Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zrobić otwór w wylanym już stropie?

Recommended Posts

oj widze że Elcia84 ma w du.pie to co napisałem

no,cóż trudno

a czy ta DZIURAAAAAAAAA musi w tym miejscu

a czy ta DZIURAAAAAAAAAAA może byc wzdłóż ścianki działowej(początek dziuryyyyyyyy na wyskości klamki na przykład) i czy nie łatwiej będzie wchodzić na ten stryszek(bez kasku na przykład)

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej zaplanuj schody tak by dało się odcięty bok podeprzeć nową ścinką, lub filarkami. Często schody znajdują się w tzw. klatce schodowej i ty ponieważ nie masz specjalnie dozbrojonego na tę okoliczność stropu tak powinieneś uczynić.

Najpierw murujesz ścianę klatki i dopiero otwór, ale przed wszystkim konsultacja z konstruktorem.

Pamiętaj: spokojny sen - bezcenny.

oj widze że Elcia84 ma w du.pie to co napisałem

no,cóż trudno

a czy ta DZIURAAAAAAAAA musi w tym miejscu

a czy ta DZIURAAAAAAAAAAA może byc wzdłóż ścianki działowej(początek dziuryyyyyyyy na wyskości klamki na przykład) i czy nie łatwiej będzie wchodzić na ten stryszek(bez kasku na przykład)

Nie nie nie mam w dupie tylko nie miała czasu. Dzisiaj wieczorem mam zamiar to zrobić mam nadzieję, że uda. Opiszę też jaka informacje otrzymałam od Panów, którzy mają wykończyć mi domek.

Poniżej zamieszczam powiększone zdjęcia, mam nadzieję, że tym razem coś widać i da się w tym wszystkim połapać. Niestety inaczej tych zdjęć nie umiem umieścić.

http://images44.fotosik.pl/245/67a9a15397e9880fmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/241/959dd1308dd3d8aamed.jpg

http://images37.fotosik.pl/241/959dd1308dd3d8aamed.jpg

Co do miejsca tego otworu to wydaje mi się, że tam byłoby najlepiej. Mogłabym mieć tam schody takie jak umieściłam kilka postów wcześniej. Zastanawiałam się jeszcze ewentualnie nad schodami kręconymi, z tym że też w tym miejscu. Dziura byłaby mniejsza, ale nie wiem, czy to coś zmieni.

W związku z tym, że do wykończenia mam cały dom, a na koniec lata chciałabym już zamieszkać u siebie, to postanowiłam znaleźć jakąś firmę, która wykończy mój dom. Stwierdziłam, że początek roku to najwyższy czas żeby się za to zabrać, bo terminy i wiadomo. No wiec firmę znalazłam i wczoraj umówiłam się z Panem na miejscu w domu. Zapytałam ich o ten otwór, wzięłam ze sobą plany, popatrzyli, wymierzyli i powiedzieli, że nie będzie problemu. Już piszę czym to umotywowali:

- pomieszczenie w którym będzie otwór (to na dole) nie jest duże, strop ma wymiary 3m na 5,20m (dom ma wymiary 6m na 8m czyli jest malusi)

- strop był robiony bez żadnych udziwnień, po prostu wszędzie były szalunki na tym rozłożone pręty i już

Powiedziałam, że mam najprawdopodobniej zdjęcia tego stropu przed zalaniem, poprosili jeszcze o przesłanie tych zdjęć. Na razie zamieszczam niżej jedno, wiem że mało na nim widać ale może coś pomoże.

http://images45.fotosik.pl/246/ff1112c448ffc338med.jpg

Nie wiem co o tym wszystkim sądzić, generalnie Panowie zrobili na nas dobre wrażenie, ale z tym otworem to nie wierzę im tak do końca. Co o tym myślicie?

Panowie ściamniają . Powyżej już Ci napisali , teraz widać masz strop zbrojony jednokierunkowo i robiąc dziure muisz wyciąc zbrojenie wzdłuż jednej podpory - to w powitrzu nie powisi. Aby to wykonac muisisz zrobić podciąg, lub podciąg i słup jest kilka opcji.

Zmiana konstrukcji budynku wymaga pozwolenia na budowe/przebudowe.

• 3 months później...

Witam ponownie do mojego tematu. Dziura zrobiona a dowody niżej :-) Otwór ma wymiary 192 cm na 75 cm

http://images41.fotosik.pl/281/763582f9dc4abeafmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/285/749bc16e6b7e53a5med.jpg

http://images48.fotosik.pl/286/aef26ef8c85be9e2med.jpg

A tu stara zalepiona dziura widoczna w poprzednich moich postach

http://images35.fotosik.pl/140/783385e3f416fbf1med.jpg

Schody będą takie jak niżej tylko proste, z wejściem na bok

http://images45.fotosik.pl/286/e0656545523c13f0med.jpg

Edytowane przez Elcia84

Pomyślałaś, że robienie jakichkolwiek zmian konstrukcyjnych bez projektu traktowane jest jako samowola (a teraz odbiory są obowiązkowe), i co Cię czeka to:

- grzywna lub mandat

- ekspertyza i projekt wzmocnień

- wykonanie tego wzmocnienia

o ile oczywiście ten cały stop nie yebnie wcześniej, ale o tym się dowiemy z TVN. Dobrze że nie jesteśmy znajomymi, bo ja bym się bał odwiedzać taki dom.

• 4 months później...

Wiadomość do Elcia84

Witam serdecznie bardzo bym chciał uzyskać jakieś informacje o metodzie wykonania tego otworu który został zamieszczony na zdjęciach w forum. Jeśli można to poprosił bym o numer tel abym mógł przedzwonić i dowiedzieć się szczegółów. Niestety czeka mnie podobna praca i nie bardzo wiem jak za to się zabrać.

Pytanie do wszystkich:

Jakieś podpowiedzi w jaki sposób wykonać otwór. Strop jest podwieszony tak jak życzył sobie kierownik budowy więc zostaje tylko wykonanie otworu tylko nie bardzo wiem jak za to się zabrać. Podjąłem już jedną próbę wycięcia otworu ale niestety szlifierka kontowa okazała się być zbyt mała (tarcza ma za małą średnicę). Strop ma grubość około 15 cm. Jeśli możecie to podpowiedzcie jak za to się zabrać.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

tak jak zrobiła to Elcia to zrobiła źle, bo wbrew zasadom statyki (i prawa budowlanego przy okazji, ale prawo nie spadnie ludziom na głowę). Przy takiej robocie trzeba najpierw rozeznać możliwość wykonania wycięcia i tym się powinien zająć fachowiec czyli projektant konstruktor. Większość otworów da się wykonać, ale wymaga to jakichś tam wzmocnień ew. podparć w ostateczności.

O ile wszelkie błędy popełniane na budowie takie jak za małe oparcie nadproży, złe połączenia prętów wieńców , nieprawodłowa technika murowania etc, nie mają w zasadzie istotnego wpływu na normalnie użytkowane budynki bez obciążeń wyjątkowych (szkody górnicze, wybuch gazu itp) to jakiekolwiek grzebanie przy stropach innych niż dwukierunkowo zbrojone czy belkowych może się skończyć awarią.

tak jak zrobiła to Elcia to zrobiła źle,

Zgadzam sie z tym zdaniem w 100% . Tylko co z tego ? jak koleżanka mało że jak wszystko na to wskazuję dokonała smowoli budowalanej < wycieła konstrukcje nośną stropu !!! > i chwali sie tym na forum zachęcając jak widac kolejnych.

Do gizmo232 jest taka zasada w budownictwie że nie wolno wycinac zbrojenia, może tego sie trzyjmaj.

Wiadomość do Elcia84

Witam serdecznie bardzo bym chciał uzyskać jakieś informacje o metodzie wykonania tego otworu który został zamieszczony na zdjęciach w forum.....

Zakładając że wiesz co robisz i jakie są tego następstwa to metoda jest jedna znana od wieków: Majzel i Młotek.

Metoda XXI wieku to Młotek Elektropneumatyczny i Dłuto.

Poza tym masz do dyspozycji piły spalinowe, takie jak do cięcia asfaltu.

Tutaj pomogą Ci ludzie z wypożyczalni narzędzi.

Zakładając że wiesz co robisz i jakie są tego następstwa to metoda jest jedna znana od wieków: Majzel i Młotek.

Metoda XXI wieku to Młotek Elektropneumatyczny i Dłuto.

Poza tym masz do dyspozycji piły spalinowe, takie jak do cięcia asfaltu.

Tu nasuwa się kolejne pytanie czy takie walenie średniowiecznym młotem lub elektropneumatycznym nie naruszy w jakiś sposób konstrukcji stropu gdyż taką właśnie uzyskałem informacje że drgania powodują naruszenie konstrukcji. Czy jest to możliwe żeby te drgania tak mocno wpływały na wytrzymałość stropu. Jeśli nie to ułatwi bardzo wykonanie otworu.

Jeśli chodzi o samowolę budowlaną to nie ma takiej możliwości gdyż kierownik budowy jest konstruktorem i już jest rozwiązana sprawa podciągów więc mogę bez obaw wycinać otwór zachowując przy tym spokojny sen :)

Więc czekam na podpowiedź z tym młotem i drganiami i wpływem na konstrukcję stropu.

Pozdrawiam

Gdybyś walił młotem pneumatycznym takim jak drogowcy używają, powiedzmy 70-200J uderzenia to jeszcze bym uwierzył w tą dewastację konstrukcji.

Ale ja mówię o młotach SDS gdzie masz może 7-12J uderzenia. Dokładnie takimi samymi młotami hydraulicy przebijają się przez strop ze swoimi rurami.

I żaden strop się jeszcze nie zawalił od tego kucia hydraulików.

Nacięcie stropu dużą kątówką 230mm i tak Ci pomoże sporo, bo większymi kawałkami beton będzie odpadać.

Poza tym uzbrój się w jakąś małą i zgrabną kątówkę 115mm, którą będziesz wycinał kawałki zbrojenia jeśli na nie natrafisz.

P.S. Skąd jesteś? Na Śląsku znam ekipę, która się zawodowo zajmuje takimi rzeczami.

Edytowane przez robertsz

[quote=robertsz;4298814

P.S. Skąd jesteś? Na Śląsku znam ekipę, która się zawodowo zajmuje takimi rzeczami.

No niestety jestem z warmińsko - mazurskiego więc to kawałek drogi. Więc jeśli można robić to młotem o małej częstotliwości to nawet lepiej bo cięcie betonu to straszny pył a to że młotem rozdrobni się to na mniejsze kawałki to wcale nie przeszkadza.

Zapytam się tylko jeszcze innych co o tym sądzą żeby robić to młotem elektrycznym np.: Bosch????

• 5 years później...

nie będę zakładał nowego tematu, bo też bym go zatytułował "dziura w stropie".

na szczęście moja ma być nieco mniejszego kalibru - 150 mm - chcę wsadzić rurę do dystrybucji gorącego powietrza.

niestety nie mam żadnych planów i rzutów zbrojenia, więc pytam czysto teoretycznie - czy taki otwór będzie miał duży wpływ na konstrukcję stropu? z tego co wiem to pręty były kładzione co 10-15 cm, więc w najgorszym przypadku będę musiał wyciąć jeden czy dwa, więc chyba nie jest to istotne osłabienie konstrukcji.

czy da się jakoś 'prześwietlić' strop żeby ewentualnie zaplanować otwór pomiędzy poszczególnymi prętami?