Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Michałówek i Izabela

Moira

Recommended Posts

Witam juz jesienno-zimowo

U nas prace wykończeniowe w toku, moze na swieta da rade sie przeniesc.

Pozwolenie na budowe gazociagu lezy juz w starostwie - gazownia obiecala,ze gaz poplynie przed swietami -duza ulga by byla, bo na razie kominkiem dogrzewamy. Ale co tu dogrzewac :) jak kaloryfery pozdejmowane do malowania. Najgorzej ma nasz sasiad -bo na razie grzeje butlą z 33kg propanem +kominek zwykly z rozprowadzeniem -drogo to dosc wychodzi. Ale miejmy nadzieje,ze ten koszmar sie niedlygo skończy. Potem tylko reperacja drogi i bedzie gitowo.

Widze ze droge we wsi troche podrównali - ale jakos jakość tego nie zachwyca. moze ktoś był na spotkaniu z sołtysem? Co tam ustalono w końcu.

Moira i co z tą działką za Tadeuszami? Sprzedana?Widze ze kolorowe paliki zniknęły, czyzby "gość z widłami "zrezygnował ze sprzedaży działek?

• Odpowiedzi 650
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Kończymy budowę, zostało trochę materiału. Tanio odstapię, szkoda wywalić. Sulejówek.

Proszę o ew. kontakt na priva - podam namiary.

Styropian:

ok. 2m3, Nie frezowany, 14cm, FS-15 fasada. Większa część nierozpakowana.

Płyty gipskartonowe:

wymiary: 2400x1200x9,5

11 szt. + duże pozostałości (mogę oddać w ramach oferty specjalnej)

dłuższa krawędź jest spłaszczona, krawędź krótka jest równo obcięta.

Folia kubełkowa:

dwie rolki, nawet nierozpakowane.

Worek 25 kg Goldbandu.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

wklejam wam moje pytanie do wójta gminy wiązowna i jego odpowiedź na temat naszej drogi - jak widac trzeba skargi pisac do Otwocka

monika

Pytanie: (kategoria: Inwestycje)Szanowny Panie W imieniu osób zamieszkujących wieś Izabela, w której w ostatnim okresie przybyło dość dużo nowych domków jednorodzinnych chciałabym zadać pytanie o losy naszej drogi gminnej przechodzącej przez wieś. Droga ta jest drogą szutrową i w chwili obecnej nie nadaje sie do ruchu samochodów osobowych. Głebokie doły powodują, że co chwilę któryś z sąsiadów musi naprawiac samochód. Pomijam zupełnie już aspekt kurzu jaki unosi się podczas nawet bardzo wolnej jazdy autem. Jakakolwiek naprawa tej drogi prowizorycznie mija się z celem, gdyż wystarczy, że spadnie deszcz i mamy znów głebokie doły. Moje pytanie brzmi czy gmina planuje wykonać tę drogę z pokryciem asfaltu w najbliższym czasie? Niegdyś mówiono o kanalizacji i dlatego remont tej drogi był odwlekany. Ale kanalizacji jak nie było tak i nie ma a droga wszyscy musimy jeździć. Z poważaniem Monika Wierzbicka (Monika Wierzbicka)  Odpowiedź:Droga przechodząca przez wieś Izabela jest drogą powiatową. Zasadnym jest, aby wykonanie nowej drogi w miejsce istniejącej szutrowej wykonać z chwilą wykonania kanalizacji. Do tego czasu właściciel, czyli Powiat Otwocki poprzez zarządcę tej drogi - Zarząd Dróg Powiatowychwinien ją utrzymywać w stanie zapewniającym bezpieczny przejazd. Nie znamy daty budowy tej drogi, bowiem zależy ona od właściciela.Naczelnik Wydziału TechnicznegoJezrzy Pilchowski 

• 4 weeks później...

Witajcie, nie miałam długo dostępu do netu.

Teraz nadrabiam powolutku.

Myszkaxs - popieram i po prostu zazdroszcze pomysłu. Będziesz gnębiła naszych urzędników dalej?

Ja od wczoraj wybrałam jednak ryzyko utonięcia przy cmentarzu. Wolę to niż stratę szczęki lub co najmniej zawieszenia po wiejskim maratonie.

Juz raz tłumik mi się urwał.

Kilka dni temu próbowałam zapoznać się z budżetem gminy Wiązowna, aby zobaczyć czy przypadkiem w tym roku zaczną choćby kanalizację. Niestety szczegółowy plan finansowy jest niedostępny. Choć i tak podejrzewam, że nie bylibyśmy uwzględnieni w wydatkach gminnych - znajdujemy się na uboczu, a poza tym ZA MAŁO MAMY KRZYKACZY na spotkaniach Rady Gminy.

Czytuje sobie czasami te sprawozdania i zauważyłam, że ci z Boryszewa, z Góraszki , Glinki - tak głośno płaczą na temat stanu dróg - że dla nich znajdują się pieniądze nawet na ścieżki rowerowe (podkreślam nie jestem przeciwnikiem jazdy na rowerze w dodatku bezpiecznej), a jakoś nie zauważyłam aby któryś z przedstawicieli Izabeli lub Michałówka zabrał kiedykolwiek głos. Może go po prostu przekrzyczeli.

