trochę "opóźniona" :wink: Teraz zaczynam dopiero przerabiać papierologię :o Chętnie jednak poobserwowałabym Wasze zmagania z tym projektem, koszty itd. Na forum jest bardzo fajny dziennik, ale z niewiadomych przyczyn (może brak czasu?) nie jest już uzupełniany.

Nasze zmiany:

1. Zwiększenie kąta nachylenia dachu do 30 stopni (warunki zabudowy) :evil:

2. Zmniejszenie przejścia z kuchni do salonu

3. Likwidacja spiżarki - miejsce na stół

4. Likwidacja drzwi balkonowych w sypialni i bocznych w salonie.

5. Zmniejszenie tarasu.

Czy zamierzacie założyć dziennik budowy? Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
kgobe. Mam pytanie. Dlaczego robisz opaskę z cegieł i słupy w szczytach? Apropo ogrzewania, to dużo tego, chyba masz dobrego fachowca,który bedzie to wszystko łączył. I jeszcze jedno pytanko.Jak zamierzacie w przyszłości zrobić taras. Jest spory, półokrągły, no i nie w pełni zadaszony. Trochę się tego obawiam.. Ale nie mogę doczekać się budowy.Pozdrawiam.