Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlatwiejszym sposobem jest wypozyczenie wiertnicy, czesto tez hydraulicy albo majstry od dgp takie maja, koszt przeiwrcenia stropu waha sie od 100 do 150zl

U mnie było tak: nacięcie miejsca pod otwór tarczą diamentową (żeby się za bardzo nie wyszczypał), dobry młot udarowy i naprzód. Tanio i dokładnie.

Jeśli komuś zależy by było dokładnie to na pewno nie polecam młota udarowego. Jeśli ma być dokładnie to tylko wiertnica. Koszty jak wyżej - zwykle okolo 150zł za sprzęt + ewentualnie "ileś" za zużyty milimetr koronki (u mnie przy 20cm stropu i 3 odwiertach - nie było zadnego zużycia - ale wody poszło okolo 25litrów na otwór). Jeśli jesteś przed tynkami to ja bym robił młotem. Ja potrzebowałem otworów już po tynkach wiec zależalo mi na jak najmniejszych stratach :)

uzbroiłem się w młot, wiertarkę z udarem, komplet wierteł, kantówkę, młoty i meselki... mam nadzieję, że z takim arsenałem dam sobie radę ;) najpierw zrobię otwory po obwodzie planowanego przepustu, potem na zmianę będę tłukł młotem i przecinał kantówką, zależy jak będzie szło. tylko zastanawiam się jak ładnie przyciąć zbrojenie, bo otwór ma mieć 150 mm średnicy, a kantówka jednak swoją wielkość ma. a brzeszczotem to chyba nie wypada w XXI wieku...

jestem w trakcie tynków - dój będzie robiony dopiero w przyszłym tygodniu, więc nie będzie problemu z odpadniętym tynkiem.

Jeśli komuś zależy by było dokładnie to na pewno nie polecam młota udarowego. Jeśli ma być dokładnie to tylko wiertnica. Koszty jak wyżej - zwykle okolo 150zł za sprzęt + ewentualnie "ileś" za zużyty milimetr koronki (u mnie przy 20cm stropu i 3 odwiertach - nie było zadnego zużycia - ale wody poszło okolo 25litrów na otwór). Jeśli jesteś przed tynkami to ja bym robił młotem. Ja potrzebowałem otworów już po tynkach wiec zależalo mi na jak najmniejszych stratach :)

Otwory robił hydraulik czyli po tynkach. Otwór dokładnie w granicach nacięcia. Mogłem wypożyczyć otwornicę, a jakże, tylko po co, skoro wyszło ładnie. Pozdrawiam.

to, że hydraulik robi otwory po tynkach to nie jest wcale oczywiste - mój zrobił przepusty przed zalaniem stropu ;)

tylko o tym nieszczęsnym dgp nie pomyślałem...

Też miałem dylemat, gdyż chciałem zrobić DGP. Architekt adaptujący mój projekt przekonał mnie do kominka z płaszczem. Tak też zrobiłem. Pozdrawiam.

ja będę okazjonalnie wykorzystywał kominek, więc dgp jest rozsądniejszym wyborem w moim przypadku. przy płaszczu, żeby opłaciło się go montować, trzeba palić prawie cały czas. wstępnie myślałem o mechanicznej dgp, ale po podliczeniu kanałów i kratek wychodzi prawie połowa kwoty dgp mechanicznego - dochodzi droga turbina, ale rury są tańsze i nie potrzeba drogich kolanek.

ale nie odbierajmy od tematu robienia dziury w stropie... ;)