myszkaxs 08.08.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 nic nie wiem o tych nazwach, ale chyba nie wisiało ogłoszenie na słupach o spotkaniu. W sumie to mozna zajechac do sołtysa po drodze i zapytac. A wracając do goscia co to z widłami na nas poluje czytaj szubarczyka - to rzeczywiscie ostatnio widzialam ze sa nabite paliki rozgraniczające działki przez geodte i nawet tak myslalam,ze bedzie sprzedawac. Co do Romanów to oni tez niechetni sa niczemu - maja tam jeszcze te co najmniej 4 działki do sprzedania i podobno pole co to kolo tych koni jest przy naszej drodze jest ich tylko komus dali w dzierzawe. Do gazu sie nie dolozyła w ogóle, nawet nie chcieli rozmawiac - cwanie wiedzieli,ze jak zrobimy to ktos kto kupi od nich działke - oczywiscie drozej bo kolejne przylacze by moglo byc mozliwe-i tak na tym skorzysta. To samo jest z droga -nie dolozyla sie do jej pierwotnego robienia, choc Serwinowska mówiła,ze tak - dopiero potem wyszło na jaw ze nie dała ani złotówki. Teraz chcemy zrobic droge docelową, po gazie i jak my skonczymy i Jabłonscy skoncza sie budowac. Bedzie sporo kosztowała i chcemy zeby partycypowala w kosztach adekwatnie do liczby działek. Wówczas jak sie by rozlozyło na 10działek koszt a nie 5osób to wiadomo ze bedzie mniej. Ale jak to bedzie zobaczymy. Nie wiem co uradzili odnosnie drogi we wsi - jej naprawa to walka z wiatrakami. Do tej pory to by zrobili asfalt w tej cenie, kanalizacji nie bedzie w najblizyzch latach, a to podobno jest podstawowa przeszkoda. CO DO WASZEJ SYTUACJI TO NIE JEST WESOŁO. 30tys to duzy koszt - jeszcze gdyby to byla normalna droga asfaltowa ale to jest wywrotowiec. Musicie poradzic sie jakiegos prawnika czy on w ogóle moze cos żadac od was i czy drogi nie mozna oddac do gminy. No to nie fajnie maja Tadeusze, bo wszyscy co przyjada do nowego własciciela beda stawali u nich w bramie. Ale mysle,ze nie moze im sprzedac z takim klinem z drogi tej działki. Nie wiem co prawda co macie w akcie ale słuzebnosc dotyczy całej dlugosci drogi wzdluz granic dzialki wiec i tak musieliby miec mozliwosc chodzenia ta droga przynajmniej do konca swojej posesji. W przypływie złosci mozna pójść i powyjmowac te znaczone paliki, niech jeszcze raz najmuje geodete i placi skoro taki pazerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 08.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 O kurcze! Cale zamieszanie z ulicami to moja wina No wlasnie. Tuz przed dzisiejszym pierwszym postem Moiry napisalam o nazewnictwie drog w naszej wsi, ale poszlo gdzies "w powietrze". W kazdym razie chodzi o to, ze w D.Urz. 111 z 16.06.2007 ukazala sie ustawa w ktorej nadano nazwe pierwszej ulicy - MOJEJ! (Modra). Zgodnie z Ustawa UG mialo 2 tyg. na zalatwienie formalnosci i przyslaniu info o nadaniu nazwy i numeracji. Niestety do dzis tego nie zrobili, bo P.urzedniczka (P.Piskorek z geodezji)stwierdzila, ze system jej na to nie pozwala (nie pozwala wprowadzic nazwy 1 ulicy we wsi i pozostale zostawic jak przedtem) i odlozyla sprawe na polke nikomu o niczym nie mowiac za wyjatkiem kilku niemilych slow do mnie przez telefon(ze przeszkadzam - dwoniac, itd - niewazne). Po takiej rozmowie postanowilam sie poskarzyc wyzej - Przewodniczacej RG nie bylo, wiec poskarzylam sie na sytuacje Pani Naczelnik (obie Panie to zupelne przeciwienstwo P.Piskorek). No i dalej nie musialam Pani Naczelnik powiedziala, ze tak byc nie moze, ze ustawa-ustawa i musza cos zrobic. No i powidziala, zebym przypomniala sie ok.11.08 (przed Sesja RG)by wprowadzic na Sesje punkt dotyczacy nadania nazw ulic w Izabeli. Chcieli to zrobic w nowym roku, bo dowody i w ogole (a jakas ustawa z 1.08 nakazuje nazwac ulice - nie bedzie juz adresow w stylu Izabela nr X), ale w tej sytuacji musza sie pospieszyc... Tak wiec beda nazywac ulice (Moirze juz pisalam) i najpierw beda nadawac nazwy o ktore wnioski juz wplynely, a pozostalym nadawac nazwy "z klucza". Wiec moze warto sie o to zatroszczyc... Liste nazw ulic, ktorych juz nie mozna nadac mam i moge udostepnic, jesli chcecie (poprosze tylko o adresy mail), co do reszty - nie wiem jak bedzie sie to teraz dalej odbywac. Jesli tak jak przy nazywaniu mojej ulicy, to sluze pomoca w zmaganiach w naszej "cudownej" geodezji. I to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 08.08.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 A co do drogi przez Izabele - proponuje zapoznac sie z projektem budzetowy na http://www.bip. cos tam wiazowna.Do 2010 przewidziano tak drobne pieniadze, ze plakac sie chce, a moznaby ja zrobic (jak rowniez kanalizacje, wodociagi do wszystkich domostw, itd.) przy wspoludziale UE. Do dzis nie zostal zaden wniosek do Funduszy Unijnych z naszej Gminy nie wyszedl.A sledze to dosc intensywnie. Chyba zaczyna sie cos dziac w tym kieunku (tzn. w kier. skladania wnioskow), ale wole jeszcze nic nie pisac, bo boje sie, ze zapesze - na pewno w naszej wsi nic sie nie zmieni jeszcze dlugo. A mialo byc tak rozowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 09.08.2007 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 W przypływie złosci mozna pójść i powyjmowac te znaczone paliki, niech jeszcze raz najmuje geodete i placi skoro taki pazerny. Powiem szczerze, że też o tym myślałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 kurcze dziewczyny, ale sie porobiło! Czytam i oczom nie wierzę. Moira mam nadzieje, że jakoś wybrniecie z tego. Musi być jakiś sposób. Co do naszej gminy... to już dawno temu straciłam nadzieje, że COŚ zrobi dla Izabeli ( nie wspomne juz o naszym Michałówku- zawsze to wieś obok więc korzyści np. w postaci drogi również i nam by sprawiły ogromna frajde ) Czasami jak gdzieś w Polsce przejeżdżam przez wieś i widzę chodniki z kostki, to z jednej strony sie ciesze, że już tak może normalnie bedzie u nas w kraju, a za chwile się złoszcze, bo tu pod nosem stolicy taka duza gmina jak Wiązowna i NIC nie robi U nas prace ziemne. Ryjemy, ryjemy, ryjemy. końca nie widać. Środek domku stanął. W tym roku może uda się posadzić jakies rolśliny, żeby w końcu "coś" zaczeło wyglądać normalnie. Pozdrawiam Was bardzo gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 13.08.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Dziewczyny, a nie wiecie coś na temat przepisu, który mówi o szerokości drogi w stosunku do ilości działek.Tak się zastanawiałam, czy by nie napisać jakiejś skargi do gminy, straży pożarnej itp. Szubarczyk sprzedając nam działkę udostępnił nam drogę 4 metrow, ale wtedy były tylko 3 działki na mapie ewidencyjnej, teraz kiedy jest 12 i jeszcze zamnknię nam na ślepo przejazd bez możliwości nawrtoki- będziemy mieli problem nie tylko z godzinami szczytu, ale przede wszystkim w razie przyjazdu gazu, śmieciary, czy choćby parkującego gościa nie przejedziemy. Zwłaszcza kiedy pobudują się po drugiej stronie drogi. Słyszałam, że jest taki przepis który określa, że dla powyżej 3 działek - droga musi mieć 7 - 8 metry. Ale nie mogę go znaleźć, napewno nie ma go w prawie budowlanym.Tylko czy jest sens, skoro gmina zezwoliła na podział - to znaczy, że się zgadza na taki scenariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 13.08.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1139.htm zobacz tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 13.08.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 http://www.drogi.com/akty_prawne/du43_430.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 13.08.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Dzięki Myszkaxs, niestety droga pożarowa poiwnna mieć co najmniej 4 m - czyli tyle co nasza. Nie ma słowa o przepustowości, czy nawrotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 14.08.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Co do naszej gminy... to już dawno temu straciłam nadzieje, że COŚ zrobi dla Izabeli ( nie wspomne juz o naszym Michałówku- zawsze to wieś obok więc korzyści np. w postaci drogi również i nam by sprawiły ogromna frajde ) Czasami jak gdzieś w Polsce przejeżdżam przez wieś i widzę chodniki z kostki, to z jednej strony sie ciesze, że już tak może normalnie bedzie u nas w kraju, a za chwile się złoszcze, bo tu pod nosem stolicy taka duza gmina jak Wiązowna i NIC nie robi No jak to?! Cudka! Przeciez w Wiazownej bardzo wiele sie dzieje! Drogi wewnetrzne poprzejmowala Gmina, wyasfaltowala, kanalizacja, wodociagi, gas - sa i teraz chodniki "przez las" i sciezki rowerowe robia To tylko my na boku gminy mieszkamy Co mnie podkusilo by tutaj kupowac dzialke i sie budowac ? Do milego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aigel 14.08.