Kolega (mający doświadczenie z urzędnikami) poradził mi , aby za każdym razem gdy urwie mi się tłumi, itp. iść do urzędu z awanturą i rzucać taki tłumik na biurko Wójta. Prowadzenie takiej akcji (notoryczne zasypywanie częsciami samochodowymi) podobno przynosi niezłe efekty - przynajmiej w przypadku Wesołej.

Daj znać czy coś działasz w sprawie drogi. Może przyda się wzmożone popracie.

Hej,

Mam do sprzedania dzialke w Izabeli.

1500m2 (ok. 55m dł. i 26m szer.), jest to szósta dzialka od lasu a jadac od Michałówka po prawej stronie drogi. Bardzo istotnym jej atutem jest juz ustalone prawo zabudowy, wiec mozna budowac od zaraz :)

Ulica bedzie miala nazwe ul. Brzozy. Wzdłuż ulicy posadzonych jest ponad 200 mlodych brzózek, wiec juz niedlugo bezie to najpiekniejsza ulica w okolicy. bedzie cudownie.

Dzwoncie z pytaniami: 081 470 53 23

w Izabeli jest jeszcze sporo działek do sprzedania - tylko nie chca tego czynic włascicilele. obok mnie sa 3 dzialki wolne, ale wlascicielka nie jest zainteresowana sprzedaża. czeka az dociagniemy gaz - a to juz tuz tuz, potem zrobimy droge do ktorej sie nie chce dołozyc i wiadomo -cena skoczy.

do sprzedania sa tez gotowe domy co najmniej ze 3 .

oczywiscie ze drąże temat drogi, dzieki netowi mozna zadac pytanie i staroscie, zobaczcie co mi odpisali, mysle ze droge mozemy sobie miedzy bajki zlozyc, chyba ze napiszemy petycje z podpisami wszystkich mieszkanców i zlozymy do starostwa, mozna to argumentowac róznie, nawet z zalacznikami typu tłumik choc najbardziej chwytliwe jest na zdrowie - dojazd karetki do zawału - wydłuzenie czasu dojazdu do szpitala - zgon itp.Trzeba cos robic, ale chyba od tego mamy sołtysa - nie.

dzos w nocy cos tam podrównywali chyba pan Śledź zrszta, bo juz sie nie dało jeździć.

Przepraszam,ze jeżdzimy droga Waszą, nasza jest codziennie ryta - ciągną gaz - hurra!!!, nie za bardzo sie da jechac samochodem nie terenowym bo wyszły na wierzch wszystkie głazy:(

ponizej odpowiedź.

Pytanie: (kategoria: Inwestycje)

Szanowny Panie.

W imieniu osób zamieszkujących wieś Izabela, w której w ostatnim okresie przybyło dość dużo nowych domków jednorodzinnych chciałabym zadać pytanie o losy naszej drogi dojazdowej przechodzącej przez wieś. Droga ta jest drogą szutrową, miejscami nawet można by rzec polną nie nadaje się do ruchu samochodów osobowych. Głębokie doły powodują, że samochody zawisają miedzy jednym a drugim. Najgorszy jest

okres jesienno wiosenny i roztopów - kiedy woda zalegająca w tych dołach nie dość, ze je pogłębia to uniemożliwia ocenę czy można bezpiecznie przejechać. Przejazd 1km zajmuje 10 - 15min chcąc nie uszkodzić auta.Pomijam zupełnie już aspekt kurzu jaki unosi się podczas nawet bardzo wolnej jazdy autem. Jakakolwiek naprawa tej drogi prowizorycznie (bo bywają takie 1x w roku) mija się z celem, gdyż wystarczy, że spadnie deszcz i mamy znów głębokie doły. Moje pytanie brzmi czy Powiat planuje wykonać tę drogę z pokryciem asfaltu w najbliższym czasie? Niegdyś mówiono o kanalizacji i dlatego remont tej drogi był odwlekany. Ale kanalizacji jak nie było tak i nie ma a droga wszyscy musimy jeździć. Od gminy Wiązowna otrzymaliśmy odpowiedź, ze jest to droga powiatowa i tam trzeba zgłaszać swoje roszczenia. Stąd moje pytanie do Pana.

(Monika Wierzbicka, 21.01.2008 r.)

