Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

roznica między bloczkami fundamentowymi z b15 i b20

JarekChelm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam przyjaciela ktory wybudowal taki sam dom jaki ja mam zamiar wybudowal z 38cm protherma i dał styropian (o grubosc musze zapytac ) nawet do tego i mowi ze jest mu teraz gorąco w zimie w lecie chłodno, mieszkam w tej chwili w bloku bylo zimno gdy ocieplili 12cm steropianem jest teraz wręcz idealnie ogrzewania sie nie używa chcialbym oszczędny miec dom.

Jak wybudujesz dom z czegokolwiek + styropian (odpowiednia grubość) to będziesz miał ciepło w zimie (jak nagrzejesz) i chłodno latem. Poroterm 38 nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiada za to styropian. 100 razy lepszym rozwiązaniem jest bloczek 24 cm i 20 cm styropianu niż bloczek 38 cm i 12 cm styropianu...

Obawiam się, że w ceramice będą większe różnice w lato i zimie - jak dla mnie na korzyść. Sąsiedzi moi mają własnie Ytonga + styro i w lato mają goręcej niż ja i dlatego mają klime.U mnie jest chłodzik, klimy nie potrzebuje. :lol:

Pozdr,

co nie oznacza, że masz rację

ps

czy robisz w branży mleczarskiej?

Każdy ma swoje zdanie.

Ps. Jestem rzeźnikiem, a dorabiam w Totolotku.

zdanie jak najbardziej, rację już mniej

ps

czyli jednak coż z tą branżą masz wspólnego

Rację też bo zalety odczuwam subiektywnie ,a nie na papierze. Porównanie mam z okolicznymi domami.

Ps.Jako rzeźnik mam dużo wspólnego z mleczarzem.

i takiej odpowiedzi oczekiwałem hehe dzieki chłopaki za wszystko jak zaczne moze jakies zdjecia podrzuce

Zastanawia mnie tylko po co pytasz na forum o opinie na temat porotermu 38, skoro jesteś już zdecydowany, że z niego będziesz budował... Chyba lepiej pytać o to, co do czego nie jesteś zdecydowany... :roll:

pytalem przed spotkaniem ze swoim budowlancem, napisalem ze juz wszystko postanowilem i jakie wybiore materialy po rozmowie z nim uwazal ze protherm 30cm plus 10cm styropianu wystarczy ale ja postawilem na swoim chce miec ciepły dom.

Najważniejsze to być zadowolonym ze swoich wyborów. Powodzenia...

Choć ja prywatnie uważam, że to zły wybór :-?

różnica pomijalna i niezauważalna przy budowie /skradnę prawa autorskie

od Pana Barbarzyńcy - kurnika.......

no chyba że Twoim hobby jest zbudowanie sobie

maszyny - stanowiska do zgniatania murów

i badanie przy jakim nacisku zaczynają się rozsypywać

wtedy prawdopodobnie zauważysz różnice...