Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

roznica między bloczkami fundamentowymi z b15 i b20

JarekChelm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Znam odpowiedź

b15 spokojnie wystarczą w średnio-trudnych warunkach glebowych przy moim budynku z dwoma pietrami w górę, bez udziwnień. bede miał dalej sciany z gazobetonu. Pytałem sie przed chwilą architekta rozważając b20.

Tak wiec przy domu jednopietrowym tym bardziej. Z rozmowy wynikneło ,ze sytuacja moze sie zmienic jesli ktos ma duze ilosci napierajacej wody. Wtedy beton wzmocniony b20 lub nawet b25.

Tak wiec b20 w normalnych warunkach to zbędny wydatek. B15 spokojnie powienien wystarczyć. Mam nadzieję ,że pomogłem.

• 7 months później...

trochę o inne bloczki zapytam .. ale naprawdę mnie zastanowiły ..

a mianowicie czy ktoś miał kontakt / budował itd. z bloczków keramzytowych ?

konkretnie coś takiego

http://www.termat.pl/termat/tresc.php?id=21

keramzytowy bloczek fundamentowy BOX TERM

będziemy budować dom podpiwniczony - piwnica nieogrzewana ico nie znaczy, że ma być zimna ;)

działka ze spadkiem więc część budynku piwnicznego w ziemi a część na powierzchni

przeliczając koszty trochę większe na bloczki .. ale mniej stryro np. 30 mm ..

ze strony producenta

Wyrób (PKWiU)

(26.61.12-10.13)

Wytrzymałość na ścieranie [MPa] 10

Masa [kg/szt.] Ok. 28

Zużycie [szt./m] 11 lub 16

Ilość na palecie [szt.] 60

Masa palety [kg] Ok.1700

http://www.termat.pl/termat/pliki/box-term.png Keramzytowy bloczek

BOX TERM

[szer. x dł. x wys. m]

[240 x 380 x 240]

co o tym sądzą znawcy ??

Edytowane przez petervdo

Nigdzie nie ma informacji na temat tego bloczka, chodzi o najważniejszy parametr przenikania ciepła U. Producent nic nie podaje, może jest taki sam jak bloczka betonowego:). Chciałbym zastosowac go jako ostatnią wastwę ściany fundamentowej ale najpierw chcę sie upewnic czy jest cieplejszy i o ile.

Takie same bloczki robi tez Czemaninek i mają one 0,44w/m2 więc nieźle tylko że są sporo droższe ok 9zlnetto. Termat można miec za 7,65 brutto. U mnie 8,14 z transportem.

Nigdzie nie ma informacji na temat tego bloczka, chodzi o najważniejszy parametr przenikania ciepła U. Producent nic nie podaje, może jest taki sam jak bloczka betonowego:). Chciałbym zastosowac go jako ostatnią wastwę ściany fundamentowej ale najpierw chcę sie upewnic czy jest cieplejszy i o ile.

Takie same bloczki robi tez Czemaninek i mają one 0,44w/m2 więc nieźle tylko że są sporo droższe ok 9zlnetto. Termat można miec za 7,65 brutto. U mnie 8,14 z transportem.

hmm.. rzeczywiście nic nie pisze o U .. jakoś to 0,44 W/m2 się kojarzyło z keramzytem .. no nic trzeba dzwonić do Termatu

Dzwoniłem do termatu i babka wygrzebała gdzieś w ulotkach ze ma U0,42w/m2 i już zamówione będą w środę, myślę że warto przy dużej ilości ścian fundamentowych dołożyc w moim przypadku jakieś 300 zł.

a widzisz ja też dzwoniłem i ..

miała potwierdzić U wysyłając jakiś dokument na to

i nic do tej pory

oferta też dla mnie miała być przygotowana .. na skromne 24 palety ;)

i też nie dotarła :)

może dotrze ...

• 6 months później...
Pół polski leje do gruntu jak tylko w miarę gęsty jest. Bo tak robili od głębokiego socjalizmu(wcześniej to kamień lub cegła). Moim zdaniem jeżeli masz trudne warunki to lany.Ale jeżeli budujesz w piasku czy żwirze to spokojnie na ścianę fundamentową możesz dawać bloczki. Oczywiście pogadaj ze swoim kierbudem.

Witam.Mam dylemat z bloczkami betonowymi na fundament. Zakupiłam takie z dwoma otworami. Kier mówi, że są ok -bo niby nie są drążone tylko tzw oszczędnościowe.Pracownica konstruktora i architekt są za pełnymi -mówią, że w gruncie nie może być elementów drążonych. I że pod silikaty (mam silikat 24) zalecane są pełne. Kier - tez ma uprawnienia konstruktorskie i jest praktykiem -mówi, że materiał widzi,że solidny i on się pod tym podpisuje. Wytrzymałość na ściskanie mają taką samą jak pełne -te 15 coś tam. Są tylko lżejsze. Mój znajomy kierbud mówi z kolei, ze się z takimi nie spotkał,ale niech wykonawca wypełni zaprawą dziury i będzie ok.

I bądź tu człowieku mądry

Edytowane przez burundi

Mam odpowiedź odnośnie bloczków betonowych - może komuś się przyda, jakby kto.ś kiedyś miał podobne dylematy. Bloczki tzw oszczędnościowe (z dwoma otworami) - wg wskazań producenta - mogą być stosowane pod silikaty jak najbardziej. Dla pewności zaleca się jedynie pierwszą warstwę ściany fundamentowej wykonać z bloczka pełnego.