Odpowiedź:

Szanowna Pani

W odpowiedzi na złożone drogą meilową pytanie w sprawie drogi powiatowej Nr 2701W Zakręt – Michałówek – Duchnów przez miejscowość Izabela, gm. Wiązowna uprzejmie informuję, że ze względu na bardzo ograniczone możliwości finansowe powiatu otwockiego przedmiotowa droga nie została ujęta w projekcie budżetu powiatu na rok 2008. Ułożenie asfaltu na drodze jak Pani proponuje w swoim piśmie z pewnością nie rozwiąże problemu, ponadto byłoby całkowicie sprzeczne ze sztuką budowy dróg. Droga ta praktycznie wymaga budowy od początku, przygotowania dokumentacji projektowo - kosztorysowej, wykupu gruntów przyległych do drogi w celu zapewnienia wymaganej warunkami technicznymi odpowiedniej szerokości pasa drogowego. Informuję, że koszt budowy 1 kilometra drogi powiatowej obecnie wynosi ok. 1,2 mln zł. Długość przedmiotowej drogi wynosi 6,83 km, co daje kwotę łączną 8,19 mln zł. Obecnie Powiat rocznie przeznacza na inwestycje, remonty i utrzymanie dróg środki finansowe w wysokości ok. 6 mln zł. Całkowita długość sieci dróg powiatowych wynosi 303 km i 26 mostów, a więc na 1 km drogi łącznie z mostami przypada 19.800 zł. Co roku zarząd dróg dodatkowo pozyskuje na inwestycje drogowe środki zewnętrzne ok. 1,5 mln zł. Zapewniam, że potrzeb w zakresie poprawy stanu technicznego dróg na terenie powiatu jest bardzo dużo, natomiast zaległości w zakresie infrastruktury drogowej sięgają dziesiątek lat. Zła sytuacje dodatkowo potęguje wzrost motoryzacji, szczególnie ruchu ciężkiego korzystającego z dróg nieprzystosowanych do przenoszenia ruchu o takim obciążeniu i ilości. Nie mniej jednak priorytetem w zakresie zadań inwestycyjno – remontowych na drogach powiatowych jest powstrzymanie szybko postępującej degradacji nawierzchni asfaltowych oraz kontynuacja rozpoczętych inwestycji.

Na terenie gminy Wiązowna w ostatnich latach w bardzo szybkim tempie wzrosła ilość inwestycji mieszkaniowych zlokalizowanych na terenach dotychczas nie przeznaczonych w planie miejscowym pod budownictwo mieszkaniowe przy nowo wydzielanych drogach gruntowych, do których dojazd odbywa się z wykorzystaniem dróg powiatowych, także w dużej większości również gruntowych, częściowo ulepszonych. Naturalną konsekwencją takiej sytuacji jest wzrost obciążenia tych dróg i przyspieszony proces ich niszczenia zwłaszcza przez samochody ciężarowe dowożące materiały budowlane dla inwestorów prywatnych.

W tych okolicznościach faktycznych, przy tak ograniczonych możliwościach finansowych powiatu nie ma realnej możliwości na szybką zmianę sytuacji w tym zakresie.

Wobec powyższego w celu zapewnienia przejezdności na drodze pozostaje jedynie kontynuowanie prac utrzymaniowych (remontowych) na drogach polegających na równaniu nawierzchni gruntowej ulepszonej i nieulepszonej.

Z poważaniem

Wicestarosta Otwocki

Mirosław Pszonka

Ponieważ powoli zbliża sie zakończenie u mnie prac wykończeniowych moge polecić swojego wyykończeniowca - Pana Zbyszka, wykonuje wszelkie prace wykończeniow-zabudowa gips-karton, glazura, terakota, biały montaż, malowanie, hydraulika, drobna elektryka, gładzie itp. Zainteresowanym podam telefon na priva.

• 1 month później...

Na zebraniu został ustalony i spisany plan rozwoju Izabeli w poniższych punktach:

1. Modernizacja drogi powiatowej Nr 2701

2. Budowa Domu Kultury w Izabeli przez Gminę (ponoć mają już na to pieniądze zabudżetowane) wraz z wykupem gruntu o wielkości 1200 - 4000 m2 pod jego budowę .

3. Zagospodarowanie terenów wokół Domu Kultury z pieniędzy Gminnych i Sołeckich - wybudowanie boisk i Placu Zabaw (tak mi dyktuje mój ślubny, bo był na tym zebraniu i stara się być aktywny, ale ja tam w "rogate aniołki" nie wierzę... :) )

No dobra, piszę dalej:

4. Modernizacja oświetlenia wzdłuż głównej drogi

5. Utwardzenie i oświetlenie ulic bocznych w miarę, jak Gmina będzie przejmowała je na własność (czyli nasza ulica - JUŻ MODRA od paru dni - nigdy nie doczeka się tych pięknych chwil :( )

6. Ustawienie przez Gminę pojemników do selekcjonowania śmieci (w dwóch miejscach)

7. Organizacja imprez lokalnych typu Dzień Dziecka (bo Dzień Kobiet już minął :) )

Chodniki będą robione razem z drogą o ile Sejmik Wojewódzki wyda pozytywną opinię na wniosek o dofinansowanie jej budowy napisany przez Gminę i złożony przez Powiat.

Tak więc droga przed naszą drogą jeszcze długa, kręta i ... niestety obawiam się, że ... dziurawa.

Ale mój ślubny jest niepoprawnym optymistą i ma zupełnie odmienne zdanie od mojego. Oby miał rację.

Tego Wam i sobie życzę na te nadchodzące Święta........

NADZIEI :)

Pozdrawiam

Dorota

• 2 weeks później...