Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sokowirówka

alfa36

Recommended Posts

Dzięki za linki. Już jestem po lekturze.

Wyciskarka lepsza od sokowirówki?

Teraz to są różne maszynerie kosmiczne, kombajny itp., ale generalnie to nie jest kwestia co lepsze, tylko z czego soki pijecie/lubicie.

Wyciskarka jest tylko do cytrusów, a sokowirówka do jabłek, marchewki itp.

Co do sokowirówki, to kiedys śledziłam dyskusję, za diabła nie pamiętam gdzie, ale na wiele modeli ludzie narzekali (w sensie, że kiepsko "tłoczy", odpadki powinny byc dość suche, bo jak sa bardzo mokre to marnuje sie duzo soku).

Bardzo chwalony był którys model Zelmera, ale pamiętam tylko że obudowa była srebrna.

Ja w efekcie lektury pozostałam przy moim emerytowanym, strasznie hałasującym Zelmerze (wyciskając sok czuję się jak na ladowisku helikopterów ;-)

Witam

Akurat też szukamy sokowirówki, więc się podepnę. Przeglądając opinie w necie to najlepiej wypadała Philips HR 1861 i już prawie się zdecydowaliśmy, gdy znalazłem firmę Bork i jej sokowirówki.

http://www.bork.com.pl/produkty/sokowirowki/sokowirowka-ju-cup-21085-wt.htm

http://www.bork.com.pl/produkty/sokowirowki/sokowirowka-ju-cup-23130-si.htm

I mam problem, bo Bork jest sporo droższy i nie znam firmy, z drugiej strony mają większą moc i piszą że sokowirówka może pracowac 4min bez przerwy, przy philipsie 40s. Z opini, które znalazłem (niestety tylko kilka) wynikało, że są to solidne sokowirówki ale za mało tych opinii żeby były miarodajne :).

Może, ktoś używa tych sokowirówek i się wypowie na ich temat albo na temat samej firmy.

A co ciekawe to Bork i Gastroback mają bardzo podobne, z wyglądu identyczne sokowirówki. To ta sama firma ?

A ja mam MPM. Ze dwa lata temu doktoryzowalam się z sokowirówek. nie pamiętam symbolu, ale była w rozsądnej cenie, mocna. jest prosta w budowie,dobrze sie myje. Oprożnianie pojemnika z odpadkami bardzo proszte, bo sie tylko wyjmuje. Co do samych odpadków mogły by być bardziej odciśnięte, ale sok jest wysmienity. Jednorazow robiłam sok z 10 kg marchewki, potem z ok 10 kg jabłek i spoko.

no nie mów, że do zwykłych owoców i warzyw jeszcze nie wymyślili :o

Nie rozumiem...

To sarkazm ma byc?

Podobno jak ktos ma krzepę to i z kamienia sok wycisnie ;-) Ręcznie.

Chodziło mi o zasadę działania wyciskarki i sokowirówki, nie o etymologię ich nazw.

Witam

Nikt nie zna Borka czy Gastroback? Widzę, że nie są to zbyt popularne firmy ale kurczę podoba mi się ich sokowirówka, ale w sklepach spotkałem tylko Borka, Gastroback jest tylko w jednym sklepie "redcoon" i nie mam od kogo się dowiedziec dlaczego z wyglądu identyczna sokowirówka ale ze stali nierdzewnej Gastroback jest tańsza od Borka ze stali pomalowanej na czarno. Zawsze myślałem że stal nierdzewna jest droższa?

Ja tez ostatnio drążę temat. Interesują mnie głównie urządzenia, które dadzą radę z warzywami i sporo namieszała mi w głowie ta stronka; http://www.eujuicers.com/pl/jak-wybrac-wyciskarke-soku

Wyszło na to, że tak naprawdę to potrzebuję własnie wyciskarki soku - wyciska powoli ale dokładnie (120-140obr/min)- sok o wiekszej zawartości witamin i mikroelementów, bardziej kremowe lub wręcz prawie purre, a nie sokowirówki - nie wyciska dobrze soku z twardych warzyw i owoców jagodowych i sok jest o mniejszych wartościach ze względu na szybkość (od kilkuset do kilku tysięcy obr/min) i związane z tym utlenienie soku.

Wszysktko ok, tylko ceny za te urządzenia zaczynają się od ok. 800zł. :-?

Witam

Chyba zależy od tego kto co lubi, ja wolę soki bardziej klarowne i tu jedyna zaleta wyciskarki odpada, ( z traw soków nie zamierzam wyciskać), a takie wady jak trudność czyszczenia, głośność, czas pracy (przecież sokowirówka robi szybciej soki więc nie musi pracować godzinami) czy nie wyciskanie dobrze soku z twardych warzyw (jakoś nikt nie narzeka że nie może zrobić soku z marchwi) są lekko naciągane.

Ale na tej stronie znowu pojawia się model interesującej mnie sokowirówki ale znowu pod inną nazwą :lol: , wygląda na to jakby ktoś robił te sokowirówki a później je rozprowadzał pod różnymi firmami co mnie trochę zniechęca.

Witam

Chyba zależy od tego kto co lubi, ja wolę soki bardziej klarowne i tu jedyna zaleta wyciskarki odpada, ( z traw soków nie zamierzam wyciskać), a takie wady jak trudność czyszczenia, głośność, czas pracy (przecież sokowirówka robi szybciej soki więc nie musi pracować godzinami) czy nie wyciskanie dobrze soku z twardych warzyw (jakoś nikt nie narzeka że nie może zrobić soku z marchwi) są lekko naciągane.

Sądzę, że marchew to dobry test. No i istotnie nie wszystkie sokowirówki należycie sobie z nią radzą (wiem od znajomych, bo moja przedpotopowa sokowirówka marki eldom zostawia z marchwi suchy wiór).

no nie mów, że do zwykłych owoców i warzyw jeszcze nie wymyślili :o

Nie rozumiem...

To sarkazm ma byc?

Podobno jak ktos ma krzepę to i z kamienia sok wycisnie ;-) Ręcznie.

Chodziło mi o zasadę działania wyciskarki i sokowirówki, nie o etymologię ich nazw.

a mnie nie o zasadę ani o etymologię chodzi

tylko o to że wyciskarka służy nie tylko do cytrusów, jak to zostało powyżej stwierdzone

do innych owoców też są