1210marcin 05.01.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Jestem tu nowy i mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem domu. Mam ofertę domu który był wybudowany w latach 80 z białej cegły, mur podwójny. Prosiłbym o jakieś opinie, czy taki dom jest ciepły i jak w nim z wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Co to jest biała cegła? Co oznacza określenie "mur podwójny"? Co oznacza dla Ciebie "ciepły dom"?Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie najpierw muszisz odpowiedzieć na moje.Odnośnie wilgoci sprawa jest prostsza. Sprawy wilgoci zależą od tak wielu czynników, że nie sposób określić na podstawie takiego opisu jak sprawa z wilgocią wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1210marcin 05.01.2010 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 To jest chyba bloczek cementowo-wapienny, a mur podwójny czyli z 2 takich bloczków na grubość. Ciepły czyli czy ten materiał utrzymuje ciepło czy trzeba ocieplać. Nie znam się na murarce dlatego może tak nieprofesjonalnie pytam Temat wilgoci- chodziło mi o to czy bloczki są podatne na wilgoć czy nie? Z góry dzięki za odpowiedź i jakiekolwiek opinie. Jeśli pomogły by coś zdjęcia tego domu to mogę podać link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.01.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Specjalistą to ja też nie jestem, ale:1. dwa bloczki na grubość nie określają jeszcze grubości ściany. Możana się domyślać jej grubości i jak dla mnie jest to dość zimna ściana.2. materiał ten super kumuluje ciepło, ale niestety nie ma to nic wspólnego z jego utrzymywaniem.3. Co masz na myśli pisząc o podatności na wilgoć? Wilgoć tej ściany nie zniszczy, ale pewnie nie o to chodzi. Ściana sama w sobie nie chłonie wilgoci, chyba, że coś jest źle wykonane i zamaka od innych przyczyn, ale to już jak pisałem w pierwszym poście. Podsumowując zakładałbym konieczność docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 06.01.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Podoba mi się określenie "biała cegła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 06.01.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jestem tu nowy i mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem domu. Mam ofertę domu który był wybudowany w latach 80 z białej cegły, mur podwójny. Prosiłbym o jakieś opinie, czy taki dom jest ciepły i jak w nim z wilgocią? Bardzo dobry materiał .Dobrze wchłania i oddaje wilgoć ,dobra akumulacja ciepła.Musi być jednak ocieplony i to min. 12cm styro. Ściana 24cm ocieplona 15cm styropianu ma wsp. przenikania ok 0.22. Sam planowałem budowę z sylikatów ale w czasie bumu bud.nie mogłem załatwić ilości potrzebnej do budowy a i mój kier.bud. zrobił minę(mało mnie to obchodziło) i powiedział,że z tego to buduje się pomieszczenia inwentarskie. No cuż w tym kraju krowy żyją czasem w lepszych warunkach niż ludzie,szkoda tylko że takie opinie wydają inżynierowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.01.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To jest chyba bloczek cementowo-wapienny Sam planowałem budowę z sylikatów ... Tyle że silikaty to jak już bloczki piaskowo-wapienne, nie cementowo-wapienne, więc albo 1210marcin wyraził się nieprecyzyjnie albo to nie silikaty a np http://www.netbird.pl/a/861/9171,1 choć faktycznie często ludzie używają zamiennie "cegła biała" a "cegła silikatowa". A jeśli jednak faktycznie silikaty to wymaga ocieplenia bo to materiał na ściany 2W a jest teoretycznie najzdrowszy (wapń, piasek, woda), dobrze akumuluje ciepło (ale nie izoluje, dlatego konieczne ocieplenie) i ładnie tłumi dżwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jestem tu nowy i mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem domu. Mam ofertę domu który był wybudowany w latach 80 z białej cegły, mur podwójny. Prosiłbym o jakieś opinie, czy taki dom jest ciepły i jak w nim z wilgocią? Mur podwójny może oznaczać że masz warswe nośna a potem pustkę powitrzna i wartwe elewacyjna z jak to określasz białej cegły. Cos w rodzaju ściany 3 W gdzie izlolacje stoni powietrze. Prawie w ciemno mozna powiedzieć musisz to ocieplić tak 10 styropianu. Do tego prawie napewno dojdzie ocieplnenie stropu nad ostania kondygnacją. Wilgoć to juz inna sprawa, to sprawna wentylacja, prawidłowe izlocja fundamntów itd, cięzko zgadywac. Co do zakupu takiego domu to zależy w jakim jest stanie ale ogolnie to może być wszystko do remontu. CO jak ma 20-30 lat też moze juz wymagać remontu to samo z wod-kan i elektyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.01.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Podoba mi się określenie "biała cegła" Skoro Ci się podoba to polubuj sie jej widokiem http://www.megola.com.pl/img/wyroby_tradycyjne/1NF.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 W latach 80-tych sporo domów z czegoś takiego powstało, przynajmniej na zamojszczyźnie można sporo wypatrzeć. Chyba jakis lokalny patent na materiał budowlany. Nie są to silikaty - mniejszy ciężar i wymiary bloczków. Cegła jest nieco większa od "zwykłej" czerwonej - mniej więcej 2 cegły złączone razem. Czy o taki materiał chodzi?Mamy znajomego mieszkającego w takim domu. "Biała cegła" nie przemaka, wilgoci nie ma, ale nie jest to ciepły dom. Materiał jest mocny - trudno wbić gwóźdź w ścianę, ale się daje bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1210marcin 06.01.2010 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Właśnie o takie coś chodzi. Biały bloczek jak 2 cegły czerwone. Do "baba_budowniczy" nie jest to ciepły dom czyli na ogrzewanie sporo wydam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 06.01.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Właśnie o takie coś chodzi. Biały bloczek jak 2 cegły czerwone. Do "baba_budowniczy" nie jest to ciepły dom czyli na ogrzewanie sporo wydam? Biały bloczek, wielkości dwóch cegieł miał oznaczenie 2NF (dwa drążenia w środku, dwie dziury), w mojej okolicy jest dużo domów z tego ponieważ jest fabryka silikatów, kiedyś materiał bardzo popularny, obecnie już w tym wymiarze nie produkują, teraz są popularne bloczki większe na grubość muru (np 24,cm, 18 cm). Jak "przedmówcy" napisali trzeba docieplić pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1210marcin 12.01.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dzięki wszystkim za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Reklamujesz czy się zachwycasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 02.08.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mnie sie bardzo podoba, ale bardziej widziałbym moze też takei rozwiazanie w kuchni, tam jakoś lepiej dla mnei sie prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts