wick 07.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a co na to naukowcy z byłego ZSRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a naukowcy z byłego ZSRR mają w ..... Twoje rozterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 07.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a kto drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11Bud11 21.06.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Znam odpowiedź b15 spokojnie wystarczą w średnio-trudnych warunkach glebowych przy moim budynku z dwoma pietrami w górę, bez udziwnień. bede miał dalej sciany z gazobetonu. Pytałem sie przed chwilą architekta rozważając b20. Tak wiec przy domu jednopietrowym tym bardziej. Z rozmowy wynikneło ,ze sytuacja moze sie zmienic jesli ktos ma duze ilosci napierajacej wody. Wtedy beton wzmocniony b20 lub nawet b25. Tak wiec b20 w normalnych warunkach to zbędny wydatek. B15 spokojnie powienien wystarczyć. Mam nadzieję ,że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.01.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) trochę o inne bloczki zapytam .. ale naprawdę mnie zastanowiły .. a mianowicie czy ktoś miał kontakt / budował itd. z bloczków keramzytowych ? konkretnie coś takiego http://www.termat.pl/termat/tresc.php?id=21 keramzytowy bloczek fundamentowy BOX TERM będziemy budować dom podpiwniczony - piwnica nieogrzewana ico nie znaczy, że ma być zimna działka ze spadkiem więc część budynku piwnicznego w ziemi a część na powierzchni przeliczając koszty trochę większe na bloczki .. ale mniej stryro np. 30 mm .. ze strony producenta Wyrób (PKWiU) (26.61.12-10.13) Wytrzymałość na ścieranie [MPa] 10 Masa [kg/szt.] Ok. 28 Zużycie [szt./m] 11 lub 16 Ilość na palecie [szt.] 60 Masa palety [kg] Ok.1700 http://www.termat.pl/termat/pliki/box-term.png Keramzytowy bloczek BOX TERM [szer. x dł. x wys. m] [240 x 380 x 240] co o tym sądzą znawcy ?? Edytowane 30 Stycznia 2011 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 02.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nigdzie nie ma informacji na temat tego bloczka, chodzi o najważniejszy parametr przenikania ciepła U. Producent nic nie podaje, może jest taki sam jak bloczka betonowego:). Chciałbym zastosowac go jako ostatnią wastwę ściany fundamentowej ale najpierw chcę sie upewnic czy jest cieplejszy i o ile.Takie same bloczki robi tez Czemaninek i mają one 0,44w/m2 więc nieźle tylko że są sporo droższe ok 9zlnetto. Termat można miec za 7,65 brutto. U mnie 8,14 z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 02.02.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nigdzie nie ma informacji na temat tego bloczka, chodzi o najważniejszy parametr przenikania ciepła U. Producent nic nie podaje, może jest taki sam jak bloczka betonowego:). Chciałbym zastosowac go jako ostatnią wastwę ściany fundamentowej ale najpierw chcę sie upewnic czy jest cieplejszy i o ile. Takie same bloczki robi tez Czemaninek i mają one 0,44w/m2 więc nieźle tylko że są sporo droższe ok 9zlnetto. Termat można miec za 7,65 brutto. U mnie 8,14 z transportem. hmm.. rzeczywiście nic nie pisze o U .. jakoś to 0,44 W/m2 się kojarzyło z keramzytem .. no nic trzeba dzwonić do Termatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 05.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Dzwoniłem do termatu i babka wygrzebała gdzieś w ulotkach ze ma U0,42w/m2 i już zamówione będą w środę, myślę że warto przy dużej ilości ścian fundamentowych dołożyc w moim przypadku jakieś 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 05.02.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Dzwoniłem do termatu i babka wygrzebała gdzieś w ulotkach ze ma U0,42w/m2 i już zamówione będą w środę, myślę że warto przy dużej ilości ścian fundamentowych dołożyc w moim przypadku jakieś 300 zł. a widzisz ja też dzwoniłem i .. miała potwierdzić U wysyłając jakiś dokument na to i nic do tej pory oferta też dla mnie miała być przygotowana .. na skromne 24 palety i też nie dotarła może dotrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwusiek 10.08.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 lepiej lany fundament czy z bloczków?w projekcie mam lany ale budowniczy namawia na bloczki b20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.08.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 lany do szalunku czy do gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwusiek 10.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 ja baba ale z projektu wynika mi ze do szalunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwusiek 10.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 ps. a slyszal ktos o wylewaniu ław bez szalunku?czy tak się praktykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.08.2011 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Pół polski leje do gruntu jak tylko w miarę gęsty jest. Bo tak robili od głębokiego socjalizmu(wcześniej to kamień lub cegła). Moim zdaniem jeżeli masz trudne warunki to lany.Ale jeżeli budujesz w piasku czy żwirze to spokojnie na ścianę fundamentową możesz dawać bloczki. Oczywiście pogadaj ze swoim kierbudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam.Mam dylemat z bloczkami betonowymi na fundament. Zakupiłam takie z dwoma otworami. Kier mówi, że są ok -bo niby nie są drążone tylko tzw oszczędnościowe.Pracownica konstruktora i architekt są za pełnymi -mówią, że w gruncie nie może być elementów drążonych. I że pod silikaty (mam silikat 24) zalecane są pełne. Kier - tez ma uprawnienia konstruktorskie i jest praktykiem -mówi, że materiał widzi,że solidny i on się pod tym podpisuje. Wytrzymałość na ściskanie mają taką samą jak pełne -te 15 coś tam. Są tylko lżejsze. Mój znajomy kierbud mówi z kolei, ze się z takimi nie spotkał,ale niech wykonawca wypełni zaprawą dziury i będzie ok.I bądź tu człowieku mądry Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez burundi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 17.08.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Mam odpowiedź odnośnie bloczków betonowych - może komuś się przyda, jakby kto.ś kiedyś miał podobne dylematy. Bloczki tzw oszczędnościowe (z dwoma otworami) - wg wskazań producenta - mogą być stosowane pod silikaty jak najbardziej. Dla pewności zaleca się jedynie pierwszą warstwę ściany fundamentowej wykonać z bloczka pełnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts