Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie jest to zabezpieczenie przedlicznikowe ?

Recommended Posts

witam i mam pytanie.....

Zakład Energetyczny każe mi płacić za plombowanie zabezpieczenia przedlicznikowego....

w umowie mam zapis, że "granicę eksploatacji ustala się na zaciski na połączeniu przyłącza z WLZ"....

czy "zabezpieczenie przedlicznikowe" to WLZ czy przyłącze ? ? ? ?

witam i mam pytanie.....

Zakład Energetyczny każe mi płacić za plombowanie zabezpieczenia przedlicznikowego....

w umowie mam zapis, że "granicę eksploatacji ustala się na zaciski na połączeniu przyłącza z WLZ"....

czy "zabezpieczenie przedlicznikowe" to WLZ czy przyłącze ? ? ? ?

A gdzie masz licznik? w WLZ czy przyłaczu.ps. I tak ZE ma zawsze rację

http://www.ise.pl/forum/download/file.php?id=277

BOHO napisał:

czyżby w twojej okolicy grasował kolekcjoner plomb

cholera wie..... przyjechali, nie było plomby, zaplombowali i wystawili fakturę.....

tyle, że cała ta skrzyneczka jest na zewnątrz i każdy ma do niej dostęp....

wygląda to tak - na ścianie budynku wielorodzinnego jest mała skrzyneczka i teraz jest ona zamknięta plombą...... co ciekawe nie ma żadnej kłódki, a więc każdy może podejść, zerwać plombę i pogrzebać w skrzyneczce..... nie mam pojęcia co się tam dokładnie znajduje ale jest to właśnie "zabezpieczenie przedlicznikowe".....

na korytarzu, na parterze są cztery liczniki- każdy do osobnego lokalu, bo lokale w budynku są cztery....te liczniki też są plombowane ale do nich nie ma dostępu ze strony osób postronnych bo korytarz jest zamykany.....

i tak to wygląda......

pytanie: czy owa skrzyneczka na elewacji budynku należy do ZE ? dlaczego ja mam płacić za to, że ktoś w niej grzebie i zrywa plomby ?

i gdzie się zaczyna owa tajemnicza WLZ ? ktoś wie ?

wygląda to tak - na ścianie budynku wielorodzinnego jest mała skrzyneczka i teraz jest ona zamknięta plombą...... co ciekawe nie ma żadnej kłódki, a więc każdy może podejść, zerwać plombę i pogrzebać w skrzyneczce..... nie mam pojęcia co się tam dokładnie znajduje ale jest to właśnie "zabezpieczenie przedlicznikowe".....

na korytarzu, na parterze są cztery liczniki- każdy do osobnego lokalu, bo lokale w budynku są cztery....te liczniki też są plombowane ale do nich nie ma dostępu ze strony osób postronnych bo korytarz jest zamykany.....

i tak to wygląda......

pytanie: czy owa skrzyneczka na elewacji budynku należy do ZE ? dlaczego ja mam płacić za to, że ktoś w niej grzebie i zrywa plomby ?

i gdzie się zaczyna owa tajemnicza WLZ ? ktoś wie ?

a gdzie byłeś jak projektowano to wszystko?

WLZ - wewnętrzna linia zasilająca (inaczej mówią "pion")

przyłącze - to jest to, co dochodzi do obiektu z sieci: może być linia napowietrzna, może być kabel

Coś tu ktoś naknocił nieludzko. Skad liczniki na górze? Czy zakładał je ZE?

Jutro ci powiem resztę, bom niezdrów.