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dziewczyny , mam dwie sprawy 1. Nie wiecie czy w okolicy sa jaikieś działki do sprzedania ???2. Gdzie kupowałyście drzewo na więżbe ?? możecie coś polecić ?? aigel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witam, no cóż czytam i oczom nie wierzę. DorotaC ten uśmeszek chyba dobrze odczytuje. Po Wiązownej nie jeżdżę więc nie wiem, może bliżej budynku gminy okolica iście europejska u nas faktycznie "nędza". W sobotę było spotkanie z sołtysem Michałówka. Troszkę smutno, bo wychodzi na to , że jak sami czegoś nie zrobimy to gmina sama na to nie wpadnie. Podobno zmenił się nam wójt, więc może nowa krew, zapał, siły Zobaczymy. aigel, drewno na więźbę kupowaliśmy w tartaku za Siedlcami. Zamawialiśmy go w zimę, odbieraliśmy tak jakoś pod koniec sierpnia. Byliśmy zadowoleni z jakości i ceny. Dowóz zdaje się był gratis. U nas prace ziemne. Ręce bolą oj bolą. A może znacie kogoś w okolicy kto wykonuje proste prace ogrodnicze (kopanie ) za rozsądne pieniądze? Pozdrawiam cudkakret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesijusta 02.09.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witamy wszystkich, mamy możliwość kupna działeczki w Michałówko po prawej stronie drogi.Cena przystępna, tylko jedna wada - obwodnica. Czy wiecie coś więcej na temat tego łącznika trasy lubelskiej z autostradą A2.Szukam w necie i tak naprawdę to z tego co znaleźliśmy to jest tylko w projekcie. Proszę o info. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witaj lesijusta ciężko wytłumaczyć jak będzie szła ta trasa. Proponuje wizytę w gminie. My przynajmniej tak zrobiliśmy, z "mapy" wynika ( a jak to będzie wyglądać w rzeczywistości to chyba najstarsi górale nie wiedzą), że trasa będzie przebiegać od drogi jakieś 400 m . Szczegółowych planów w gminie nie mają, albo nie chcą pokazać. Z pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 04.09.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Cześć Dziewczyny, Czy może coś zostało ustalone odnośnie nazewnictwa ulic w Izabeli? Zamierzam dzwonić do Gminy, ale może nie muszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesijusta 04.09.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 dzięki Cudka, z tego co znaleźliśmy w necie to też tak wynika, raczej dla nas troszkę za blisko a może ktoś widział działkę do sprzedania w ok. Izabeli? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 16.09.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 w Izabeli jest jeszcze sporo działek do sprzedania - tylko nie chca tego czynic włascicilele. obok mnie sa 3 dzialki wolne, ale wlascicielka nie jest zainteresowana sprzedaża. czeka az dociagniemy gaz - a to juz tuz tuz, potem zrobimy droge do ktorej sie nie chce dołozyc i wiadomo -cena skoczy. do sprzedania sa tez gotowe domy co najmniej ze 3 . czy ktos słyszał,ze beda nam robic droge asfaltową przez wieś - jeden z naszych glazurników w trakcie zakupów w lokalnym sklepiku - czytaj pierwszego żródła informacji -słyszał,ze maja robic droge - bo wbijali ponoć jakies znaczniki. Nawiasem mówiąc teraz jest tragiczna. Czy nie mozna napisac jakiegos pisma do gminy poprzez sołtysa. Moira - nie wiesz czyj to jest taki mały jamniczek - suczka, młodziutka ma z 5 m-cy. Przychodzi do nas sie niby bawic z moimi psami a juz kilka razy sprzatnęła jedzenie robotnikom. Pozdrawiam juz jesiennie niestety monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 17.09.2007 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Jamniczka (Wanilia) należy do Skołków. nagminnie puszczają psy aby się wybiegały bez dozoru. Dobrze z nimi żyjemy, więc nie wpadam do nich z furią, ale już kilka razy przestraszyły moje dzieci (oczywiście nie jamniczka, ale ten pseudowilk). Dwa razy z nimi rozmawiałam, że skoro nie maja ogrodzenia, to niech pilnuja psów, ale oni mają taki styl - nie przejmować się. Może jakby tak kilku sąsiadów ich odwiedziło z prośbą to może by to poskutkowało. U nas dodatkowo rozciągają śmieci wystawione dla śmieciary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam wszystki ( jesiennie niestety) co do drogi asfaltowej przez wieś: otóż chodzą takie słuchy. Na spotkaniu z sołtysem Michałówka, również o tym mówiono. Droga ma status powiatowej, więc są zakusy żeby była asfaltowa aż do .... Boryszewa (?) Chyba tak. Problem jedynie w kanalizacji ( odwieczny problem) . Zazdroszcze gazu myszkaxs, ile domów musiało się zdeklarować, żeby gazownia podpisała umowę? U nas ze dwa lata temu było 5-ciu chętnych, teraz jest nas 2!!! szkoda, szukamy chętnych od nowa. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Ale cisza ... wszyscy mocno zapracowani. U nas końca prac "ziemnych" nie widać. W związku z tym poszukuję osoby chętnej popracować z łopatą Może macie namiary na kogoś takiego. PILNIE potrzebny plissss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts