albertos 05.01.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Pośrednicy w moim mieście Częstochowie biorą 2,5% wartości zakupionego mieszkania prowizji. Czyli, jakieś 5-6 tyś złotych za mieszkanie takiego jakiego oczekujemy. Jaka jest rzeczywista wartość realizowanych przez nich usług? Tj. sprawdzenia dokumentów, załatwienia umów etc. Mile widziane informacje od osób doświadczonych Chcemy kupić bez udziału bez pośredników, ale wpierw musimy policzyć czy się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 05.01.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Sprawdzenie mieszkania, czy nie jest zadłużone, obciążone hipoteką nie jest czasochłonne. Umowę kupna i tak sporządza notariusz. Za 5-6 tys. to można ładny wypoczynek kupic. Ja kupowałam 11 lat temu bez pośredników. 3 lata temu działkę też bez pośredników. Dla mnie to strata pieniędzy na pośredników.Zawsze możecie negocjowac prowizję pośrednika np. na 1 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertos 06.01.2010 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Sprawdzenie mieszkania, czy nie jest zadłużone, obciążone hipoteką nie jest czasochłonne. Umowę kupna i tak sporządza notariusz. . ale ile to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 1. Ustalasz księgę wieczystą mieszkania które planujesz kupić oraz KW gruntu na której stoi budynek (bo spółdzielnia może być też zadłużóna) - po prostu pytasz właścicieli o numer KW. Idziesz do odpowiedniego sądu i prosisz o możliwość wglądu do księgi, jest to bezpłatne. W KW sprawdzisz kto jest właścicielem jaką powierzchnie ma mieszkanie, czy mieszkanie jest obciążone np dożywociem oraz na jaką kwotę jest hipoteka.2. Idziesz do spółdzielni mieszkaniowej i pytasz czy mieszkanie jest opłacane czy są jakieś zadłużenia - ale nie wiem czy oni mogą takiej informacji udzielić.3. Opłaty za gaz, prąd itp nawet jeśli nie zostaną opłacone to będzą ścigać starego właściciela, bo ty zawierasz nowe umowy na swoje nazwisko.4. Porównaj rozkład mieszkania z planem mieszkania z aktu, jeśli ściany są inaczej ustawione pamiętaj aby właściciel przekazał całą dokumentacje tobie, bo w razie kontroli do odpowiedzialności jest pociągany obecny właściciel i na niego spadają wszelkie kary itp. Jest dużo rzeczy które należy sprawdzić, które nie kosztują dużo, wszystko max 100 zł, ale należy wiedzieć gdzie iść, o co zapytać może poczytaj dokładnie porady po forach, poszukaj w prasie (internecie) informacji o kupnie. 90% pośredników myśli że ich praca polega na podpisaniu umowy, daniu namiarów na mieszkanie, namawianie na kupno i skasowanie prowizji od obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Idź jeszcze go gminy i sprawdź MPZP, zobaczysz jakie tereny będą otaczać twój blok za kilka lat, czy będziesz miał widok na sąsiedni blok, na skwer, na trasę szybkiego ruchu, czy na park itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertos 06.01.2010 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dzięki za bardzo przydatne informacje. Czy wiecie może ile kosztuje wykonanie tych czynności, czyli sprawdzenie stanu mieszkania przez zawodowca? Ale oczywiście nie pośrednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Najprościej to znaleść z polecenia jakiegoś kierownika budowy i z nim jechać oglądnąć mieszkanie które chcemy kupić.Nie wiem ile taka przyjemność, ale mój kolega swojego czasu brał 200zł za każdorazowy przyjazd na budowę żeby coś oglądnąć doradzić. Ale ta cena może nie mieć odzwierciedlenia w przypadku sprawdzenia stanu technicznego mieszkania. Rzeczoznawca za operat (z oględzinami nieruchomości) bierze około 800zł - no ale on się wypytuje właścicieli, sam sprawdzić może tylko wizualnie jak coś wygląda - nie wypowie się na temat stanu instalacji w mieszkaniu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts